ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπεσαν οι υπογραφές για έρευνες πετρελαίου σε τρεις χερσαίες περιοχές

ΓΙΑ ΑΡΤΑ-ΠΡΕΒΕΖΑ, ΒΔ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία αποτελεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων.
Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της υπογραφής των τριών συμβάσεων παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή σε ισάριθμα οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας.

Παραχώρηση περιοχών σε Άρτα-Πρέβεζα – βορειοδυτική Πελοπόννησο και Αιτωλοακαρνανία, στις εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και Energean Oil

Ο κ. Σταθάκης και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης υπέγραψαν τη σύμβαση για την παραχώρηση των περιοχών Αρτα-Πρέβεζα και βορειοδυτική Πελοπόννησος, ενώ ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης με τον πρόεδρο της Energean, Μαθιό Ρήγα, για την Αιτωλοακαρνανία.
“Επιδίωξή μας είναι να εκμεταλλευτούμε τους ορυκτούς πόρους με σεβασμό στο περιβάλλον, εξ ου και η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοίξει διάλογο και με άλλες διεθνείς πετρελαϊκές για επέκταση των ερευνών και σε άλλες περιοχές”, τόνισε ο υπουργός.
Από την πλευρά του ο κ. Ρήγας εξήγησε τι άλλαξε και γιατί πιστεύει σήμερα ότι μπορεί να βρεθεί πετρέλαιο στην Αιτωλοακαρνανία ύστερα από πολλά χρόνια ερευνών στην περιοχή χωρίς κάποιο αποτέλεσμα: «Αλλαξε πρώτα απ’ όλα η ομάδα που θα διαχειριστεί την περιοχή: η Repsol, o εκπρόσωπος της οποίας, Willy Hernandez, είναι σήμερα εδώ, και η Energean, με το μοντέλο της αρμονικής συνύπαρξης με τις τοπικές κοινωνίες και την περιβαλλοντική ευαισθησία. Αυτό που άλλαξε επίσης είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σπουδαίες ανακαλύψεις σε παρόμοιες περιοχές με τις δικές μας στην Ιταλία και την Αλβανία και αυτό μας ωθεί να ρισκάρουμε να επενδύσουμε».


Kατά την υπογραφή της σύμβασης ο πρόεδρος της ENERGEAN OIL, Μαθιός Ρήγας και ο υπουργός ΥΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης

Έρχονται οι συμβάσεις για μπλοκ 2 (δυτικά Κέρκυρας)και μπλοκ 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος)

Όλες οι συμβάσεις θα κατατεθούν προς κύρωση στη Βουλή, ενώ, όπως ανέφερε, ο κ. Σταθάκης θα ακολουθήσει (μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο) η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση του μπλοκ 2 στο Ιόνιο (δυτικά της Κέρκυρας) στην κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Total και Edison και του μπλοκ 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος) στα ΕΛΠΕ.
«Για μας η τήρηση των κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι έννοια κενή περιεχομένου», τόνισε ο Υπουργός. «Συνεπώς, οι εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων οφείλουν να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς των αρμόδιων ελληνικών αρχών ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, θα πρέπει οι εργασίες αυτές να είναι συμβατές και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ενέργεια και το περιβάλλον».
Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμμετοχή ξένων εταιριών στον τομέα, όπως, η Total, η Edison και η Repsol, καθώς έτσι «πιστοποιείται το διεθνές ενδιαφέρον για τα δυνητικά ελληνικά κοιτάσματα και ταυτόχρονα δίνεται ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας». Επίσης, τονίστηκε ότι το Υπουργείο έχει ανοίξει κύκλο συζητήσεων και με άλλες πετρελαϊκές εταιρίες-κολοσσούς για την έρευνα και αξιοποίηση και νέων περιοχών πλην του Ιονίου. Μετά την απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και την επανεπεξεργασία παλαιότερων, έργο που θα αναλάβει η ΕΔΕΥ, το ΥΠΕΝ προτίθεται να προχωρήσει στη σταδιακή επαναπροκήρυξη κι άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών.
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι εξετάζονται τρόποι ώστε να μειωθεί σημαντικά το χρονικό διάστημα μεταξύ της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και της υλοποίησης της επένδυσης.

Ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης με τον πρόεδρο του ΔΣ των ΕΛΠΕ Ευστ.Τσοτσορό (δεξιά) και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Γρ. Στεργιούλη ανταλλάσσουν χειραψία μετά την υπογραφή των Συμβάσεων Μίσθωσης

Έπεσαν οι υπογραφές για έρευνες πετρελαίου σε τρεις χερσαίες περιοχές
To Top