ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξώδικο της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Ραγκούση-Τι απαντά ο ίδιος

Εξώδικο πρόσκληση στον τέως Υπουργό και υποψήφιο Πρόεδρο του νέου φορέα της Κεντροαριστέρας Γιάννη Ραγκούση, απέστειλε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού ότι “υπάρχουν Μητροπολίτες που είναι ομοφυλόφιλοι”.

Ο τέως Υπουργός καλείται να καταθέσει εντός πενθημέρου στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τα στοιχεία που ισχυρίζεται ότι έχει.

Αυτό είναι το εξώδικο της Εκκλησίας της Ελλάδος:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκκλησιαστικού νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, έδρα οδός Ιασίου 1 & Ιω. Γενναδίου 14,Τ.Κ. 11521 Αθήνα, νομίμως εκπροσωπουμένης

ΠΡΟΣ

Τον κ. Ιωάννη Ραγκούση του Νικολάου και της Βασιλικής, οικονομολόγο, τ. Υπουργό και Βουλευτή, κάτοικο …

__________________

Αξιότιμε κ. Ραγκούση,

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας κατά το διάστημα τακτικών συνεδριών (3-6.10.2017) έλαβε γνώση της από 2.10.2017 συνέντευξής σας στο «Antivirus Magazine», όπου απαντήσατε σχετικά με «τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα», ότι : «Συγκεκριμένα για την εκκλησία, είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι και αυτή πρέπει να βγει μπροστά σ΄ αυτόν τον αγώνα. Υποστηρικτικά. Γιατί αν θέλει να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, πρέπει να σταματήσει να υποκρίνεται. Προσωπικά, έχω συναντήσει εκπροσώπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – σε ανώτατα κλιμάκια ακόμη και μητροπολίτες – οι οποίοι είναι ομοφυλόφιλοι και το κρύβουν. Τους αναγκάζουν και το κρύβουν. Επειδή, λοιπόν, ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι επιλογή, είναι φύση, πρέπει η Ορθόδοξη Εκκλησία να σταματήσει την υποκρισία και να μπει μπροστά σ΄ αυτή τη νέα εποχή που πρέπει να ξεκινήσει στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η θέση μου».

Ισχυρισθήκατε δηλ. ότι η Εκκλησία «πρέπει να σταματήσει να υποκρίνεται», διότι γνωρίζετε κληρικούς «της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» (δηλ. της «Εκκλησίας της Ελλάδος») «σε ανώτατα κλιμάκια ακόμη και μητροπολίτες» με ομοφυλοφιλική ζωή, τους οποίους «τους αναγκάζουν και το κρύβουν» (όχι αναγκάζονται αφ’ εαυτών, αλλά «τους αναγκάζουν»), δηλώσεις που σημαίνουν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος τους γνωρίζει, και, αντί να τους καθαιρέσει, αφού παραβιάζουν τον ηθικό κώδικα Της, συγκαλύπτει την ομοφυλοφιλική ζωή τους πιέζοντάς τους να την αποκρύπτουν, εξ ου και ο χαρακτηρισμός σας περί «υποκρισίας» της Εκκλησίας, δηλαδή ότι κοροϊδεύει και εξαπατά το ποίμνιό Της. Τα παραπάνω συνιστούν απόδοση βαρύτατης ηθικής μομφής κατά της Εκκλησίας και ευθεία άρνηση της συνέπειας μεταξύ των λόγων και των έργων Της ενώπιον των ορθόδοξων χριστιανών και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

Η Εκκλησία της Ελλάδος ως αυτοδιοίκητος οργανισμός έχει μηχανισμούς αυστηρού αυτοελέγχου (Ιερά Σύνοδο, Επισκοπικά και Συνοδικά Δικαστήρια), οι οποίοι από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχουν συγκαλύψει συμπεριφορές κληρικών αντίθετες στους Ιερούς Κανόνες και Παραδόσεις Της, αλλά έχουν αποπέμψει κληρικούς κάθε βαθμού, και Μητροπολίτες, για παραπτώματά τους, όταν αυτά καταγγέλθηκαν και αποδείχθηκαν επώνυμα και συγκεκριμένα. Η Ιερά Σύνοδος δεν γνωρίζει αυτήν την στιγμή κληρικούς «σε ανώτατα κλιμάκια ακόμη και μητροπολίτες» με ομοφυλοφιλική ζωή, και δεν επιθυμεί να θεωρείται ούτε συνένοχη μαζί σας στο υποτιθέμενο κοινό μυστικό, που δηλώσατε ότι κατέχετε, ούτε ότι «υποκρίνεται», όπως ισχυρισθήκατε.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

