ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Επίσκεψη Πούπουζα και ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων

ΕΦ’ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΥΠΟΥΖΑ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας βρέθηκε την Τρίτη 27 Μαρτίου αντιπροσωπεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή, Παναγιώτη Πούπουζα, τον αστυνομικό υποδιευθυντή Θανάση Χριστόπουλο, διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας και τον αστυνόμο Παναγιώτη Μπαστακό, διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας της Καλαμάτας, μετά από πρόσκληση του Επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος στην αρχική του τοποθέτηση ευχαρίστησε για την παρουσία τους το αστυνομικό κλιμάκιο και δήλωσε πως το Επιμελητήριο θα είναι σε άμεση συνεργασία με την Αστυνομία. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Πούπουζας, οποίος ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεργασία της ελληνικής αστυνομίας και του επιχειρηματικού κλάδου προς όφελος όλων.

ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΟ Α’ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2018

Μεταξύ των θεμάτων που έθιξε ο αστυνομικός διευθυντής ήταν η καλή αστυνομική περίοδος που διάγει η περιοχή μας, αφού έχουν μειωθεί στο ελάχιστο τα σοβαρά αδικήματα, και παρουσιάζεται η συνήθης μικροεγκληματικότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς έχει σημειωθεί μόνο μία ληστεία σε ένα περίπτερο στην οδό Μαυρομιχάλη.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας αναφέρθηκε και ανέλυσε διεξοδικά τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνουν οι επιχειρηματίες, τόσο ατομικά όσο και των επιχειρήσεών τους, ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα στην απαγωγή Λεμπιδάκη. Οι επιχειρηματίες οφείλουν να είναι υποψιασμένοι, ενώ τόνισε ότι στις επιχειρήσεις τους θα πρέπει να εγκαταστήσουν κάμερες, εξωτερικό φωτισμό και περίφραξη, να έχουν σκύλο και security.

Στη Μεσσηνία δεν έχουμε καταγεγραμένα περιστατικά απαγωγών ή ληστειών σε επιχειρηματίες, ή βαριά εγκληματικότητα, ωστόσο όλοι πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα προστασίας των επιχειρήσεών τους.

ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κοινωνική ομάδα των Ρομά, χωρίς να στοχοποιείται, αφού το πρόβλημα απαιτεί και κοινωνιολογική προσέγγιση, όπως δήλωσε.

Όπως τόνισε, πρέπει να γίνει καταγραφή από τους δήμους του πληθυσμού των Ρομά που διαμένουν στους δήμους της Μεσσηνίας. Όπως είπε χαρακτηριστικά καταγεγραμένοι Ρομά είναι στη Μεσσηνία 1.850 άτομα, ωστόσο η Αστυνομία εντοπίζει και αρκετούς που δεν υπάρχουν πουθενά εγγεγραμμένοι, όπως για παράδειγμα πρόσφατα ένας 65χρονος με 5 παιδιά που δεν ήταν γραμμένος πουθενά. Ο αστυνομικός διευθυντής τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ευκαιρία στους ανθρώπους αυτούς να πιάσουν δουλειά, να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία, κάτι που θα συμβάλει περαιτέρω στην μείωση της παραβατικότητας.

Μάλιστα, ο αστυνομικός διευθυντής δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν προσωποποιεί την εγκληματικότητα, αφού αυτή προέρχεται από όλα τα κοινωνικά στρώματα τις φυλές και τις ομάδες , επισημαίνοντας ότι είναι άδικο να δημιουργούμε σκιές.

“ΔΙΑΣ”: ΣΟΒΑΡΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ”

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αύξηση της αστυνόμευσης από την ομάδα “Δίας”, που έχει σοβαρό μερίδιο επιτυχίας στην πρόληψη της εγκληματικότητας, και όπως τόνισε οι δείκτες της εγκληματικότητας μεταβάλλονται, υπάρχει μια ρευστότητα. Μπορεί σήμερα η εγκληματικότητα να είναι χαμηλή, αλλά αύριο να σημειωθεί ένα περιστατικό, κάτι που απεύχονται όλοι.

