Απόψεις

Επαγγελματισμός και Καινοτομία: Η Οδός για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στο Δήμο Καλαμάτας

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γκάλοπ για το 2023, το 54% των Ελλήνων δήλωσε πως είχε βιώσει άγχος την προηγούμενη ημέρα. Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, ενώ χώρες με αντίστοιχα επίπεδα άγχους είναι το Ιράν, το Ιράκ και η Ουγκάντα. Ενδεικτικά το 2019 το αντίστοιχο ποσοστό για τη χώρα μας ήταν 59% και παρά την πτώση, εξακολουθεί η Ελλάδα να καταλαμβάνει υψηλή θέση στη λίστα με τις διεθνείς μετρήσεις. Σε μια κοινωνία που το άγχος είναι κυρίαρχο, πρέπει να εφαρμόζονται ανθρωποκεντρικές λύσεις για την υποστήριξη των πολιτών και να αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό που είναι πρωταθλήτρια η Ελλάδα, ανάμεσα σε 76 άλλες χώρες, είναι ο δείκτης αποφυγής αβεβαιότητας του Geert Hofstede. Ο συγκεκριμένος δείκτης καταδεικνύει πως η Ελληνική κοινωνία, διακρίνεται από το χαρακτηριστικό να αποφεύγει το ρίσκο και να προτιμά τις δοκιμασμένες λύσεις, άσχετα αν είναι αποδοτικές ή όχι. Επειδή τόσα χρόνια η γραφειοκρατία έμπαινε εμπόδιο στην υλοποίηση νέων δράσεων και πρωτοβουλιών, έχει δημιουργηθεί η κουλτούρα στην Ελλάδα, να μην επιθυμούν εύκολα οι πολίτες την αλλαγή καταστάσεων. Η προγενέστερη αρνητική εμπειρία προδιαθέτει το αποτέλεσμά και σε συνδυασμό με το άγχος, κάνει την όποια διαφοροποίηση από την πεπατημένη οδό αποτρεπτική. Εν’ όψη αυτοδιοικητικών εκλογών, οι υποψήφιοι συνδυασμοί οφείλουν να προκρίνουν συγκεκριμένες και κοστολογημένες λύσεις σε ένα δομημένο πρόγραμμα, για να μειώνεται η αβεβαιότητα της επιλογής και του ρίσκου.

Η Καινοτομία για τη Βελτίωση:

Στο χώρο των επιχειρήσεων προοδεύει εκείνη που αξιοποιεί τις καινοτομίες, αναπτύσσοντας προϊόντα και υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες της αγοράς. Μόλις γίνει καλύτερη έναντι του ανταγωνισμού και προσφέρει κάτι διαφορετικό, θα κερδίσει τη μερίδα του λέοντος. Έτσι λοιπόν παρατηρούμε πως άτομα και ομάδες δύναται να ιδρύσουν μια νεοφυή επιχείρηση και μέσω της πρωτοπορίας να καταφέρουν να εξελιχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το ίδιο ισχύει και στην τοπική αυτοδιοίκηση, που οφείλει να μην είναι τροχοπέδη της εξέλιξης, αλλά ένας καινοτόμος οργανισμός. Άτομα με ικανότητες, γνώσεις και πρόγραμμα, να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Στα πλαίσια των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών θα ήθελα να παρουσιάσω μερικές ιδέες για την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών της Καλαμάτας. Η τεχνολογία είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο με σημαντικές προοπτικές και μπορεί να αποτελέσει τη λύση σε πληθώρα ζητημάτων.

Διαχείριση της Καθημερινότητας:

Επειδή είναι σημαντικό σε μια σύγχρονη πόλη να υπάρχει διαφάνεια και σωστή επικοινωνία των πολιτών με το δήμο, οφείλουμε να θέσουμε την τεχνολογία στην υπηρεσία της καθημερινότητας.

