Εικαστικά

“Ποιος εκπαιδεύεται από τα μουσειακά εκπαιδευτικά προγράμματα;” Ένας απολογισμός – συζήτηση απόψε στη Συλλογή Βικτωρία Γ.Καρέλια

Με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Μουσείων-Ελεύθερη είσοδος

«Ποιος εκπαιδεύεται από τα μουσειακά εκπαιδευτικά προγράμματα; Ένας απολογισμός – συζήτηση με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων εφαρμογής των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων της Συλλογής “Βικτωρία Γ. Καρέλια”».

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ΙCOM), στην προσπάθειά του να ενισχύσει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, έχει καθιερώσει, από το 1977, τη 18 η Μαϊου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων για το 2024 είναι: «Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα».

Με την επιλογή του θέματος αυτού για το 2024, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τα μουσεία ως ζωτικούς χώρους σύγκλισης της εκπαίδευσης και της έρευνας, που καλύπτουν ένα ευρύτατο πεδίο, από την τέχνη και την ιστορία ως την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου η καινοτομία ενώνεται με την παράδοση. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν σημαντικά στην κατανόηση του κόσμου.

Επ’ ευκαιρίας του εορτασμού της ημέρας αυτής το Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Ποιος εκπαιδεύεται από τα μουσειακά εκπαιδευτικά προγράμματα; Ένας απολογισμός – συζήτηση με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων εφαρμογής των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων της Συλλογής “Βικτωρία Γ. Καρέλια”».

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 7:00 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Συλλογής (Σταδίου 64, Καλαμάτα), θα αναδείξει τα οφέλη και τις προκλήσεις από την υλοποίηση των προγραμμάτων με στόχο την αξιολόγηση και ανατροφοδότησή τους.

Για τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα μιλήσουν και θα συζητήσουν με το κοινό οι δημιουργοί τους, Παναγιώτα Παπανικολάου, εκπαιδευτικός και Χριστίνα Παπαδοπούλου, μουσειολόγος.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη ενώ παράλληλα θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω των συνδέσμων:

Facebook: https://www.facebook.com/vgkareliascollection
Instagram: https://www.instagram.com/vgkareliascollection/

Ανήμερα του εορτασμού ο χώρος της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» θα παραμείνει ανοιχτός από τις 9:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τόσο τη μόνιμη έκθεση όσο και την τρέχουσα εικαστική έκθεση «Α. Τάσσος. Χαρακτική 1940-1985» η οποία φιλοξενείται εκεί.

To Top