ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εξώσεις επιχειρήσεων από δημοτικά ακίνητα προχωρά ο Δήμος Καλαμάτας όταν οφείλονται πάνω από 2 ενοίκια!

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σε εξώσεις προχωρά η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας σε επιχειρήσεις επαγγελματιών που έχουν νοικιάσει δημοτικά ακίνητα αλλά δεν καταβάλλουν ή καθυστερούν να καταβάλλουν το ενοίκιο.

Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση και απόφαση που ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας που έγινε την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 8 το βράδυ.

Μάλιστα αποφασίστηκε ήδη η πρώτη έξωση σε επιχείρηση εστίασης, καθώς, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, δεν είχε καταβάλλει τα ενοίκια που όφειλε.

Δεν είχαν ενημερωθεί…

Το θέμα όπως είναι πως η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε καταβάλλει τα πράγματι καθυστερούμενα ενοίκια τρεις εργάσιμες ημέρες πριν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας το θέμα, με τον εισηγητή, τον Δήμαρχο αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. να μην το γνωρίζουν, και η συζήτηση ενεπλάκη και σε άλλες παρόμοιες καθυστερήσεις πληρωμής από κυλικεία σχολείων, καταστημάτων στην Κεντρική Αγορά αλλά και στο ΒΙΟΠΑ.

“Δεν χρωστάμε ούτε ευρώ”

Ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MessiniaLive.gr, κατέβαλλε στην Τράπεζα Πειραιώς την Δευτέρα 28/8 τα δυο ενοίκια που όφειλε, αφού σημειωτέον η εν λόγω επιχείρηση διέκοψε την λειτουργία της τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προσωρινά λόγω εποχικότητας, και ως εκ τούτου δεν υπήρχε ζήτημα. Μάλιστα μας είπε: “Πράγματι καθυστέρησε η πληρωμή, όμως την ώρα του Συμβουλίου δεν χρωστούσαμε ούτε ένα ευρώ“. Και μας επέδειξε πράγματι τα αποδεικτικά εξτρέ πληρωμής στις 28/8.

Με άλλα λόγια, αν είχε ενημερωθεί κι ενημερώσει η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, τόσο τον εισηγητή, όσο και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, σίγουρα η εξέλιξη θα ήταν διαφορετική, αφού όλη η συζήτηση ήταν έωλη και μη ανταποκρινόμενη στα πραγματικά περιστατικά.

Ο Π. Νίκας στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης όπου συζητήθηκε το θέμα.

Παναγιώτης Νίκας: Δεν θα συμμετέχω σε παιχνιδάκια και τακτικές… Θα στηρίξουμε τους επαγγελματίες

Χτες το βράδυ στο περιθώριο της έκθεσης στο Πάρκο του ΟΣΕ, ρωτήσαμε για το θέμα τον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, τονίζοντας:
“Η οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη για την επιχειρηματικότητα και το γνωρίζουν όλοι, πλην όμως ο Δήμος Καλαμάτας είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει τον Νόμο σε όλους χωρίς διακρίσεις γιατί είμαστε υπόλογοι. Ο Νόμος είναι σαφής, όπως και η δυνατότητα πλέον να ρυθμίζουν τα χρέη τους με πολλές δόσεις, όσοι έχουν, όσα έχουν. Σχετικά με το θέμα που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο θέλω να είμαι ξεκάθαρος: δεν θα συμμετέχω σε παιχνιδάκια και τακτικές. Πλήρωσα τότε σε άλλο λογαριασμό, δεν το είπα, δεν το βρίσκετε και τέτοια! Το γραφείο μου είναι ανοικτό να έρθει όποιος επαγγελματίας που έχει μισθώσει Δημοτικό ακίνητο και να μου πει, Δήμαρχε για να λειτουργήσω καλύτερα θέλω αυτά κι αυτά. Κι εμείς θα τον βοηθήσουμε και θα φροντίσουμε τα αιτήματά του. Αλλά για να τον στηρίξουμε θα πρέπει κι αυτός να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Θα δώσουμε ένα μήνα διορία και θα εφαρμοστεί ο Νόμος και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου”.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου λόγω μη καταβολής μισθωμάτων και μη τήρησης συμβολαίων αποφασίστηκε η καταγγελία σύμβασης υπομίσθωσης, καθώς και η έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής, για τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης της νομιμότητας, διασφάλισης των συμφερόντων των δημοτών, προστασίας της Δημοτικής Περιουσίας και στήριξης του υγιούς ανταγωνισμού στον επαγγελματικό χώρο.

Η κατεύθυνση που δίδεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, είναι η όποια ανοχή καθυστερήσεων στην καταβολή μισθωμάτων να μην ξεπερνά τους δύο μήνες και με τη συμπλήρωσή τους να ξεκινούν αμέσως οι διαδικασίες αποβολής από το δημοτικό χώρο.

Όπως επισημαίνεται, ιδιαίτερα για τα σχολικά κυλικεία, τα μισθώματα και η έγκαιρη καταβολή τους στηρίζουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και τη δυνατότητα ανταπόκρισής τους στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν.

Στους παραπάνω μισθωτές δίδεται προθεσμία ενός μήνα να ανταποκριθούν στους όρους των συμβολαίων τους ή να κάνουν ρύθμιση σύμφωνα με τα οριζόμενα στον τελευταίο νόμο.

ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΑΠΟ ΡΥΜΟΤΟΜΗΣΕΙΣ
ΣΕ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΡΥΜΘΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη νέα βεβαίωση οφειλών από προσκυρώσεις και ρυμοτομήσεις και το διακανονισμό εξόφλησης αυτών. Πρόκειται για την ευνοϊκότερη ρύθμιση που προβλέπει ο νόμος, καθώς αντιστοιχεί σε περίοδο 15 ετών ή 180 μηνιαίων δόσεων.

Αποφασίσθηκε, επίσης η αποστολή εγγράφου προς το Υπουργείο Οικονομικών για παραπέρα ελάφρυνση των υπόχρεων και αύξηση του χρόνου εξόφλησης, σε συνδυασμό με την επικείμενη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Δήμου, υπάρχουν περιπτώσεις οφειλής (π.χ. στην οδό Βασιλέως Γεωργίου) όπου η μηνιαία δόση ξεπερνά τις 3.000 ευρώ (!) και, επομένως, υπάρχει αδυναμία ανταπόκρισης.

Σε εξώσεις επιχειρήσεων από δημοτικά ακίνητα προχωρά ο Δήμος Καλαμάτας όταν οφείλονται πάνω από 2 ενοίκια!
To Top