Υγεία

Επιστήμονες εφηύραν εργαλείο που ανιχνεύει τον καρκίνο σε μόλις 10 δευτερόλεπτα!

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Τέξας οι οποίοι υποστηρίζουν πως με ένα και μόνο εργαλείο μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκινικό ιστό σε μόλις 10 δευτερόλεπτα.

Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο που μοιάζει σαν πένα εξωτερικά την οποία ονόμασαν «MasSpec Pen» χάρης στην οποία επιταχύνεται η διαδικασία εντοπισμού καρκινικού ιστού και μπορεί να κάνει την χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης όγκου πιο ακριβής.

«Αν μιλήσετε με ασθενείς με καρκίνο που έχουν κάνει χειρουργική επέμβαση, ένα από τα πρώτα πράγματα που θα σας πουν είναι ότι ελπίζουν πως ο χειρούργος έχει αφαιρέσει όλο τον καρκινικό όγκο» δήλωσε η Livia Schiavinato Eberlin, επίκουρη καθηγήτρια χημείας στο UT Austin.

«Η τεχνολογία μας θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες οι χειρουργοί να αφαιρέσουν πραγματικά όλο τον καρκινικό όγκο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης», πρόσθεσε ο Eberlin στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου την Τετάρτη.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δοκιμές σε 253 ασθενείς με καρκίνο. Διαπιστώθηκε πως χρειάστηκαν μόλις δέκα δευτερόλεπτα για να ανιχνευθεί ο καρκινικός ιστός ενώ οι δοκιμές αποδείχθηκαν ακριβείς κατά 96%.

Οι δοκιμές έγιναν σε ασθενείς με καρκίνο μαστού, πνεύμονα, θυρεοειδούς και ωοθηκών.

Πως δουλεύει το νέο εργαλείο

Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι κάθε τύπος καρκίνου έχει τη δική του μοριακή δομή που λειτουργεί ως «δακτυλικό αποτύπωμα».

Όταν το “MasSpec Pen” τοποθετείται σε ιστό που πιθανότατα είναι καρκινικός, απελευθερώνεται μια σταγόνα νερού που απορροφά μόρια.

Το στυλό οδηγεί το μολυσμένο πλέον νερό σε ένα πολύ μεγαλύτερο μηχάνημα γνωστό ως φασματόμετρο μάζας το οποίο αναλύει τα μόρια και προσφέρει μια εκτίμηση για το αν υπάρχει καρκίνος.

Όταν το MasSpec Pen ολοκληρώσει την ανάλυση, οι λέξεις «Κανονικός» ή «Καρκίνος» εμφανίζονται αυτόματα στην οθόνη υπολογιστή.

Για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, μπορεί να εμφανιστεί και το όνομα ενός υποτύπου.

«Αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε κάθε φορά είναι να προσφέρουμε στον ασθενή ακριβέστερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη χειρουργική επέμβαση», δήλωσε ο James Suliburk, επικεφαλής ενδοκρινολογικής χειρουργικής στο Baylor College of Medicine και συνεργάτης στο πρόγραμμα.

Το νέο εργαλείο αναμένεται να εγκριθεί ώστε να αρχίσει η χρήση του και οι επιστήμονες πίσω από την κατασκευή του έχουν καταθέσει αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ΗΠΑ.

To Top