ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταχύνονται οι έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου σε 6 περιοχές, μεταξύ των οποίων και ο Κυπαρισσιακός κόλπος

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΙΤΑΧΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΟ "ΟΙΚΟΠΕΔΟ 10" 

Σε πέντε θαλάσσιες και μια χερσαία περιοχή που είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν για έρευνες υδρογονανθράκων, θα προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό οι διεργασίες για τη διερεύνηση της ύπαρξης κοιτασμάτων, όπως προκύπτει από την σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για τις περιοχές βορειοδυτικά της Κέρκυρας, Ιόνιο και Κυπαρισσιακός κόλπος, τις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και τα Ιωάννινα.

"Ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα είναι πιθανό, δεν είμαστε, βέβαιοι, είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάσει τις προκαταρτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στο θαλάσσιο χώρο, σε ζώνες πάντα αποκλειστικής εκμετάλλευσης", δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την έδρα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίες Υδρογονανθράκων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πριν από τον πόλεμο δεν αποτελούσε ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες να μπουν στο παιχνίδι των εξορύξεων λόγω των χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου.

Τις έρευνες θα «τρέξουν» δυο ελληνικές εταιρίες, οι οποίες δεσμεύονται να ξεκινήσουν πρόγραμμα ερευνών έως το τέλος του 2023. "Πρέπει μέχρι τότε να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή του", είπε ο πρωθυπουργός.

Οι εταιρίες αυτές θα επικεντρωθούν στους μεγάλους πιθανούς στόχους εξόρυξης φυσικού αερίου.

Σε κάποιες περιοχές ενδεχομένως να μπορούμε να πετύχουμε διερευνητικές γεωτρήσεις και πριν από το τέλος του 2023. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, ανακοινώσεις που γίνονται σήμερα εντάσσονται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της στρατηγικής και οικονομικής θέσης της χώρας. «Η Ελλάδα εκτός από χώρα αποθήκευσης φυσικού αερίου, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός».

Συγκεκριμένα:

Στις περιοχές της Κρήτης η ερευνητική κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρίες Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ στην Κέρκυρα δραστηριοποιείται η κοινοπραξία Energean – ΕΛΠΕ, στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό τα ΕΛΠΕ και στα Ιωάννινα η Energean.

Οι λοιπές χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα που είχαν παραχωρηθεί για έρευνα (Αιτωλοακαρνανία, ‘Αρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος) επεστράφησαν στο ελληνικό Δημόσιο, ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται οι εξελίξεις και για την θαλάσσια περιοχή του δυτικού Πατραϊκού κόλπου όπου οι ενδείξεις από τις έρευνες που προηγήθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα για ύπαρξη πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου.

Στo Iόνιο και τον Κυπαρισσιακό κόλπο, τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν πρόσφατα δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και ακολουθεί τώρα η ερμηνεία των δεδομένων προκειμένου να προσδιοριστούν τα σημεία όπου θα γίνουν τρισδιάστατες έρευνες μεγαλύτερης ευκρίνειας.

Στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα ύστερα από προσφυγές, ενώ στα Ιωάννινα η Energean προγραμματίζει την πραγματοποίηση γεώτρησης.

πηγή: newsit.gr

Διαβάστε και αυτό:

Τα «χρυσά οικόπεδα» της Ελλάδας για φυσικό αέριο

Επιταχύνονται οι έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου σε 6 περιοχές, μεταξύ των οποίων και ο Κυπαρισσιακός κόλπος

Δημοφιλέστερα

To Top