ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: “Παράνομες, καταχρηστικές και άκυρες οι 5 απολύσεις στο Άσυλο Ανιάτων της Μητρόπολης-Να τις ανακαλέσει το ίδρυμα”

Απέλυσαν όλο το Δ.Σ του νεοσύστατου Σωματείου Εργαζομένων -Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι-Στο πλευρό των απολυμένων το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας- Για “παράνομες, καταχρηστικές και εκδικητικές απολύσεις” κάνει λόγο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων-“Άκυρες οι απολύσεις, να τις ανακαλέσει το Ίδρυμα”, υποστηρίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας

 

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ 5 ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Συνέντευξη Τύπου δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας με θέμα τις απολύσεις 5 εργαζομένων που έγιναν στις 2 Ιανουαρίου στο Ίδρυμα Απόρων Ανιάτων «Η ΣΤΕΓΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ». Για το θέμα μίλησαν ο Πρόεδρος του ΕΚΚ Σωτήρης Τσώνης, το μέλος του Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, ο εκπρόσωπος των 5 απολυμένων Παναγιώτης Φαββατάς και ο Πρόεδρος των εργαζομένων του Ασύλου της Πάτρας Θεόδωρος Παπαγεωργόπουλος.

ΤΣΩΝΗΣ: “ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ, ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΚΥΡΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ”

“Έχουν συνδικαλιστική προστασία οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν. Δεν αναφέρεται κανένας σαφής και συγκεκριμένος λόγος για την απόλυσή τους”, ανέφερε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, Σωτήρης Τσώνης. Δεν τηρήθηκαν μια σειρά προϋποθέσεις που προβλέπει η εργατική νομοθεσία και για το λόγο αυτό “οι απολύσεις είναι καταχρηστικές, παράνομες και άκυρες”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. “Η απόλυση είναι η έσχατη λύση στην οποία καταφεύγει ο εργοδότης για να προστατέψει τα συμφέροντά του, και εφόσον έχει εξαντλήσει όλα τα άλλα μέτρα. Οι εργαζόμενοι, που δούλευαν 20 χρόνια στο Άσυλο, όπως ανέφεραν, δεν είχαν καμία επίπληξη, ποινή αναφορικά με την εργασία τους. Η απόλυση πλήττει και τον πυρήνα του Συνδικαλιστικού δικαιώματος”.  Τέλος, κάλεσε το Δ.Σ. του Ιδρύματος Απόρων Ανιάτων να ανακαλέσει τις απολύσεις και να αποκαταστήσει την ομαλή λειτουργία της εργασιακής σχέσης των εργαζομένων.

Οι 5 εργαζόμενοι που απολύθηκαν από το Ν.Π.Ι.Δ.- χωρίς να λάβουν προειδοποίηση και αποζημιώθηκαν, όπως οι ίδιοι ανέφεραν, είναι οι: Φαββατάς Παναγιώτης, Λαμπίρη Στυλιανή, Γουρνά Μαρία, Τζανετάκος Δημήτρης και Λιανός Δημήτρης.

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: 5 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ-“ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ!”

Για “χριστιανικές απολύσεις με άρωμα φιλανθρωπίας” έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του Ασύλου Ανιάτων Πάτρας, Θεόδωρος Παπαγεωργόπουλος, αναφερόμενος στις απολύσεις αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά στο Άσυλο Ανιάτων της Καλαμάτας. Είχε προηγηθεί καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας το προηγούμενο διάστημα, καθώς όπως ανέφερε, “οι αμοιβές των εργαζομένων ήταν κατώτερες από όσα ορίζει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας”, “πράγμα παράνομο” όπως είπε χαρακτηριστικά. “Η Διοίκηση του Ασύλου Ανιάτων μετά τις συστάσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας ανέβασε τους μισθούς τους”, όμως ο ίδιος τους προειδοποίησε ότι επίκεινται απολύσεις μετά από αυτό και θα έπρεπε να ιδρύσουν ένα σωματείο εργαζομένων. “Δυστυχώς,  δεν περιμέναμε ποτέ από έναν Μητροπολίτη να πετάξει στο δρόμο 5 οικογένειες Δεν είναι τυχαίο ότι όλο το ΔΣ. του Σωματείου απολύθηκε”. Για “απολύσεις παράνομες και καταχρηστικές, και κυρίως είναι και εκδικητικές. Διότι είχαν απευθυνθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας και είχαν δικαιωθεί” κάνει λόγο ο Θεόδωρος Παπαγεωργόπουλος.  “Πέντε άνθρωποι που διεκδίκησαν τα αυτονόητα, απολύθηκαν. Δεν έπρεπε να τους απολύσει γιατί πήγαν στην Επιθεώρηση και διεκδίκησαν το δίκιο τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Παπαγεωργόπουλος. Το ίδρυμα δεν έχει εσωτερικό κανονισμό, έχει έλλειψη προσωπικού, και όπως δήλωσε ο Παπαγεωργόπουλος, μόλις βγήκε στον Τύπο ότι έφτιαξαν Σωματείο, ξηλώσαν όλο το Δ.Σ. Είναι εσκεμμένο αυτό που έκαναν.”

ΦΑΒΒΑΤΑΣ: “ΕΚΠΛΑΓΗΚΑΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ”

Για εργαζόμενους που έκαναν με αξιοπρέπεια τη δουλειά τους και που στις 2 Ιανουαρίου μετά την εργασία τους παρέλαβαν και την απόλυσή τους, μίλησε ο Παναγιώτης Φαββατάς, ένας εκ των απολυμένων, και πρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Σωματείου εργαζομένων στο Άσυλο. “Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα πάνε οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους. Την έχουν ανάγκη. Είναι οικογενειάρχες με προβλήματα”. Ο Παναγιώτης Φαββατάς δήλωσε ότι “το Ίδρυμα την 1η Ιανουαρίου προσέλαβε 2 άτομα, και την επομένη απέλυσε 5 εργαζόμενους, και μετά από δύο μέρες προχώρησε σε ακόμα μία πρόσληψη. Σε μια δουλειά που είναι ελλιπές το προσωπικό”.

ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Προηγήθηκε της συνέντευξης, νομική παράσταση διαμαρτυρίας από τον δικηγόρο τους κ.Γούναρη στην Επιθεώρηση Εργασίας και ζήτησαν δια μέσω της Δικηγόρου του Ασύλου κ. Ντίντας, μια συνάντηση με τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομο το προσεχές διάστημα για να επανεξεταστεί το θέμα.

To Top