Επιχειρείν

Επίσκεψη του Προέδρου της Ameresco στον Δήμαρχο Καλαμάτας-Ο Ομογενής “βασιλιάς” της πράσινης ενέργειας στην Αμερική

Ο Λάκωνας δισεκατομμυριούχος που άλλαξε τις συνήθειες των Αμερικανών στην κατανάλωση ενέργειας

Τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλος επισκέφτηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ameresco Γιώργος Σακελλάρης σήμερα, Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση από τον Δήμο Καλαμάτας, ο Ομογενής επιχειρηματίας, με καταγωγή από τη Λακωνία, που διαπρέπει στον χώρο της πράσινης ενέργειας στην Αμερική, συζήτησε με τον Δήμαρχο Καλαμάτας για τις προοπτικές της περιοχής και τις αναπτυξιακές δυνατότητες και προκλήσεις που υπάρχουν, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030.

Ποιος είναι ο Γιώργος Σακελλάρης

Ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος από τον Βασσαρά Σπάρτης είναι ένας από τους δυναμικότερους εκπροσώπους ενεργειακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ και το δημιούργημά του, η Ameresco, είναι μια εταιρεία αξίας 4,7 δισ. δολαρίων, εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο, στην οποία κατέχει το 40% των μετοχών. Tις υπόλοιπες μετοχές ελέγχουν μερικοί από τους ισχυρότερους θεσμικούς επενδυτές του πλανήτη, μεταξύ των οποίων η BlackRock, η Fidelity, η Macquarie κ.ά.

Με 1.200 εργαζομένους, 72 γραφεία στη Βόρεια Αμερική, στον Καναδά, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, η Ameresco έχει προσελκύσει την τελευταία εικοσαετία χρηματοδοτήσεις ύψους άνω των 3 δισ. δολαρίων σε πλήθος έργων, από κυβερνητικά κτίρια, σχολεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα μέχρι νοσοκομεία, αεροδρόμια, εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια. Σήμερα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της εταιρείας ανέρχεται σε 2,3 δισ. δολάρια, ενώ τα υπό κατασκευή έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) υπολογίζονται σε πάνω από 800 εκατ. δολάρια.

Συνολικά η εταιρεία λειτουργεί 319 MW ΑΠΕ (ηλιακή ενέργεια, αποθήκευση, ανανεώσιμα αέρια, μπαταρίες), προσβλέποντας σημαντικά οφέλη από τις πολιτικές μείωσης των εκπομπών ρύπων της αμερικανικής κυβέρνησης που υπολογίζονται να προσελκύσουν επενδύσεις 367 δισ. δολάρια μέχρι το 2030.

Τα τρία case studies της Ameresco

O κ. Σακελλάρης δεν άργησε να εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της Ομογένειας με ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις, πλούσιο φιλανθρωπικό έργο αλλά και μεγάλα συμβόλαια που σταδιακά έφεραν την Ameresco στο επίκεντρο της Wall Street. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μέιν και πολύ αργότερα, στα χρόνια της ωριμότητας, τόλμησε να αποκτήσει και μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο Νόρθιστερν.

Η εταιρεία του επεκτείνεται σε όλο το φάσμα των ενεργειακών υπηρεσιών, εισάγει τις μετοχές της στο αμερικανικό χρηματιστήριο και αποκτά μεγάλους πελάτες που τη βοηθούν να εκτινάξει τα μεγέθη της, αλλά και να έχει σταθερά έσοδα σε ετήσια βάση από μακροχρόνια συμβόλαια συντήρησης και λειτουργίας.

Η σύμβαση ύψους 200 εκατ. δολαρίων με το ομοσπονδιακό υπουργείο Ενέργειας για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία τριών μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας με χρήση βιομάζας (υπολείμματα ξυλείας) στην περιοχή του ποταμού Σαβάνα στην Τζόρτζια συγκαταλέγεται σε ένα από τα σημαντικότερα και καινοτομικά έργα του χαρτοφυλακίου της.

Σε πρόσφατη παρουσίαση σε αναλυτές, η διοίκηση της εταιρείας χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη εγκατάσταση ενεργειακής απόδοσης από ΑΠΕ στην ιστορία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς εξοικονομεί σε ετήσια βάση 36,2 εκατ. δολάρια. Το έργο περιλαμβάνει μονάδα βιομάζας δυναμικότητας 20 MW και η σύμβαση είναι 20ετούς διάρκειας.

Δύο επιπλέον σημαντικά έργα περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της Ameresco. Πρόκειται για το συμβόλαιο αναβάθμισης της ενεργειακής υποδομής με το Κέντρο Πεζοναυτών του Στρατού, αξίας περίπου 100 εκατ. δολαρίων, και τη σύμβαση για τη μεγαλύτερη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων από βιοαέριο στο Φίνιξ της Αριζόνα. Υπολογίζεται ότι με τις αναβαθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στις ενεργειακές υποδομές του ποταμού Σαβάνα η εταιρεία έχει πετύχει μείωση 75% στην κατανάλωση ενέργειας και 25% συνολική μείωση νερού.

Σε ό,τι αφορά τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, η Ameresco επεξεργάζεται το ακατέργαστο βιοαέριο που παράγεται από την εγκατάσταση και το μετατρέπει σε ανανεώσιμο αέριο (RNG), κατάλληλο για έγχυση στον αγωγό φυσικού αερίου υψηλής πίεσης της χώρας. Το RNG πωλείται στην αγορά ως καύσιμο οχημάτων.

Στο επίκεντρο οι υποδομές για την κλιματική αλλαγή

Ο κ. Σακελλάρης έφυγε από την Ελλάδα σε νεαρή ηλικία, ωστόσο επιστρέφει τακτικά στη γενέτειρά του, τη Σπάρτη, και κρατά επαφή με τις ρίζες και τα χώματα όπου μεγάλωσε. Εκεί απέκτησε πριν από λίγα χρόνια περίπου 300 στρέμματα ελαιοδέντρων, τα οποία συντηρούν και φροντίζουν ντόπιοι συνεργάτες του. Εκεί κοντά, άλλωστε, θέλει να εγκαταστήσει και κάποια έργα ΑΠΕ που προσωρινά έχουν παγώσει οι περιορισμοί του δικτύου στην Πελοπόννησο.

Mε τη σύζυγό του, Κάθι Παπούλιας

Μαζί με την οικογένειά του, τη σύζυγό του Κάθι Παπούλιας, την κόρη τους Χριστίνα, που κάνει πρωταθλητισμό στην ιστιοπλοΐα, και τον γιο τους Πίτερ, ο κ. Σακελλάρης εκπληρώνει το αμερικάνικο όνειρο. Ενός Ελληνα που έφυγε από τη χώρα του αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, σπούδασε, εργάστηκε σκληρά και απέκτησε δύναμη και πλούτο, επενδύοντας σε έναν τομέα όπου πίστεψε από την αρχή ότι θα μπορούσε να εξελίξει.

Σήμερα η Ameresco βρίσκεται στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας κινητοποίησης, την οποία υποστηρίζει με λόγια αλλά και με έργα και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Τα επόμενα χρόνια οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επενδύσουν 3 τρισ. δολάρια για την προσαρμογή στους κλιματικούς στόχους. Από αυτά το 1,7 τρισ. αφορά τη βελτίωση των υποδομών για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, τομέας στον οποίο η Ameresco πρωταγωνιστεί, όπως αναφέρει το www.protothema.gr.

 

Επίσκεψη του Προέδρου της Ameresco στον Δήμαρχο Καλαμάτας-Ο Ομογενής “βασιλιάς” της πράσινης ενέργειας στην Αμερική
To Top