Η φωτογραφία της ημέρας

Ελιά φλεγόμενη στην Άνθεια

Στις φλόγες παραδομένη μια ελιά από τα χιλιάδες ελαιόδεντρα που έχουν καεί αυτές τις 3 μέρες στα πύρινα μέτωπα της Μεσσηνίας. Ο Νομός ζει από τις δραματικότερες μέρες με θερμοκρασίες ρεκόρ από τη μια, και την πύρινη λαίλαπα από την άλλη να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, με εκκενώσεις χωριών, και καμένα σπίτια και περιουσίες. Μια πύρινη κόλαση έζησαν οι κάτοικοι των χωριών του Δήμου Οιχαλίας που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους, αλλά και στο Βασιλίτσι και στο όρος Μαγκλαβά, και στην περιοχή του μοναστηριού της Παναγίας Γιάτρισσας, φωτιά που επίσης αναζωπυρώθηκε. Πύρινη κόλαση απόψε και στην Άνθεια, με την προληπτική εκκένωση του Γαρδικίου, και την αγωνία των κατοίκων για την εξέλιξη της τραγικής κατάστασης. Πύρινα μέτωπα που αναζωπυρώνονται συνεχώς, αφού απουσιάζει η εναέρια βοήθεια που θα έπρεπε να έχουν.

Ελιά καίγεται στην Άνθεια-φωτό Ρεβέκκα Σγουρέα

Με τις ηρωικές, υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, πολιτών, εθελοντών, με τις εκκλήσεις δημάρχων και αντιπεριφερειαρχών για ενίσχυση των εναέριων μέσων που δεν εισακούστηκαν, γιατί κάποιοι έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τη Μεσσηνία, γιατί άργησε να ανταποκριθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει μείνει άοπλη απέναντι σε ιστορικών διαστάσεων καταστροφικές φωτιές.

Στιγμιότυπο από τη φωτιά που καίει ακόμα στην Άνθεια-Κυπαρίσσια, ελαιόδεντρα και φρύγανα παραδομένα στη φωτιά-φωτό Κώστας Βλαχοδημητρόπουλος

Με τη Μεσσηνία ακόμα να περιμένει την πολύτιμη βοήθεια, εξ ουρανού, που δεν ήρθε, οδηγώντας στην απόγνωση κατοίκους και Αρχές. Ας ελπίσουμε έστω με το πρώτο φως της μέρας να ενεργοποιηθεί και για τον Νομό μας ο μηχανισμός  και να σπεύσουν εναέρια μέσα, ώστε να σώσουμε ό,τι σώζεται. Η Μεσσηνία, δυστυχώς, την επόμενη μέρα, θα είναι φτωχότερη.

Μαίρη Περδικέα

 

Ελιά φλεγόμενη στην Άνθεια
To Top