ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ.Λυμπεροπούλου: “Συνάδει η διαχείριση απορριμμάτων με ΣΔΙΤ με την κυκλική οικονομία;”

Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων κατέθεσε η επικεφαλής της παράταξης “Πελοπόννησος Οικολογική”

Συνάδει η διαχείριση απορριμμάτων με την προτεινόμενη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας με στόχο μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων;

“Σε κάθε ευκαιρία η Περιφερειακή Αρχή δηλώνει ότι η Διαχείριση απορριμμάτων με την προτεινόμενη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είναι το μεγάλο πρωτοπόρο πράσινο και αειφόρο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Είναι μάλιστα αξιοζήλευτη η προσήλωση με την οποία η Περιφερειακή Αρχή επιμένει στην συγκεκριμένη διαχείριση ώστε ακόμα και όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε βελτιώσεις ο Περιφερειάρχης δήλωνε με σιγουριά ότι η Σύμβαση θα υπογραφεί έτσι όπως έχει συμφωνήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου!!!!!
Η περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχε μάλιστα την Τετάρτη 8 Μαρτίου,  στην πρωτεύουσα Βαλέτα της Μάλτας, στο πλαίσιο της Μαλτέζικης Προεδρίας στην Ε.Ε. και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου επικυρώθηκε γραπτώς, η χωρική συνεργασία σε θέματα κυκλικής οικονομίας, εδαφικής συνοχής και νησιωτικότητας, μεταξύ Μεσογειακών κρατών, Περιφερειών και τοπικών αυτοδιοικήσεων.
Με ανακοίνωση της μάλιστα η Περιφέρεια Πελοποννήσου, δηλώνει ότι πρωτοστατεί στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής της για την αειφορία.
Ήδη όμως με δελτίο τύπου από το Μάιο του 2015 η Περιφέρεια Πελοποννήσου δηλώνει ότι από το 2ο εξάμηνο του 2014, έχει ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες και σχεδιασμό για να αποτελέσει την 1η Ελληνική Περιφέρεια και μία από τις πρώτες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που αποδεδειγμένα προωθεί δράσεις Κυκλικής Οικονομίας, σύμφωνα με τις σχεδιαζόμενες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει ήδη αναπτύξει επαφές με έγκυρα Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού και με διεθνή Think Tanks σε θέματα Αειφορίας και Βιωσιμότητας.
Δράσεις που υποχρεωτικά περιλαμβάνουν όλες τις εκφάνσεις της τοπικής οικονομίας και όχι μόνο τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Ο υφιστάμενος και υλοποιούμενος σχεδιασμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στα συνδυασμένα θέματα Καινοτομίας και Κυκλικής Οικονομίας θα αποτελέσει τον Οδηγό για τις λοιπές Ελληνικές Περιφέρειες, σε συμφωνία με τις αρχές και τις προγραμματιζόμενες δράσεις – χρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης.
Συνεχίζει το Δελτίο Τύπου ότι στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ως η 1η Περιφέρεια της χώρας που σχεδιάζει και υλοποιεί καινοτόμες δράσεις στην Κυκλική Οικονομία, θα δοθεί συνέντευξη τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, για να αντιληφθεί η Ευρωπαϊκή κοινωνία ότι υπάρχει και σήμερα η Ελλάδα που έμπρακτα καινοτομεί και πρωτοποριακά σχεδιάζει και εφαρμόζει τις πλέον φιλικές προς το περιβάλλον και τον πολίτη, Ευρωπαϊκές επιταγές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών της και της επιδιωκόμενης οικονομικής και οικολογικής βιωσιμότητας.
Μία Περιφέρεια που από τις πολυάριθμες παράνομες – για πολλές δεκαετίες – λειτουργούσες χωματερές, θα έχει κάνει μέσα σε ελάχιστα χρόνια το άλμα στην ορθολογική τοπική διαχείριση, στην παραγωγή μηδενικών αποβλήτων και στις πλέον καινοτόμες εφαρμογές της Κυκλικής Οικονομίας.
Ρωτάτε η Περιφερειακή Αρχή:
Συνάδει η διαχείριση απορριμμάτων με την προτεινόμενη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας με στόχο μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων.


Για την
Περιφερειακή Παράταξη “Πελοπόννησος Οικολογική”
Δήμητρα Λυμπεροπούλου

Δ.Λυμπεροπούλου: “Συνάδει η διαχείριση απορριμμάτων με ΣΔΙΤ με την κυκλική οικονομία;”

Δημοφιλέστερα

To Top