Βιβλίο

Με επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο της Ξένης Αραπογιάννη για την Αρχαία Θουρία

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΓΡΑΜΠΑ ΣΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ – ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟ 1990

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Rex πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Ξένης Αραπογιάννη “Αρχαία Θουρία – Το Ασκληπιείο” με ομιλητές τους Πέτρο Θέμελη, καθηγητή Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντή Προγράμματος Αρχαίας Μεσσήνης και τον Δημήτρη Παπανικολόπουλο, δικηγόρο. Τη συζήτηση συντόνισε ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Ζαχαριάς.

Παραβρέθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, η αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Καλαμάτας Ελένη Αλειφέρη, Μαρία Οικονομάκου και Βασίλης Κοσμόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΙΟΚΛΗΣ ΑΕ Γιώργος Φάβας, η πρόεδρος της Δ.Ε. Καλαμάτας Τασούλα Φοίφα και ο τ. Δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, ο Ανδρέας Καραγιάννης κι ο δντης των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης, πλήθος κόσμου και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θουρίας.

Η κ.Βικτωρία Καρέλια που μαζί με το Ίδρυμα ενισχύουν σημαντικά το έργο των ανασκαφών στην Αρχαία Θουρία ήταν παρούσα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον ιδιοκτήτη του οικοπέδου που βρέθηκαν τα αρχαία που είναι και βασικός χορηγός της εκδοσης του βιβλίου Πέτρο Γραμπά.
Την εκδήλωση υποστήριξε το βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ.


Ο Πέτρος Γραμπάς


Η τοποθέτηση του Καθηγητή Πέτρου Θέμελη

Η τοποθέτηση της κ. Αραπογιάννη

Η Ξένη Αραπογιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Ιστορικό-Αρχαιολογικό, και είναι διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ως αρχαιολόγος του Υπ. Πολιτισμού υπηρέτησε επί σειρά ετών σε διάφορες Εφορείες Αρχαιοτήτων (Β΄, Ι΄ Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων). Από το 1990 ως την άνοιξη του 2006 υπήρξε Διευθύντρια της Ζ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας, όπου διεξήγαγε σημαντικό αρχαιολογικό και ανασκαφικό έργο στους νομούς Ηλείας, Μεσσηνίας και Ζακύνθου. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τής χώρας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είχε την ευθύνη όλων των έργων που πραγματοποιήθηκαν στην Ολυμπία καθώς και της επανέκθεσης των τριών Μουσείων της και του Αρχαιολογικού Μουσείου της ‘Ηλιδας. Από τον Απρίλιο του 2006 μέχρι και την συνταξιοδότησή της άσκησε τα καθήκοντα διευθύντριας στη νεοσυσταθείσα ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

To Top