ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Καλαμάτα απόψε η Φώφη Γεννηματά- Την Κυριακή οι εκλογές στην Κεντροαριστερά

Πλέον απέχουμε λίγες ημέρες από τις εσωκομματικές εκλογές στον χώρο της “Δημοκρατικής Συμπαράταξης” με τις κάλπες να στήνονται στις 12 και 19 Νοεμβρίου, και σειρά να επισκεφτεί την Καλαμάτα μετά τους Γιώργο Καμίνη, Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη κατά σειρά επίσκεψης και η Φώφη Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά θα επισκεφτεί την Μεσσηνιακή πρωτεύουσα σήμερα Τετάρτη 8 Νοεμβρίου.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση φίλων και στελεχών στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου “Αλ Κουμουνδούρος”.
Η κ. Γεννηματά από την Κρήτη επεσήμανε ότι το ηχηρό μήνυμα που βγαίνει είναι ότι η δημοκρατική παράταξη γίνεται και πάλι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. «Το μήνυμα μας είναι ξεκάθαρο. Δεν θα αφήσουμε η δήθεν Αριστερά του κ. Τσίπρα να συκοφαντήσει τις προοδευτικές αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αλλά δεν θα επιτρέψουμε και συντηρητική οπισθοδρόμηση στον τόπο. Γιατί δεν μπορεί να είναι λύση για τον ελληνικό λαό η ΝΔ, αυτοί που δεν έχουν πει ούτε μια λέξη αυτοκριτικής για τις ευθύνες της διακυβέρνησης Καραμανλή από το 2004 έως το 2009. που οδήγησαν στον εκτροχιασμό της οικονομίας. στην κρίση και στα μνημόνια», είπε η κ. Γεννηματά.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος είναι μια νέα ισχυρή πολιτική δύναμη. «Ο στόχος μας είναι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου», επεσήμανε χαρακτηριστικά ενώ ακόμα ανέφερε: «Δεν πρόκειται να γίνουμε ένα άμορφο κόμμα του μεσαίου χώρου, με αντάλλαγμα κάποιες καρέκλες της εξουσίας. Εμείς δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Ας το πάρουν επιτέλους απόφαση».

Παράλληλα, από τα Χανιά έστειλε το μήνυμα ότι η επομένη εκλογική αναμέτρηση θα είναι αναμέτρηση για τρεις. Η κ. Γεννηματά στην ομιλία της κατηγόρησε τηνκυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι μονιμοποίησε τα μνημόνια και μίλησε για τα προβλήματα, που όπως είπε, αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.
Ακόμα υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 δεν βγαίνει, ενώ ζήτησε το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί από την κυβέρνηση, να δοθεί για επιδότηση της εργασίας νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα. Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε ακόμη στο σχέδιο «Ελλάδα» που όπως τόνισε είναι μία εναλλακτική ολοκληρωμένη πρόταση με προοδευτικό πρόσημο. «Αυτό το προοδευτικό σχέδιο, εγγυάται την ανάπτυξη, τις δουλειές, την κοινωνική συνοχή», είπε, λέγοντας ότι η χώρα χρειάζεται σήμερα αξιοπιστία και εμπιστοσύνη.
Από τα Χανιά η κ. Γεννηματά ζήτησε τη στήριξη των πολιτών, «ψήφο εμπιστοσύνης, μια καθαρή εντολή» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη συμμετοχής στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής της κεντροαριστεράς. «Στείλτε το μήνυμα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η νέα αλλαγή ξεκίνησε και ξεκίνησε δυναμικά. Κάντε την υπόθεση της συμμετοχής δική σας υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Στην τελική ευθεία οι εκλογές της Κεντροαριστεράς

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προεκλογική καμπάνια για την εκλογή αρχηγού του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς. Την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, 928 κάλπες θα στηθούν σε όλη τη χώρα με ευθύνη της Επιτροπής Αλιβιζάτου. Όπως είναι φυσικό, οι τόνοι μεταξύ των υποψηφίων ανεβαίνουν όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας. Ωστόσο, το ενδιαφέρον της κοινή γνώμης παραμένει σχετικά περιορισμένο.