η Εκκλησία της Ελλάδος όχι μόνο δεν σας λογοκρίνει, αλλά σας καλεί να κάνετε ακόμα μεγαλύτερη χρήση της ελευθερίας του λόγου σας, και ειδικότερα σας καλεί :

α. να δηλώσετε ποιοι είναι αυτοί οι κληρικοί «σε ανώτατα κλιμάκια» και μάλιστα «Μητροπολίτες» με ομοφυλοφιλική ζωή, τους οποίους εντός της Εκκλησίας «τους αναγκάζουν και το κρύβουν», επομένως η Εκκλησία της Ελλάδος τους γνωρίζει και δεν τους καθαιρεί από τις τάξεις του Ιερού Κλήρου, αλλά προτιμά να «υποκρίνεται», εν ολίγοις, να αποκαλύψετε ποιοι είναι οι Μητροπολίτες με ομοφυλοφιλική ζωή, τους οποίους γνωρίζει και προστατεύει η Εκκλησία της Ελλάδος κατά τους ισχυρισμούς σας.

β. σε κάθε περίπτωση, ακόμα και εάν ανακαλέσετε ή τροποποιήσετε τα όσα είπατε περί συγκάλυψης και υποκρισίας εκ μέρους της Εκκλησίας, επειδή η Εκκλησία της Ελλάδος κατά τους Κανόνες Της δεν μπορεί να διατηρεί ομοφυλόφιλους στις τάξεις του Ιερού Κλήρου, ούτε συγκαλύπτει παραβατικές πράξεις, να καταθέσετε στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου τα ονόματα των παραπάνω επίορκων κληρικών και τα αποδεικτικά στοιχεία, περιλαμβανομένης της δικής σας μαρτυρίας, που αποδεικνύουν ομοφυλοφιλική ζωή, ώστε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) να κινήσει εναντίον τους την προβλεπόμενη διαδικασία πειθαρχικής – κανονικής δίωξης κατά το ορθόδοξο Κανονικό Δίκαιο και τους Νόμους 590/1977 και 5383/1932,

και πάντα τα ανωτέρω (α,β), υπό οποιονδήποτε πρόσφορο για εσάς τρόπο, έως την προσεχή Τετάρτη, 11.10.2017 και ώρα 14:00 (λήξη Συνεδριών της Δ.Ι.Σ.) υπ’ όψιν του Αρχιγραμματέως Θεοφ. Επισκόπου Μεθώνης κ. Κλήμεντος (Ιασίου αρ. 1, 2ος όροφος).

Για να σας απαλλάξουμε από τυχόν συνειδησιακό ή νομικό κώλυμα προκειμένης της συμβολής σας στην αποκάλυψη της αλήθειας, σας ενημερώνουμε ότι τα πειθαρχικά όργανα της Εκκλησίας της Ελλάδος ακολουθούν απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις απορρήτου, αλλά και ότι, ούτως ή άλλως, σε σχέση με τη δημοσιοποίηση τέτοιων υποθέσεων, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι «η προστασία του ιδιωτικού βίου των προσώπων που κατέχουν δημόσιο αξίωμα, όπως είναι οι Μητροπολίτες, δεν μπορεί να κατοχυρώνεται σε απόλυτο βαθμό, όπως ισχύει για τους ιδιώτες» (ΣτΕ 1337/2013, σκ. 13), όπως και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) είχε κρίνει ότι «η δημόσια γνώμη δικαιούται να γνωρίζει αν ένας μητροπολίτης που προβάλλει εαυτόν ως στερούμενο προσωπικής ζωής και ως παράδειγμα αρετής, αγνότητας, αγαμίας, πενίας κ.τ.λ. και ζητεί από το ποίμνιό του να μιμηθεί το παράδειγμά του, διάγει πράγματι βίο άκρως αντίθετο και σκανδαλώδη», καθ’ όσον είναι ανώτατοι θρησκευτικοί λειτουργοί, ασκούν δημόσιο λειτούργημα, και ως δημόσια πρόσωπα έχουν μειωμένη αξίωση προστασίας των προσωπικών δεδομένων τους [1].

