ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμιο σοκ από την εκτέλεση του Ιρανού παλαιστή Ναβίντ Αφκαρί

Εκτελέστηκε σήμερα ο Ιρανός παλαιστής Ναβίντ Αφκαρί εμπλεκόμενος στην υπόθεση ανθρωποκτονίας για την οποία καταδικάστηκε ότι μαχαίρωσε και σκότωσε έναν φρουρό ασφαλείας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2018. Η υπόθεση προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο γενικός εισαγγελέας της επαρχίας Φαρς, Καζέμ Μουσαβί, είπε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ότι ο 27χρονος αθλητής εκτελέστηκε σήμερα το πρωί σε φυλακή του Σιράζ κατ’ εφαρμογή του «κεσάς», δηλαδή του «νόμου αντεκδίκησης», κατόπιν αιτήματος «των γονέων και της οικογένειας του θύματος».

Η καταδίκη του Αφκαρί είχε προκαλέσει έντονη διαμαρτυρία άρνησης παγκοσμίως. Ο παλαιστής υποστήριζε ότι ομολόγησε έναν φόνο που δεν έκανε, επειδή υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Ο δικηγόρος του δήλωνε ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη για την ενοχή του.

Οι δικαστικές αρχές του Ιράν διαψεύδουν τις κατηγορίες περί βασανιστηρίων. Την περασμένη Τρίτη, μια διεθνής ένωση που εκπροσωπεί 85.000 αθλητές απαίτησε να αποκλειστεί το Ιράν από όλες τις αθλητικές διοργανώσεις αν προχωρούσε στην εκτέλεση του Αφκαρί. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε επίσης την Τεχεράνη να μην τον εκτελέσει.

Παγκόσμιο σοκ από την εκτέλεση του Ιρανού παλαιστή Ναβίντ Αφκαρί
To Top