Ο αστυνομικός διευθυντής τόνισε στους επιχειρηματίες που τον άκουγαν με ιδιαίτερη προσοχή, ότι η “ΔΙΑΣ” πλέον φτάνει μέχρι τον Άγιο φλώρο, ενώ έχει έντονη παρουσία και στη Μεσσήνη και η ελληνική Αστυνομία με τα μέσα και τη δύναμη που διαθέτει προσπαθεί να κερδίσει το στοίχημα της μείωσης της μικροεγκληματικότητας.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ- ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ

Αναφερόμενος στην παράνομη μετανάστευση τόνισε ότι το 2017 καταγράφηκαν 535 εισροές στη Μεσσηνία, ενώ την περασμένη χρονιά έφτασαν τους 916.
Έχουν δημιουργηθεί 2.750 θέσεις εργασίας για εργάτες γης στη Μεσσηνία, καθώς με το εργόσημο έχουν νομιμοποιηθεί πολλοί αλλοδαποί, που πλέον εργάζονται νόμιμα στα κτήματα της Μεσσηνίας.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ-ΡΕΚΟΡ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ

Ο τρίτος πυλώνας της ομιλίας του Παναγιώτη Πούπουζα ήταν τα ναρκωτικά, που την περασμένη χρονιά σημειώθηκε ρεκόρ συλλήψεων, 2.829 συλλήψεις, κατασχέθηκαν 4.000 χασισόδεντρα, εξαρθρώθηκαν 15 εγκληματικές οργανώσεις.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΕ 20 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Στην Μεσσηνία υπάρχουν 10 Αστυνομικά τμήματα και σε 15 με 20 μέρες θα προστεθεί και ο αστυνομικός σταθμός του αεροδρομίου, που αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά λόγω της αυξημένης κίνησης, που καταγράφει το αεροδρόμιο τα τελευταία χρόνια, αλλά και των περιστατικών αλλοδαπών, που επιχειρούν να ταξιδέψουν σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Κλείνοντας ο αστυνομικός διευθυντής ευχαρίστησε για την πρόσκληση το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να εγκαινιαστεί μία στενή συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου με την αστυνομία, και ήδη το πρώτο βήμα έγινε.

Να σημειωθεί ότι ήταν ίσως και η μοναδική φορά που Αστυνομικός Διευθυντής επισκέπτεται το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και προβαίνει σε συζήτηση με τους επιχειρηματίες, τόσο για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να παίρνουν στις επιχειρήσεις τους, όσο και για την ευρύτερη ενημέρωση που τους έγινε.

Στη συνέχεια  το λόγο πήραν  τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, οι οποίοι έθεσαν ερωτήσεις προς τον αστυνομικό διευθυντή, με τον Βασίλη Τριγκιλίδα να τοποθετείται πιο εξειδικευμένα, και λόγω του επαγγέλματός του, ο οποίος ζήτησε δεύτερο ιμάντα στο Αεροδρόμιο για να αποφεύγεται ο συνωστισμός των επιβατών και να μη δημιουργούνται δυσάρεστες καταστάσεις. Το Λιμάνι να γίνει home Port, να υπάρχουν φόρμες κλοπής σε ξένες γλώσσες για να μην ταλαιπωρούνται οι ξένοι τουρίστες.

Ο Παναγιώτης Πούπουζας απαντώντας είπε ότι σε αυτά τα εξειδικευμένα θέματα πρέπει να προκληθεί μία Σύσκεψη μεταξύ των δύο φορέων και του αερολιμενάρχη και όσων άλλων εμπλέκονται στα θέματα αυτά.

Ο Γιώργος Γκούμας  επεσήμανε  ότι είναι σημαντική η παρουσία του αστυνομικού κλιμακίου στο Επιμελητήριο, τονίζοντας ότι “είμαι τρίτη θητεία στο Επιμελητήριο και παρόμοια συζήτηση δεν είχε ξαναγίνει”.

Ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ Σταύρος Στούπας ρώτησε για τη σχέση της Δημοτικής Αστυνομίας με την διαχείριση της παραβατικότητας, και ρώτησε αν υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία με την Αστυνομία.

Ο Παναγιώτης Πούπουζας απάντησε ότι “έχουμε συνεργασία και συνδράμουμε όπου και όταν χρειαστεί και είμαστε πάντα διαθέσιμοι για περαιτέρω συνεργασία”.

Ο Μενέλαος Κουτέλας πρότεινε να γίνει μία συγγραφή ενός φυλλαδίου με μέτρα προστασίας προς τον επιχειρηματικό κόσμο εκ μέρους της Αστυνομίας και να αναλάβει το Επιμελητήριο να το μοιράσει σε όλα τα μέλη του.

Κλείνοντας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, επανέλαβε τη δέσμευση του θεσμού να βοηθήσει την Ελληνική Αστυνομία στο δύσκολο έργο της, τώρα που ξεκινάει και η τουριστική περίοδος και οι ανάγκες είναι αυξημένες και περιμένει την σύσκεψη με τον αερολιμενάρχη.
Τέλος, ο αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Πούπουζας τόνισε ότι είναι πολύ ευχάριστο που ανοίγει αυτή η πόρτα συνεργασίας που θα είναι προς όφελος όλων.

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Επίσκεψη Πούπουζα και ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων

Δημοφιλέστερα

To Top