Tech news

Ερευνητές ετοιμάζουν εφαρμογή στο κινητό που ανιχνεύει αναπνευστικά προβλήματα με το βήξιμο!

Μια νέα εφαρμογή κινητού τηλεφώνου, η οποία, με βάση τον ήχο της φωνής, της αναπνοής και του βήχα, θα μπορούσε να ανιχνεύσει αυτόματα αν ένα άτομο πάσχει από τον COVID-19, δημιούργησε το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Επικεφαλής της ομάδας που κατασκεύασε το νέο εργαλείο είναι η καθηγήτρια Σεσίλια Μάσκολο, η οποία επιχορηγήθηκε πέρυσι με 2,5 εκατ. ευρώ από το Grant Advanced Research του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Οι ήχοι που προέρχονται από ανθρώπους οι οποίοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, φωνή, αναπνοή, βήχας, είναι πολύ συγκεκριμένοι. Ο COVID-19 συνδέεται με βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. Με βάση ένα σύνολο δεδομένων, που συλλέγονται μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, μπορούν να αναπτυχθούν αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης που θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν αυτόματα την κατάσταση υγείας.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον ιό αυτό και την ασθένεια που προκαλεί, και σε μια περίοδο πανδημίας όπως η σημερινή, όσο πιο αξιόπιστες πληροφορίες μπορεί κανείς να συλλέξει, τόσο το καλύτερο», δήλωσε η κ. Μάσκολο.

«Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω πόσο γρήγορα καταφέραμε να συνεργαστούμε στο Πανεπιστήμιο, να συλλάβουμε την ιδέα και με πόση επιτυχία ανταποκρίθηκε στο επείγον του πράγματος η ομάδα της Σεσίλια», δήλωσε ο καθηγητής Πιέτρο Τσικούτα από το εργαστήριο Cavendish του Cambridge. Ο καθηγητής Αντρέ Φλότο, Καθηγητής Αναπνευστικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής Έρευνας του Κέντρου για την Πνευμονοπάθεια στο Νοσοκομείο Papworth του Cambridge, συνέβαλε στις κλινικές πτυχές της εφαρμογής.

Η εφαρμογή COVID-19 Sounds συλλέγει δημογραφικές και ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες, καθώς και δείγματα φωνής, αναπνοής, βήχα μέσω του μικροφώνου του τηλεφώνου. Ακόμη, η εφαρμογή υποβάλλει στους χρήστες το ερώτημα εάν έχουν ευρεθεί θετικοί στον κοροναϊό. Η εφαρμογή θα συλλέγει δεδομένα θέσης μόνο μία φορά, όταν οι χρήστες τη χρησιμοποιούν. Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται σε διακομιστές του Πανεπιστημίου και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ερευνητικούς σκοπούς. Η εφαρμογή δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

«Ύστερα από πολλές συζητήσεις με γιατρούς είδαμε ότι οι ασθενείς με covid-19 κρατούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο την ανάσα τους όταν μιλάνε και εκδηλώνουν ένα συγκεκριμένο ξηρό βήχα», εξηγεί η κ. Μάσκολο.

«Οι αλγόριθμοι μαθαίνουν τόσο πιο γρήγορα, όσο περισσότερα δεδομένα διαθέτουν και με τον ίδιο τρόπο γίνονται όλο και πιο ακριβείς. Η εφαρμογή θα μπορούσε να ανιχνεύσει όχι μόνο τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού, αλλά και άλλα αναπνευστικά νοσήματα».

Η εφαρμογή, η οποία δεν παρέχει καμία ιατρική συμβουλή, δεν θα παρακολουθεί τους χρήστες, δήλωσε το πανεπιστήμιο.
Θα συλλέγει δεδομένα θέσης μόνο μία φορά, όταν οι χρήστες τη χρησιμοποιούν.

Η εφαρμογή COVID-19 Sounds θα είναι διαθέσιμη σε πολλές γλώσσες και είναι ήδη διαθέσιμη για τηλέφωνα Android στο Google Play Store. Η μελέτη εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ηθικής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και χρηματοδοτείται εν μέρει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας.

Κινητό τηλέφωνο έκανε διάγνωση του βήχα από το 2009!

Ομάδα Αμερικανών και Αυστραλών επιστημόνων ανέπτυξε πριν από 11 χρόνια, μια επαναστατική τεχνολογία, η οποία ενσωματώνεται στο κινητό τηλέφωνο και μπορεί να κάνει διάγνωση της γρίπης, καταγράφοντας την ένταση του βήχα στο μικρόφωνο της συσκευής.

Ομάδα αμερικανών και αυστραλών επιστημόνων ανέπτυξε μια επαναστατική τεχνολογία, η οποία ενσωματώνεται στο κινητό τηλέφωνο και μπορεί να κάνει διάγνωση της γρίπης, καταγράφοντας την ένταση του βήχα στο μικρόφωνο της συσκευής.

Πρόκειται για ένα λογισμικό ηλεκτρονικού υπολογιστή το οποίο μπορεί να αναλύσει τον ήχο του βήχα και αμέσως να ξεχωρίσει (δεν έχουν ανακοινώσει με πόση ακρίβεια) εάν ο βήχας οφείλεται σε γρίπη, αν είναι τσιγαρόβηχας, απλό κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα κ.λπ.

Μάλιστα, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το σύστημα διάγνωσης είναι τόσο προηγμένο που μπορεί να διαπιστώνει αν ο βήχας προέρχεται από βακτηριακή ή ιογενή λοίμωξη.

Ο ασθενής βήχει στο… κινητό του τηλέφωνο και αυτό μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τον ενημερώνει από τι πάσχει.

Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι για τις εφαρμογές του νέου λογισμικού και η δρ Ζακλίν Σμιθ από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, η οποία ειδικεύεται στη μέτρηση του βήχα, δήλωσε εξηγεί πως «εάν μπορούν να βρουν ορισμένες παραμέτρους ώστε να χρησιμοποιούν το βήχα για να κάνουν διάγνωση της νόσου αυτό θα ήταν εξαιρετικό».

Τη συγκεκριμένη προσπάθεια χρηματοδοτεί το φιλανθρωπικό ίδρυμα του μεγιστάνα της πληροφορικής και συνιδρυτή της Μicrosoft Μπιλ Γκέιτς.

 

Ερευνητές ετοιμάζουν εφαρμογή στο κινητό που ανιχνεύει αναπνευστικά προβλήματα με το βήξιμο!
To Top