ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι έντονοι διάλογοι Καμμένου – Κοτζιά στο υπουργικό συμβούλιο

Η παρατήρηση του πρωθυπουργού και η πυροσβεστική παρέμβαση του Νίκου Παππά που στράφηκε εναντίον του Νίκου Φίλη

Υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό και έγινε αποδεκτή – Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών μετά την παραίτηση Κοτζιά

Το «σχίσμα» στις σχέσεις του Νίκου Κοτζιά και του Πάνου Καμμένου, δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, επιβεβαιώνουν οι διάλογοι που έγιναν στην ταραχώδη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου πριν δυο ημέρες κι οδήγησαν στην παραίτηση τον Υπουργό Εξωτερικών.

Οι διάλογοι που διέρρευσαν από παρόντα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δημοσίευσε αργά απόψε ο ΣΚΑΙ, έχουν ως εξής:

Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ… Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.

Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!

Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές…

Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…

Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.

Τσίπρας: Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.

Καμμένος: Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση. Απαράδεκτα τα σχόλια στελεχών όπως ο Φίλης που με παρομοιάζουν με τον Σαλβίνι.

Παππάς: Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.

Η παραίτηση του κ. Κοτζιά υποβλήθηκε στον πρωθυπουργό λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη Σύνοδο του ASEM.
Λίγη ώρα πριν υποβάλλει την παραίτησή του ο υπουργός Εξωτερικών είχε ανακοινώσει πολιτική πρωτοβουλία με την οποία ζητούσε τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων και για τα υπόλοιπα υπουργεία εκτός από αυτό των Εξωτερικών φωτογραφίζοντας το υπουργείο Άμυνας.

Οι έντονοι διάλογοι Καμμένου – Κοτζιά στο υπουργικό συμβούλιο
To Top