Υγεία

Εμβολιασμός με Johnson & Johnson: Τη Δευτέρα 19 Απριλίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί-Μόνο μια δόση

Από τις 19 Απριλίου ξεκινά στην χώρα μας ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.Το 14% εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ειδικότερα ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε: «Την Τετάρτη παραλαμβάνουμε τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson και τη Δευτέρα 19/4 ξεκινούν οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο».

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει αναπτυχθεί από την φαρμακευτική εταιρεία Janssen του Ομίλου J & J και ανήκει στην κατηγορία των εμβολίων που χρησιμοποιούν ιικό φορέα. Για την ανάπτυξη του χρησιμοποιήθηκαν αδενοϊοί που δεν προκαλούν νόσηση στον άνθρωπο. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν οι ανθρώπινοι αδενοϊοί 6 και 26 σαν «οχήματα», αφού υπέστησαν μια τροποποίηση στο DNA τους.

Στο πλαίσιο αυτής της τροποποίησης ένα κομμάτι του γονιδιώματος των αδενοϊών αντικαταστάθηκε με την γενετική πληροφορία για τη σύνθεση της πρωτεΐνης ακίδας του ιού SARS-CoV-2.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Johnson & Johnson;

Σύμφωνα με την ανάλυση που δημοσίευσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA), στην κλινική δοκιμή που διεξήχθη στις ΗΠΑ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης από COVID-19 ήταν 86% και της νόσησης γενικά κατά 72%, ενώ την ίδια στιγμή αποδείχθηκε 100% αποτελεσματικό έναντι του κινδύνου θανάτου. Το εμβόλιο αυτό δοκιμάστηκε σε κλινικές μελέτες όταν είχαν ήδη διαδοθεί τα μεταλλαγμένα στελέχη. Έτσι, στις κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν στη Νότια Αφρική, όπου κυκλοφορεί η Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson ήταν ελαφρώς χαμηλότερη.

πηγή:ieidiseis.gr

Εμβολιασμός με Johnson & Johnson: Τη Δευτέρα 19 Απριλίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί-Μόνο μια δόση

Δημοφιλέστερα

To Top