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2017

Μετά τιμής

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ

“Η διοίκηση της Εκκλησίας αντί να αντιμετωπίσει την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα προτίμησε να απειλήσει διώξεις εις βάρος μου. Η εξώδικη δήλωση που τώρα έσπευσε να μου στείλει-τόσο ως ενέργεια όσο και ως περιεχόμενο-θεωρώ ότι δεν αρμόζει στο κύρος, καθώς και στον σύγχρονο ρόλο της Εκκλησίας. Δεν προτίθεμαι να δώσω οποιαδήποτε απάντηση στην ατυχή αυτή εξώδικη δήλωση. Οι θέσεις μου αφορούν καταστάσεις και είναι δημόσιες, σαφείς και δεδομένες. Όλα τα πρόσωπα, ανεξαιρέτως, έχουν τον σεβασμό μου. Η διοίκηση της Εκκλησίας ας πράξει όπως κρίνει καλύτερα”.

“Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΑΠΟΨΗ”

Στο μεταξύ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” ο υποψήφιος πρόεδρος της Κεντροαριστεράς συνέστησε στην ιεραρχία της Ελλάδας να ακολουθήσει το παράδειγμα του Πάπα και των Καθολικών σε σχέση με τους ομοφυλόφιλους καυτηριάζοντας την υποκρισία, όπως εξάλλου και στην περίπτωση της στάσης κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ταυτότητα φύλου.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις και το εξώδικο της Ιεράς Συνόδου για την θέση του ότι υπάρχουν ομοφυλόφιλοι ιερείς, ακόμη και μητροπολίτες, στην Εκκλησία της Ελλάδας, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να κρύβονται, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι «απειλούμαι και ναι, θα επιλέξω τη βάσανο των δικαστηρίων, εάν το επιλέξει η ιεραρχία της Εκκλησίας … ότι είχα να πω το είπα και το υποστηρίζω. Περιγράφω καταστάσεις που δεν θεωρώ μεμπτές, να είναι κανείς ομοφυλόφιλος ενώ είναι μέλος της Εκκλησίας της Ελλάδας».

«Αυτό που θεωρώ μεμπτό είναι να συνεχίζει κανείς να υποκρίνεται, να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, ότι δεν βλέπει», συνέχισε, φέρνοντας ως παράδειγμα «άλλα δόγματα χριστιανικά, με μεγαλύτερη παγκόσμια ισχύ, όπως η Καθολική Εκκλησία», ενώ θύμισε ότι ο Πάπας είπε ότι πρέπει να ζητηθεί συγνώμη από τους ομοφυλόφιλους για την κακιστη αντιμετώπιση τόσα χρόνια.

«Είναι ένα βήμα που πρέπει να κάνει η Εκκλησία της Ελλάδας, ελπίζω να επικρατήσει η σύνεση», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε εξάλλου «ωμή και απαράδεκτη παρέμβαση στα της Πολιτείας», την αξίωση της Ιεράς Συνόδου για απόσυρση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου, τονίζοντας ότι «όλα αυτά οξύνουν τις σχέσεις και θέτουν με μεγαλύτερη ένταση την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους αυστηρά διακριτοί ρόλοι ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία».

«Τα κόμματα -και η ΔΗΣΥ- προφανώς πρέπει να τοποθετηθούν και να απορρίψουν ως απαράδεκτη αυτή την παρέμβαση, αλλά πρέπει και όποια συμφωνούν, να υπερψηφίσουν … αυτή η νομοθετική παρέμβαση, όπως παλιότερα το Σύμφωνο Συμβίωσης, η Ιθαγένεια, πέραν του ότι ικανοποιούν κάποιες αντιλήψεις, προωθούν κάποιες αρχές, στην πραγματικότητα λύνουν προβλήματα των Ελλήνων πολιτών … δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μην βοηθούν, να μην στηρίζουν, πόσο μάλλον να το εμποδίζουν», τόνισε ο κ. Ραγκούσης.

“Δεν μπορεί η κ. Γεννηματά να σιωπά για ένα τέτοιο θέμα”, ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο news247, ο κ. Ραγκούσης και πρόσθεσε ότι “εάν αυτή η σιωπή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ έχει σχέση με τις επερχόμενες εκλογές για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς και γίνεται για λόγους ψηφοθηρικούς, αυτό είναι ακόμη χειρότερο”.
Ο κ. Ραγκούσης , αναφερόμενος στο εξώδικο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προς το πρόσωπό του, έκανε λόγο για προσπάθεια ποινικοποίησης από την πλευρά της Εκκλησίας της αντίθετης άποψης και την κάλεσε να σεβαστεί τους νόμους της πολιτείας και τη διάκριση των εξουσιών.

Εξώδικο της Εκκλησίας της Ελλάδος στον Ραγκούση-Τι απαντά ο ίδιος
To Top