ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Φορεσιές με Πρόσωπα»: Εντυπωσίασε η εκδήλωση με φορεσιές κι από τη Συλλογή της Βικτωρίας Καρέλια

Ο Σάκης Ρουβάς με  νησιωτική βράκα και τσαρούχια, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη με φλουριά, ποδιά και κεφαλόδεσμο, η Κάτια Ζυγούλη με γιλέκο, ποδιά και κεφαλόδεσμο με λουλούδια κι ο εικαστικός καλλιτέχνης, Γιάννης Βαρελάς με τσόχινο γιλέκο, πουκάμισο, ζωνάρι και καλπάκι.

Μια ξεχωριστή πολυδιάστατη εκδήλωση με τίτλο «Φορεσιές με Πρόσωπα» διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία, την  Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού με στόχο την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος.

Η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη κυρία Ειρήνη Γερουλάνου στο σύντομο χαιρετισμό της προς τους καλεσμένους αναφέρθηκε στις παράξενες και εντυπωσιακές καταστάσεις και εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για την εκδήλωση, καθώς και στους ανθρώπους που αποτέλεσαν αναπόσπαστο κομμάτι μιας ζωντανής έκθεσης, με πολλά χρώματα και υπέροχα ρούχα.

Η κυρία Γερουλάνου πρόσθεσε «… το Μουσείο Μπενάκη σας υποδέχεται σήμερα φορώντας τα καλά του, σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα καλοσχεδιασμένη και άψογα οργανωμένη από δεκάδες αφοσιωμένους συνεργάτες και φίλους, από μια καλοκουρδισμένη μεγάλη ομάδα που κάνει θαύματα».

Το Μουσείο Μπενάκη έχοντας στην κυριότητά του μια από τις πλουσιότερες συλλογές ελληνικών ενδυμασιών στον κόσμο, αφιέρωσε τη φετινή εκδήλωση συγκέντρωσης πόρων στην ελληνική φορεσιά, με στόχο να αναδείξει τη διαχρονικότητα και την αστείρευτη πηγή έμπνευσης που μπορεί να αποτελέσει για τους σύγχρονους δημιουργούς μόδας. Η εκδήλωση «Φορεσιές με Πρόσωπα», ένα πολυεπίπεδο δρώμενο, εκτυλίχθηκε σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη, πάνω από 80 φίλοι και υποστηρικτές του Μουσείου Μπενάκη, σκηνοθετημένοι σε στατικές εικόνες ανάμεσα στα εκθέματα, φόρεσαν και ανέδειξαν φορεσιές από όλη την Ελλάδα.

Στη δεύτερη φάση του δρώμενου, οι φορεσιές αποδομήθηκαν. Επιλεγμένα στοιχεία τους όπως τα βαμβακερά πουκάμισα και οι ποδόγυροι, αναπαράχθηκαν ως ακριβή αντίγραφα σε σύγχρονα υφάσματα με στόχο να αναδείξουν τη μοναδική κομψότητα της γραμμής τους, απογυμνωμένη από στολίδια και χρώματα. Στην τρίτη φάση η παράδοση συναντήθηκε με το παρόν. Εμπνεόμενοι από τα αρχεία και τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, γνωστοί Έλληνες σχεδιαστές, ερμήνευσαν την παράδοση, δημιουργώντας σύγχρονα σύνολα υψηλής ραπτικής με πλήρη καλλιτεχνική ελευθερία. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με δείπνο στις αίθουσες του Μουσείου.

Τις φορεσιές πρόσφεραν: Αριστοτέχνημα και Αριστείδης Τζονευράκης, Λύκειον των Ελληνίδων, Ελένη Τσαλδάρη και Πέννυ Σακκοπούλου, Λύκειον των Ελληνίδων Παράρτημα Καλαμάτας, Βικτωρία Καρέλια και Μάνια Παπαντωνίου, Λύκειον των Ελληνίδων Παράρτημα Παιανίας και Κατερίνα Αποστόλου, Λύκειον των Ελληνίδων Παράρτημα Σαλαμίνας, Σωσώ Σακελλαρίου, Νένα Παπαγγελή και Αικατερίνη Παπασωτηρίου, Λύκειον των Ελληνίδων Παράρτημα Σπάτων και Μαρία Κουλοχέρη, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και Ιωάννα Παπαντωνίου, Χορευτικός Σύλλογος Μετσόβου και Γεώργιος Μέτσιος, Λαογραφικό Μουσείο Τσανάκα και τους Παγώνα Ανδρέου, Μόρφη Διακογεωργίου, Κονδύλια Καραπατούχα.

«Φορεσιές με Πρόσωπα»: Εντυπωσίασε η εκδήλωση με φορεσιές κι από τη Συλλογή της Βικτωρίας Καρέλια

Δημοφιλέστερα

To Top