Για παράδειγμα, όσον αφορά την καθαριότητα της πόλης, προτείνω την εγκατάσταση αισθητήρων για την καταγραφή των αναγκών σε πραγματικό χρόνο. Να γίνεται χρήση μοντέλων για τον υπολογισμό της συχνότητας αδειάσματος των καλαθιών ανάλογα με τις ημέρες και τις περιόδους. Αυτό θα μας επιτρέψει να προγραμματίζουμε τις υπηρεσίες καθαριότητας ανάλογα με τον όγκο των επισκεπτών σε διάφορες περιοχές της πόλης. Θα υπάρχουν προσαρμοσμένα προγράμματα στον καθαρισμό και την αποκομιδή των απορριμμάτων, για να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων, ενώ θα διατίθενται στατιστικά στοιχεία από την πλατφόρμα προς τους δημότες για τον έλεγχο της προόδου σε ζητήματα καθημερινότητας. Άλλο στοιχείο είναι η καταγραφή του φόρτου της κυκλοφορίας των οχημάτων στους δρόμους έτσι ώστε να υπολογίζονται οι φθορές σε βάθος χρόνου και να γίνονται ασφαλτοστρώσεις έγκαιρα και με προγραμματισμό.

Αναγκαία είναι η ανάπτυξη λογισμικού για να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος αναφοράς βλαβών και προβλημάτων στις γειτονιές και τις κοινότητες, όπως ο δημοτικός φωτισμός, επικίνδυνη βλάστηση, μπάζα και άλλα ζητήματα. Οι πολίτες θα μπορούν να τα αναφέρουν και να ελέγχουν την πορεία τους μέσω μιας κεντρικής εφαρμογής, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης και επίλυσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

Είναι επίσης επιτακτική η ανάγκη ψηφιοποίησης όλων των υπηρεσιών του Δήμου και την ένταξη τους στο ενοποιημένο σύστημα Gov.gr. Αυτό θα επιτρέψει στους πολίτες να αποκτούν πρόσβαση σε επίσημα έγγραφα και πληροφορίες με ευκολία και αξιοπιστία. Η γραφειοκρατία θα μειωθεί σημαντικά, εξαλείφοντας έναν παράγοντα άγχους που επηρεάζει τους πολίτες.

Η Σημασία του Νερού:

Ένα ακόμη κύριο θέμα είναι η διαχείριση του νερού, ένα πολύτιμο αγαθό. Προτείνω την εγκατάσταση αισθητήρων παρακολούθησης υγρασίας στα δίκτυα ύδρευσης, ώστε να ανιχνεύονται άμεσα διαρροές. Μέσω ενός κεντρικού συστήματος διαχείρισης, θα μπορούμε να εντοπίζουμε το ακριβές σημείο της διαρροής και να επιλύουμε το πρόβλημα άμεσα, αποτρέποντας την απώλεια νερού και τις αναγκαίες επισκέψεις τεχνικών. Επίσης τέτοιου είδους αισθητήρες μπορούν να τοποθετηθούν σε σημαντικά κτήρια και υποδομές της πόλης για την πρόληψη διαβρώσεων, όπως το κάστρο της Καλαμάτας.

Τροχαίες Παραβάσεις και Εγκληματικότητα:

Στον τομέα της ασφάλειας έχουμε διαπιστώσει πολλά περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων, λόγω επικίνδυνης οδήγησης, που πολλές φορές καταλήγουν σε τραγωδίες. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, προτείνουμε την εγκατάσταση ενός προηγμένου συστήματος καμερών σε κεντρικούς δρόμους του δήμου. Αυτές οι κάμερες θα ενεργούν αυτοματοποιημένα με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης και θα στέλνουν ειδοποίηση όταν εντοπίζουν επικίνδυνη οδική συμπεριφορά ή υπερβολική ταχύτητα. Οι εικόνες θα συνδεθούν με ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης, προσφέροντας σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες στις αρχές για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων.

Η ίδια πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Οι κάμερες ακόμα και αν είναι εγκατεστημένες σε ιδιωτικούς χώρους, μπορούν να φανούν χρήσιμες στους πολίτες, επιτρέποντάς τους να αναφέρουν επεισόδια και να ενημερώνουν το κέντρο ελέγχου για παραβάσεις. Εν συνεχεία, ένα εκπαιδευμένο σύστημα καμερών σε κεντρικές οδούς, μπορεί να εντοπίζει εύκολα τους παραβάτες. Αυτό θα βοηθήσει στην άμεση ανταπόκριση από τις αρμόδιες αρχές σε περιπτώσεις διαρρήξεων ή ληστειών. Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις ζωοκλοπών, με το να ενημερώνουν οι ιδιοκτήτες την κεντρική διαχείριση, ειδικά αν έχουν εγκαταστήσει κάποιο GPS στα ζώα τους.

