ΜΕSSINIA LIVE

Η επόμενη ημέρα για τους 104 μετανάστες στην Καλαμάτα

Η επόμενη ημέρα ξημέρωσε για τους μετανάστες στο κτήριο της πρώην Σχολής Νοσοκόμων στο συγκρότημα κτηρίων του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας. Οι 104 μετανάστες διανυκτέρευσαν στο κτήριο που επισκευάζεται εξωτερικά αυτή τη στιγμή από το Δήμο Καλαμάτας για να μεταφερθούν εκεί υπηρεσίες του, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΥΑΚ.

Το κτήριο διαθέτει ρεύμα, νερό και τουαλέτες για να εξυπηρετηθούν προσωρινά οι μετανάστες, που κοιμήθηκαν σε στρώματα και κλινοσκεπάσματα που διέθεσαν η Αστυνομία και η Περιφέρεια.

Μετά την επίσημη καταμέτρηση που έγινε στις τρεις τα ξημερώματα στο λιμάνι της Καλαμάτας, όλοι τους μεταφέρθηκαν στο κτίριο δίπλα από το νέο δημαρχείο, όπου είχαν μεταβεί αμέσως μετά την σύσκεψη που έγινε στο γραφείο του λιμενάρχη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, οι αντιδήμαρχοι Παύλος Μπουζιάνης και Θανάσης Βασιλόπουλος και ο γενικός διευθυντής του δήμου Βασίλης Χατζής, για να διευθετήσουν όλες τις λεπτομέρειες της φιλοξενίας, με τον Αντιδήμαρχο Υγείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης να φεύγει για το σπίτι του στις 4:30 το πρωί.

Σήμερα το πρωί έφτασε στο χώρο μία μεγάλη προμήθεια από πόσιμο νερό και στερεά τροφή, από τα super market “ΜΟΥΡΓΗ“, το μεσημέρι τους παρασχέθηκε ένα ελαφρύ γεύμα (σάντουιτς, με ντομάτα και τυρί) κι αυτήν την ώρα (19:45), έχει αναλάβει εταιρεία κέτερινγκ την σίτισή τους.

Ο χώρος φυλάσσεται από άντρες του Λιμενικού που έχουν ακόμα την δικαιοδοσία στο θέμα, αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα αναλάβει από τη Δευτέρα το πρωί την περαιτέρω διαδικασία, ενώ υπάρχει και διερμηνέας, αλλά και μόνιμη ομάδα από τον Ερυθρό Σταυρό.

Ο Δήμος Καλαμάτας με τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει, είναι αλήθεια είναι ότι – για άλλη μία φορά – κλήθηκε να ανταποκριθεί πρώτος στις απαιτήσεις και τις ανάγκες μιας έκτακτης φιλοξενίας, σε ανύπαρκτες οργανωμένες δομές και με ένα σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών πού βρίσκεται στα χαρτιά, ενώ εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του πρόεδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ανδρέα Καραγιάννη για την απουσία της Εκκλησίας στην παροχή και συνδρομή βοήθειας, κάτι που συζητήθηκε στο κτίριο φιλοξενίας και σήμερα….


Πακιστανοί και Αφγανές

Για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής εξέδωσε νωρίς το πρωί ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Ενημερώθηκε πρωινές ώρες χθες, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την ύπαρξη σε δυσχερή θέση ξύλινου σκάφους με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή 54 ν.μ. δυτικά νοτιοδυτικά ν. Σαπιέντζας Πελοποννήσου.

Άμεσα, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ξεκίνησε επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης στην οποία συμμετείχαν, περιπολικό και ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, σκάφος της δύναμης FRONTEX και πέντε (05) παραπλέοντα πλοία.

Το ανωτέρω Ι/Φ σκάφος εντοπίστηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή από το Φ/Γ “SEA CHAMPION” Ν.Π. 12443 το πλήρωμα του οποίου περισυνέλεξε εκατόν τέσσερις (104) αλλοδαπούς και στη συνέχεια συνοδεία του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τους μετέφερε στο αγκυροβόλιο Καλαμάτας όπου κατέπλευσε ασφαλώς βραδινές ώρες χθες.

Οι ανωτέρω αλλοδαποί εκ των οποίων ογδόντα δύο (82) άνδρες, δύο (02) γυναίκες και είκοσι (20) παιδιά, αποβιβάστηκαν από το εν λόγω Φ/Γ πλοίο με την συνδρομή των Ε/Γ-ΛΑΝΤΖΩΝ “ΜΑΡΙΑ” Ν.Κ. 274 ΚΑΙ “ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ” Ν.Κ. 307 και μεταφέρθηκαν στο λιμένα Καλαμάτας.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας”.

To Top