ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένωση Ελλήνων Χημικών: Κάθε φέτος και χειρότερα…

 «Πολύ δύσκολα και εκτός πνεύματος σχολικών βιβλίων τα θέματα της Χημείας»

Τα θέματα της Χημείας στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών ήταν ίσως τα δυσκολότερα της τελευταίας δεκαετίας, όπως σχολίασαν καθηγητές και φροντιστές της χώρας, τονίζοντας πως δεν υπήρχε διαβάθμιση των θεμάτων. «Όλα ήταν από ένα μέσο επίπεδο και πάνω και ήταν εκτός πνεύματος σχολικών  βιβλίων» τόνισαν και τα παιδιά δεν ήταν συνηθισμένα σε τέτοιου είδους ερωτήσεις. Τα θέματα χημείας ήταν με επιστημονικό βάθος και θα έπρεπε ο μαθητής να εμβαθύνει σε κάθε λεπτομέρεια της θεωρίας για να μπορέσει να τα απαντήσει, και οι βαθμολογίες τους θα είναι χαμηλές. Μάλιστα αρκετοί σχολίασαν πως “τα θέματα ήταν ωραία για διαγωνισμό χημείας αλλά όχι για πανελλήνιες εξετάσεις”.

ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΣΕ Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 

Πανελλήνιες Εξετάσεις στο μάθημα «Χημεία Προσανατολισμού» 2020 του νέου συστήματος 

Κάθε φέτος και χειρότερα… 

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 εξετάστηκε πανελλαδικά το μάθημα Χημεία Προσανατολισμού. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) όπως προβλέπει ο θεσμικός της ρόλος ως σύμβουλος του κράτους σε θέματα Χημείας και Χημικής Εκπαίδευσης, προβαίνει στον ακόλουθο σχολιασμό: 

Έγινε μια ατυχής προσπάθεια σύνδεσης των θεμάτων με τη βιομηχανική χημεία που χαρακτηρίζεται από ασάφειες. Θα έπρεπε να είχε γίνει προσεκτικότερη διατύπωση των θεμάτων και ερωτήσεων με περισσότερες διευκρινίσεις ώστε να μην σπαταλήσουν χρόνο οι εξεταζόμενοι στην προσπάθεια κατανόησης του κάθε θέματος. 

Περαιτέρω υπήρχε σημαντική απόκλιση των θεμάτων που πραγματεύεται το βιβλίο με όσα ζητήθηκαν προς εξέταση 

Σαφήνεια Θεμάτων 

Πολλά θέματα εμφανίζουν ασάφειες που καθυστερούν ακόμα και τους καλά προετοιμασμένους μαθητές 

Έκταση Θεμάτων 

Το σύνολο των θεμάτων και ερωτήσεων απαιτούσαν περισσότερο από τον διαθέσιμο χρόνο καθιστώντας μια επαλήθευση σχεδόν αδύνατη. 

Βαθμός Δυσκολίας – Διακριτική Ικανότητα 

Δυστυχώς τα θέματα ήταν δυσκολότερα από αυτά της περσινής χρονιάς που ήδη εθεωρούντο από τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, χωρίς το αναμενόμενο επιστημονικό βάθος και μακριά από την παιδαγωγική αντίληψη εξέτασης. Τα θέματα ήταν επίσης χωρίς διακριτική ικανότητα, που θα έδινε τη δυνατότητα σε κάθε μαθητή να πετύχει βαθμό αντίστοιχο των ικανοτήτων και της προετοιμασίας 

του, αλλά αντιθέτως υποβάθμισαν οριζόντια όλους τους μαθητές και το έργο των καθηγητών τους, σπρώχνοντας τις επιδόσεις όλων προς τα κάτω και στη μετριότητα. Για άλλη μια φορά η Χημεία έπεσε θύμα της έλλειψης διδασκαλίας της στις προηγούμενες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της απόστασης αντίληψης μεταξύ της επιτροπής θεμάτων και του συνόλου των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας. 

Εν κατακλείδι η Ένωση Ελλήνων Χημικών θεωρεί ότι τα φετινά θέματα χαρακτηρίστηκαν από ασάφειες, χρονική ασφυξία και αρκετά εκτός της λογικής της διδασκαλίας του μαθήματος. 

Ένωση Ελλήνων Χημικών: Κάθε φέτος και χειρότερα…
To Top