ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται: Χρηματιστήριο Ενέργειας-Ενεργειακές Κοινότητες- Eνοποίηση Κτηματολογικών Γραφείων με Υποθηκοφυλακεία

ΣΤΑΘΑΚΗΣ: ΤΡΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Τρία νομοσχέδια για την ενοποίηση των κτηματολογικών γραφείων με τα υποθηκοφυλακεία, τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο του συνεδρίου “Capital Vision”.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο,ο κ. Σταθάκης είπε ότι, αυτό πρόκειται να κατατεθεί τον επόμενο μήνα και στόχος για το 2020 είναι η χώρα να διαθέτει χωροταξικό σχέδιο, κτηματολόγιο και δασικούς χάρτες που θα διασφαλίζουν ασφάλεια δικαίου για τις επενδύσεις.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συγκρότησε ο Γιώργος Σταθάκης με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των ενδιαφερομένων φορέων, συνεδρίαζε κάθε εβδομάδα για να καταλήξει σε ένα νομοσχέδιο 96 σελίδων που προβλέπει τη συγκρότηση νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας που σήμερα υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και το Κτηματολόγιο, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στο δημόσιο και έχει τη μορφή ΑΕ.

Θα διαθέτει 1.300 θέσεις προσωπικού, ώστε να απορροφηθούν οι 238 άμισθοι και οι 257 δικαστικοί υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων, καθώς και οι 368 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου.

«Δεν πρόκειται να χαθεί ούτε μία από τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και όλοι θα αμείβονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο»,διαμηνύουν από το Υπουργείο.

Ο νέος δημόσιος φορέας προβλέπεται να ενισχυθεί με νομικούς και μηχανικούς, ώστε να καλυφθούν τα σημερινά κενά.

Σε όλη τη χώρα αυτή τη στιγμή λειτουργούν 394 υποθηκοφυλακεία, από τα οποία μόνον 17 ανήκουν στο δημόσιο, ενώ τα υπόλοιπα, τα άμισθα, συντηρούνται από τα προβλεπόμενα έσοδα από τις μεταγραφές συμβολαίων και τις χορηγήσεις επικαιροποιημένων αντιγράφων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δημιουργείται ένα κτηματολογικό γραφείο ανά νομό, που θα έχει υποκαταστήματα σε όλες τις πόλεις που στεγάζουν σήμερα υποθηκοφυλακεία.

Θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα από τα έσοδα αξιοποίησης των αρχείων τους, αλλά προβλέπεται έκτακτη κρατική επιχορήγηση καθώς και δυνατότητα ένταξης σε κοινοτικά προγράμματα.

Υπάρχει ειδική αναφορά με τα τέλη που θα πληρώνουν οι πολίτες, τα οποία διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Εν συνεχεία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες λέγοντας ότι αυτό ενδεχομένως να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα και αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας από επιχειρήσεις, δήμους ή και ιδιώτες που θα παράγουν ενέργεια και θα πωλούν ένα μέρος της στο δίκτυο.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Επιπλέον το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα νομοθετηθεί σύντομα και θα λειτουργήσει εντός του 2018 δημιουργώντας νέες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της προσαρμογής της χώρας προς την κοινοτική νομοθεσία.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα των ενεργειακών διασυνδέσεων στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα και τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τους αγωγούς φυσικού αερίου ΤΑΡ, τον ελληνοβουλγαρικό που αναμένεται να ξεκινήσει το 2018, τον αγωγό east MED για τον οποίο θα υπάρξει το Δεκέμβριο διακρατική συνάντηση, την αναβάθμιση του σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα και τη δημιουργία νέου πλωτού σταθμού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη -για τον οποίο όπως ανέφερε ο υπουργός υπάρχει συνεννόηση τόσο με τη Βουλγαρία όσο και με τη Σερβία.

Ακόμη ο ίδιος επεσήμανε πως,ο λιγνίτης θα παραμείνει στο ενεργειακό μείγμα με ειδικό βάρος τέτοιο που να διασφαλίζει την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2030. Παράλληλα το 2018 θα ολοκληρωθεί η πώληση του 40%του εργατικού δυναμικού της ΔΕΗ στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι της Κομισιόν μετά την σχετική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Στον τομέα του φυσικού αερίου, ο υπουργός στάθηκε στην επέκταση του δικτύου σε 50 περιοχές και πόλεις μέχρι το 2023 καθώς και στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς από 1ης Ιανουαρίου του 2018, οπότε το σύνολο των καταναλωτών θα αποκτήσουν δικαίωμα επιλογής του προμηθευτή τους.

Τέλος για τις ανανεώσιμες πηγές ο κ. Σταθάκης είπε ότι,το 2030 το μερίδιο συμμετοχής τους στην ηλεκτροπαραγωγή θα πρέπει να είναι κοντά στο 50%, από 29% σήμερα, ενώ σημείωσε ότι στο εξής οι τιμές αγοράς της πράσινης ενέργειας θα προσδιορίζονται με διαγωνιστικές διαδικασίες.
Τον Μάρτιο του 2017 αδειοδοτήθηκε το σύνολο των επενδύσεων σε αιολικά πάρκα που εκκρεμούσαν, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελούν την τελευταία ενότητα αιολικών τα οποία θα αποζημιώνονται με εγγυημένη τιμή.

Έρχονται: Χρηματιστήριο Ενέργειας-Ενεργειακές Κοινότητες- Eνοποίηση Κτηματολογικών Γραφείων με Υποθηκοφυλακεία
To Top