ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται ιδιωτικά Αποτεφρωτήρια Νεκρών

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΟΤΑ ΟΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Η ΙΔΡΥΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗΣ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ

Ιδιώτες και σύνδεσμοι δήμων και περιφερειών θα μπορούν πλέον και με τη βούλα να δημιουργούν Αποτεφρωτήρια Νεκρών.
Η ρύθμιση αυτή προωθήθηκε οριστικά με το άρθρο 133 του πολυνομοσχεδίου ΟΤΑ που κατατέθηκε στη Βουλή.

Τον περασμένο Μάρτιο ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε άλλωστε, προαναγγέλλοντας τη ρύθμιση αυτή:
“Έχουμε διαμορφώσει ένα πλήρες πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να συστήσουν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών. Εφόσον δεν το κάνουν, δεν θα τους το απαγορεύσουμε, αλλά θα δώσουμε τη δυνατότητα αυτή και σε ιδιώτες. Σύντομα θα έρθει νομοθετική πρωτοβουλία”.

“Τι εμποδίζει τους δήμους να κάνουν το καθήκον τους; Ποιοι στέκονται ενάντια σε αυτό το ατομικό δικαίωμα;“, διερωτάτο τότε.

Εκφράζοντας δε την πεποίθηση πως υπάρχουν τέτοιου είδους «σκοταδιστικές δυνάμεις» εντός της ελληνικής κοινωνίας, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο των «προοδευτικών ανθρώπων», οι οποίοι αναγνωρίζουν αυτό το ατομικό δικαίωμα να πιέσουν και να δημιουργήσουν όλους εκείνους τους κατάλληλους όρους, ώστε να γίνει πράξη αυτή η δυνατότητα.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ: ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2018 ΤΟ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ

Διευκρινίζεται ότι ο δήμος Πατρέων στοχεύει μέχρι το τέλος του 2018 να έχει έτοιμο το αποτεφρωτήριο.
Για να αμβλύνει μάλιστα τις αντιδράσεις των περιοίκων, έχει διαμηνύσει ότι ο συγκεκριμένος χώρος που έχει βρεθεί, παρέχει τη δυνατότητα υψηλής φύτευσης με δύο και τρεις σειρές δένδρων πλάτους 12 ή και 15 μέτρων, έναντι των 5 μέτρων που απαιτούνται από τις κείμενες διατάξεις.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΥΓΡΟ ΑΖΩΤΟ

Αποφασισμένος να δημιουργήσει αποτεφρωτήριο νεκρών είναι και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έχει αναφέρει ότι ο δήμος είναι σε επαφές με μια σουηδική εταιρεία η οποία δεν χρησιμοποιεί την καύση, αλλά μια άλλη νέα μέθοδο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει επισημάνει ότι το θέμα με τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου “κολλάει” στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών.
Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε πως με τη μέθοδο που προωθεί δεν υπάρχει καύση της σορού. Η σορός καταψύχεται σε υγρό άζωτο υπό συνθήκες θερμοκρασίας -157 βαθμών Κελσίου και στη συνέχεια σε έναν άλλο χώρο και με την άνοδο της θερμοκρασίας, η σορός διαλύεται σε σκόνη.

Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση του πολυνομοσχεδίου των ΟΤΑ που κατατέθηκε στη Βουλή. Στο άρθρο 133 προβλέπονται τα Κέντρα Αποτέφρωση Νεκρών και απο ιδιώτες.


Έρχονται ιδιωτικά Αποτεφρωτήρια Νεκρών
To Top