ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή “φωτιά” Νίκα σε Μανιάτη για την πρώην Σχολή Παπαφλέσσα

Νίκας: “Ο Δήμος δεν προτίθεται να απεμπολήσει τα δικαιώματά του επί του ακινήτου”

Στα άκρα φαίνεται πως οδηγείται η κόντρα μεταξύ του προέδρου του Επιμελητηρίου, Δημήτρη Μανιάτη και του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, με τον τελευταίο να δίνει σήμερα στη δημοσιότητα επιστολή που έστειλε την Τετάρτη στο Επιμελητήριο για το φλέγον ζήτημα της αξιοποίησης της πρώην Σχολής Παπαφλέσσα.

Η επιστολή με ημερομηνία αποστολής 19 Ιουλίου αποτελεί απάντηση στο αίτημα του προέδρου του Επιμελητηρίου (18 Ιουλίου) να επισπευστεί η διαδικασία τροποποίησης της χρήσης του οικοδομικού τετραγώνου όπου στεγάζεται η πρώην Σχολή Παπαφλέσσα.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του Επιμελητηρίου- ήδη από το 2011- που θέλει να λειτουργήσει το συγκεκριμένο κτήριο στην οδό Κρήτης ως πολυχώρος πολιτισμού και εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Μεσογειακής Πόλης.
Αντιθέτως ο δήμαρχος Καλαμάτας επιδιώκει να λειτουργήσει στους χώρους της το Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο για ΑμεΑ.

Στην επιστολή του δημάρχου που στάλθηκε την Τετάρτη εγείρονται μεταξύ άλλων τα εξής επίμαχα θέματα, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή:

1. ουδείς φάκελος έχει κατατεθεί(από το Επιμελητήριο) προς έκδοση οικοδομικής άδειας μέχρι σήμερα,
2 η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο οικοδομικό τετράγωνο της Σχολής δεν έχει προχωρήσει και η εμπλοκή οφείλεται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου για το οποίο ο Δήμος ήδη έχει προτείνει τρόπο αντιμετώπισης εδώ και δύο χρόνια, σύμφωνα με το έγγραφο
3 “Ο Δήμος δεν προτίθεται να απεμπολήσει τα δικαιώματά του επί του ακινήτου…” αναφέρεται επίσης στο έγγραφο και
4. “το κτήριο αξιολογήθηκε ως το μοναδικό κατάλληλο να στεγάσει στις εγκαταστάσεις του το Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο έναντι ενοικίου που θα καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος δεν έχει αντίρρηση να το εισπράττετε εσείς”.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

«ΘΕΜΑ: «Τροποποίηση Ο.Τ. 61του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλης Καλαμάτας για την υλοποίηση έργου ¨ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΗ¨ στις πρώην Σχολές Παπαφλέσσα»
ΣΧΕΤ: Το υπ’ αριθμ. 2131/18-07-2017 έγγραφο σας

Σε απάντηση στο ανωτέρω έγγραφό σας πρέπει κατ’ αρχή να παρατηρήσουμε ότι δεν αντιλαμβανόμαστε την προτροπή σας για “προσωπική παρέμβαση” του Δημάρχου στη Δ/νση Πολεοδομίας προκειμένου να εκδοθεί άδεια οικοδομής στο κτίριο της πρώην σχολής Παπαφλέσσα, για την υλοποίηση του έργου « ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΗ- ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ». Πέραν του γεγονότος ότι ουδείς σχετικός φάκελος έχει κατατεθεί προς έκδοση οικοδομικής αδείας μέχρι σήμερα, σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι οι άδειες εκδίδονται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, όπως ο νόμος ορίζει.
Εν προκειμένω, όπως γνωρίζετε δεν έχει προχωρήσει η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ.61 που έχετε ζητήσει από 24/02/2015 και η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής αδείας με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Όπως επίσης γνωρίζετε, το ουσιαστικό πρόβλημα για την εμπλοκή αυτή έγκειται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου της πρώην Σχολής Παπαφλέσσα, για το οποίο σας έχουμε προτείνει τρόπο αντιμετώπισης ήδη εδώ και δύο χρόνια.
Συγκεκριμένα επειδή ο Δήμος δεν προτίθεται να απεμπολήσει δικαιώματά του επί του ακινήτου και προκειμένου να υλοποιηθεί ένα σύγχρονο έργο για την πόλη, σας εξηγήσαμε ότι όλα τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με θετική διάθεση και των δυο πλευρών.
Συγκεκριμένα λοιπόν προτείναμε τη συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας σε Προγραμματική Σύμβαση από κοινού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για το σκοπό υλοποίησης του εν λόγω έργου και σας είχαμε μάλιστα αποστείλει σχέδιο σχετικού κειμένου χωρίς να λάβουμε καμία απάντηση επί της πρότασής μας.

Κατά συνέπεια είναι εύλογη η έκπληξή μας για το περιεχόμενο της από 18/7/2017 επιστολής σας. Επειδή στην επιστολή σας αυτή δεν κάνετε αναφορά σε τυχόν χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ όπως μας είχατε ενημερώσει στο παρελθόν, θα θέλαμε να έχουμε αξιόπιστη πληροφόρηση για το θέμα αυτό.
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι το κτίριο της πρώην Σχολής Παπαφλέσσα πρόσφατα κρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή ως το μοναδικό κατάλληλο να στεγάσει σε μέρος των εγκαταστάσεων του το Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο έναντι ενοικίου που θα καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος δεν έχει αντίρρηση να το εισπράττετε εσείς.
Περιμένουμε τις απόψεις σας για όλα τα θέματα”.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιστολή του δημάρχου στάλθηκε την Τετάρτη ενώ την Πέμπτη ακολούθησαν νέες δηλώσεις του δημάρχου με τις οποίες πετά το “μπαλάκι” στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας δηλώνοντας πως “δύσκολα θα λειτουργήσει το Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο τον Σεπτέμβρη” μετά το βέτο του Επιμελητηρίου.
Θέτει δηλαδή εν αμφιβόλω τη λειτουργία του Ειδικού Λυκείου “δείχνοντας” ως κύριο υπεύθυνο το Επιμελητήριο και τον πρόεδρό του.

Ουσιαστικά ο δήμαρχος εμμένει στην πρότασή του για στέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου στους χώρους της πρώην Σχολής Παπαφλέσσα, επικαλούμενος νεφελώδες ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου, την έλλειψη άδειας για τη χρήση που θέλει το Επιμελητήριο, και τις παλαιότερες προσπάθειες τού Δήμου να αξιοποιήσει με προγραμματική σύμβαση το κτήριο.
Ενώ καθιστά σαφές ότι ο Δήμος δεν πρόκειται να απεμπολίσει τα δικαιώματά του από το ακίνητο.

Να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα που εστάλη η επιστολή στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, στην ιστοσελίδα του Δήμου με μια λακωνική ανακοίνωση η δημοτική Αρχή γνωστοποιούσε την αποστολή της, χωρίς να δημοσιοποιείται τότε το περιεχόμενό τής, απλώς ότι μέσω αυτής ζητούνταν “η δημιουργική συνεργασία του Επιμελητηρίου για να ενοικιαστεί ο χώρος”.

Μαίρη Περδικέα

Επιστολή “φωτιά” Νίκα σε Μανιάτη για την πρώην Σχολή Παπαφλέσσα
To Top