Green life

Ενημέρωση για τη διαχείριση αποβλήτων απο τις εκσκαφές

Ενημέρωση για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων που προκύπτουν απο εκσκαφές θα κάνει ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας σε όλους τους μηχανικούς.

Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν τελευταία τους μηχανικούς είναι η Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών και ο τρόπος εκπόνησης των σχετικών μελετών.

Έτσι λοιπόν με πρωτοβουλία του Συλλόγου Μηχανικών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Ιουνίου συνάντηση εργασίας με θέμα «Εναλλακτική Διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) στη Μεσσηνία – Ο ρόλος του Μηχανικού» στην αίθουσα του Ξενοδοχείου Rex.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18.00 και θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο κ. Χάρης Μουρκάκος, Γενικός Διευθυντής του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΣΕΔ) Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) Ανακύκλωση Αδρανών Νότιας Ελλάδας (ΑΑΝΕΛ).

Στη συνάντηση θα καλυφθούν οι παρακάτω θεματικές ενότητες:
1. Νομικό πλαίσιο εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ
2. Υποχρεώσεις διαχειριστών (παραγωγοί ΑΕΚΚ, συλλογή, μεταφορά)
3. Έργα μηχανικού και υποχρεώσεις μηχανικών ως προς την εναλλακτική διαχείριση ΑΕΚΚ.
4. Στοιχεία Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ).

7.000.000 ΤΟΝΟΙ ΜΠΑΖΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τα απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων είναι από τα πιο βαριά και ογκώδη απόβλητα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιπροσωπεύουν το 25% - 30% περίπου του συνόλου των παραγόμενων αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελούνται από υλικά, όπως σκυρόδεμα, σίδηρο, τούβλα, γύψο, ξύλο, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, αμίαντο και χώμα, υλικά που μπορούν να ανακυκλωθούν.

Τα απόβλητα εκσκαφών προκύπτουν από δραστηριότητες όπως η κατασκευή των κτιρίων και των δημοσίων υποδομών, ολική ή μερική κατεδάφιση κτιρίων και υποδομών, ανακαινίσεις κτηρίων ή διαμερισμάτων και η κατασκευή και συντήρηση των οδών.

Αυτά τα απόβλητα απο τις εκσκαφές (κοινώς μπάζα) έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα ρεύμα αποβλήτων με προτεραιότητα διαχείρισης. Υπάρχει ένα υψηλό δυναμικό για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση τους, δεδομένου ότι ορισμένα από τα υλικά αυτά έχουν μεγάλη αξία. Ειδικότερα, υπάρχει μια νέα αγορά για χρήση αδρανών υλικών που προέρχονται από ΑΕΚΚ για διάφορα κατασκευαστικά έργα.
Ωστόσο, το επίπεδο της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη την Ε.Ε. από λιγότερο από 10% έως και πάνω από 90%.

Στην Ελλάδα η ποσότητα των αποβλήτων που παράγονται από τις διάφορες οικοδομικές εργασίες (κατασκευές και κατεδαφίσεις) εκτιμώνται σε 7.000.000 τόνους ετησίως (Μελέτη ΥΠΕΧΩΔΕ 2006), αλλά βαίνουν συνεχώς μειούμενες λόγω της κρίσης στον κλάδο κατασκευών.
Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ένα οργανωμένο δίκτυο συλλογής και αξιοποίησης τους, η διαχείριση των υλικών αυτών σήμερα γίνεται αποσπασματικά.

Υποχρεωτική η ανακύκλωση των αδρανών υλικών από οικοδομές και δημόσια έργα

Η ανακύκλωση των αδρανών υλικών είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ) «Ανακύκλωση Αδρανών Νότιας Ελλάδας-ΑΑΝΕΛ» Χάρη Μουρκάκο,που θα μιλήσει στην ημερίδα των μηχανικών Μεσσηνίας.
Ο κ. Μουρκάκος ανέφερε ότι το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ) «Ανακύκλωση Αδρανών Νότιας Ελλάδας-ΑΑΝΕΛ», είναι εγκεκριμένο από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και δραστηριοποιείται στις Περιφερειακές Ενότητες Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς-Ιθάκης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας και Μεσσηνίας.

Ο κάθε μηχανικός έργου θα πρέπει να καταθέτει τα στοιχεία διαχείρισης των αποβλήτων μιας οικοδομής ή ενός έργου και να συνάπτεται σχετική σύμβαση για τη διοχέτευση των αποβλήτων αυτών σε εγκεκριμένη μονάδα ανακύκλωσης αδρανών υλικών.

Ενημέρωση για τη διαχείριση αποβλήτων απο τις εκσκαφές

Δημοφιλέστερα

To Top