Η αντιπαράθεση για τις ΚΟ

Η βδομάδα που πέρασε, μονοπωλήθηκε από την αντιπαράθεση των υποψηφίων σχετικά με την ενοποίηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Κατά τη διάρκεια του debate των 9 υποψηφίων στην ΕΡΤ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ρώτησε την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη αν μετά την εκλογή του νέο αρχηγού θα διατηρηθούν οι ξεχωριστές ΚΟ. Η απάντηση και των δύο ήταν ότι έχουν συμφωνήσει να συντονίζονται, αλλά θα παραμείνουν διακριτές οι δύο ομάδες, προκειμένου να μην απολέσουν τα προνόμια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.
Η απάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών πυροδότησε έναν κύκλο σφοδρών επιθέσεων από τους συνυποψηφίους τους οι οποίοι έκαναν λόγο για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και φαλκίδευση της ενότητας του νέου φορέα. Ο Γ. Καμίνης στη συγκέντρωσή του, στον Πανελλήνιο, είπε ότι «δεν αναγνωρίζουμε συμφωνίες κορυφής, όταν είμαστε σε διαδικασία εκλογής από τη βάση. Το θέμα δεν είναι μόνο, το εάν και το πότε θα συγχωνευθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Το κρίσιμο είναι το ποιος θα το αποφασίσει αυτό. Αυτό λοιπόν το αποφασίζουν οι πολίτες, συμμετέχοντας στις διαδικασίες για τον νέο φορέα».
Από τη μεριά του, ο Στ. Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε για τη δομή που θέλει να πάρει το νέο κόμμα, σχολίασε: «Φοβάμαι ότι η αντίδραση του Νίκου (Ανδρουλάκη) και του Γιώργου (Καμίνη) είναι το καλύτερο δώρο στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γιατί αυτό που θέλει μια κυβέρνηση είναι λιγότερη αντιπολίτευση, λιγότερες φωνές, λιγότερο έλεγχο, λιγότερα στελέχη στις επιτροπές κι αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Θα είμαστε εκεί, όπως σας είπα, με μία φωνή επί δύο και νομίζω ότι αυτό θα είναι προς όφελος της παράταξης και τελικά της πατρίδας».

Μικρό ενδιαφέρον

Ωστόσο, παρά τις οξείες αντιπαραθέσεις μεταξύ των υποψηφίων, το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την εκλογική διαδικασία παραμένει περιορισμένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τηλεθέαση του debate έφτασε μόλις το 3%. Η γενική αίσθηση στα ΜΜΕ ήταν ότι ουδείς των υποψηφίων βγήκε κερδισμένος, ενώ ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων – συνομιλητών δεν συνέβαλε στην εμβάθυνση του διαλόγου
Το ζήτημα του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμη και επομένως της συμμετοχής στην ψηφοφορία, έχει ζωτική σημασία για το τελικό αποτέλεσμα. Με μια συμμετοχή γύρω στις 100.000 άτομα, θεωρείται βέβαιη η επικράτηση της Φώφης Γεννηματά, ίσως και από τον πρώτο γύρο. Όσο πιο πολύ ανεβαίνουμε πάνω από τις 100.000, ανεβαίνουν και οι πιθανότητες των υπολοίπων.

Την περασμένη βδομάδα δημοσιεύτηκε και η δημοσκόπηση της Prorata για την Εφημερίδα των Συντακτών. Πρόκειται για την πιο μεγάλη σχετική έρευνα που έχει γίνει μέχρι στιγμής, αφού απάντησαν 805 άτομα που προτίθενται να συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Στην πρόθεση ψήφου η κ. Γεννηματά παίρνει 25%, ακολουθούμενη από τους κ. Ανδρουλάκη με 11%, Στ. Θεοδωράκη με 10.5%, Γ. Καμίνη με 9% και Γ. Μανιάτη με 6%. Είναι προφανές ότι για θα γίνει σκληρή μάχη ψήφο την ψήφο για το ποιος θα πλαισιώσει την κ. Γεννηματά στον δεύτερο γύρo -αν υπάρξει αυτός βέβαια.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες του νέου φορέα. Το 18% θα ήθελε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 27% με τη ΝΔ και το 36% με κανέναν από τους δύο.

Το δεύτερο debate
Αυτή την βδομάδα η δραστηριότητα των υποψηφίων θα χτυπήσει «κόκκινο» με περιοδείες και συγκεντρώσεις. Πολλά θα κριθούν στον δεύτερο debate που θα μεταδώσει η ΕΡΤ σήμερα Δευτέρα. Αυτή τη φορά οι δημοσιογράφοι θα είναι από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ η διαδικασία αναμένεται πιο ζωντανή, με γύρο ερωταπαντήσεων μεταξύ των υποψηφίων.

Στην Καλαμάτα απόψε η Φώφη Γεννηματά- Την Κυριακή οι εκλογές στην Κεντροαριστερά
To Top