Πολιτική Προστασία και Τεχνολογία:

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα είναι η διαχείριση κρίσεων, ειδικά σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Όσον αφορά τη αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας, υπάρχει κοστολογημένο πρόγραμμα που αφορά τη δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου ομβρίων υδάτων, εκβάθυνση ρεμάτων και την ανέγερση φραγμάτων στις πηγές, έτσι ώστε να γίνεται αποτελεσματική διαχείριση. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όμως, η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει ανεκτίμητος βοηθός στην προειδοποίηση τέτοιων κρίσεων. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση καμερών σε ποτάμια και ρέματα, για να ελέγχεται η στάθμη τους και μέσω της τεχνητής νοημοσύνης να ειδοποιείται έγκαιρα η πολιτική προστασία. Με αυτά τα στοιχεία, θα αποστέλλονται εν συνεχεία τους πολίτες ειδοποιήσεις του 112 σχετικά με επερχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα. Η εγκατάσταση επίσης μετεωρολογικών σταθμών σε διάφορα σημεία του δήμου, θα έδινε στην ΕΜΥ σημαντικά δεδομένα για να κάνει πιο έγκυρες τοπικές προβλέψεις. Τέτοιοι σταθμοί επιτρέπουν επίσης την πλήρη ενημέρωση των αγροτών για τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής σε σημαντικά μονοπάτια για παράδειγμα, όπως του Ταϋγέτου, με τη διασφάλιση των τουριστικών δραστηριοτήτων.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό των εστιών ειδικά σε δύσβατες περιοχές. Κάμερες που εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν άμεσα εστίες πυρκαγιάς κατά την αντιπυρική περίοδο, θα επιτρέψουν την άμεση ενημέρωση των πυροσβεστικών αρχών και της πολιτικής προστασίας, ενισχύοντας την αντίδραση σε τέτοιες περιπτώσεις. Παρόμοιες μέθοδοι έχουν εφαρμοστεί στην Αυστραλία με χρήση καμερών και δορυφόρων, που είχαν θεαματικά αποτελέσματα στο χρόνο εντοπισμού των εστιών.

Η τοπική αυτοδιοίκηση διαθέτει την ευελιξία να υλοποιήσει αυτές τις καινοτόμες προτάσεις, καθώς το κόστος εφαρμογής είναι σχετικά χαμηλό, ενώ μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μελλοντικής επέκτασής τους σε επίπεδο περιφέρειας και κράτους. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών συμβάλει στην ομαλή λειτουργία της πόλης, ενώ διευκολύνει την αντιμετώπιση κρίσεων και απαιτητικών καταστάσεων.

Αυτές ήταν μερικές σκέψεις για το πώς μπορεί να συμβάλει η τεχνολογία στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Είμαι σίγουρος πως υπάρχει πληθώρα εξελιγμένων δυνατοτήτων και εφαρμογών για την Καλαμάτα και σας καλώ να στηρίξετε την υποψηφιότητα μου με τον Παναγιώτη Χειλά - Νέα Δυναμική για να υλοποιηθούν αυτές οι τεχνολογίες. Μια ολοκληρωμένη πρόταση μπορεί να κάμψει το άγχος και την αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα και να οδηγήσουμε τους δημότες σε ένα ανώτερο βιοτικό επίπεδο με υποδομές και σύγχρονη διακυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας!

Ευστάθιος Καλούλης

Επιχειρηματίας

MSc Επιχειρηματικότητα & Διακυβέρνηση

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας - Νέα Δυναμική

Τομέας 6: Ψηφιακής Μετάβασης, Έξυπνης Πόλης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Επαγγελματισμός και Καινοτομία: Η Οδός για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής στο Δήμο Καλαμάτας

Δημοφιλέστερα

To Top