Υγεία

Εξαδάκτυλος: “Θέμα χρόνου να επικρατήσει η μετάλλαξη-Πρέπει είμαστε ταχύτεροι και πιο προληπτικοί στις αποφάσεις μας”

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN πως «αν το φθινόπωρο είχαμε λάβει νωρίτερα αποφάσεις, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα».

«Ο καλός μας ο καιρός εξαρτάται από τις έγκαιρες αποφάσεις μας. Το γεγονός ότι έχουμε ένα lockdown που δεν φαίνεται ενδεχομένως δικαιολογημένο σημαίνει ότι εφαρμόζεται τώρα που υπάρχει δυνατότητα να προλάβει τη διόγκωση του τρίτου κύματος», είπε αρχικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και προσέθεσε:

«Αν το φθινόπωρο είχαμε λάβει νωρίτερα αποφάσεις, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Οι μέρες που θα έρθουν θα έχουν μια δυσκολία, αλλά όχι την τραγικότητα του Νοεμβρίου».

Υπενθυμίζεται πως η ειδική για τον νέο κορονοϊό επιτροπή του υπουργείου Υγείας δεν αποφασίζει, παρά εισηγείται μέτρα.

“Θέμα χρόνου να επικρατήσει η μετάλλαξη”

Παράλληλα, τόνισε πως είναι θέμα χρόνου το μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού να επικρατήσει έναντι του αρχικού. «Είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει η μετάλλαξη», είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε:

«Οι μεταλλάξεις κινούνται ταχύτερα, δεν είναι πιο θανατηφόρες. Οι άνθρωποι που θα νοσήσουν βαρύτερα θα είναι πολλοί περισσότεροι και οι άνθρωποι που θα χρειαστούν εντατική θα είναι πολλοί περισσότεροι. Από εκεί προκύπτει η επικινδυνότητα της μετάλλαξης».

Άγνωστο πότε θα τελειώσει το lockdown

Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πότε θα λήξει το lockdown, επεσήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος και εξήγησε: «Δεν μπορώ να προσδιορίσω γιατί ο ιός κινείται ταχύτερα από την προηγούμενη μορφή του. Αυτή η μορφή του θα αντικαταστήσει την παλιά. Όσο πιο περιορισμένες είναι οι εκδηλώσεις, τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις».

Διπλή μάσκα: Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική στην Ελλάδα

Στο «τραπέζι» της επιτροπή των εμπειρογνωμόνων το σενάριο να γίνει υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας.

Υπάρχουν κενά και οι πολίτες δεν φορούν τις μάσκες σωστά. Γι’ αυτόν τον λόγο, στην ειδική για τον νέο κορονοϊό επιτροπή του υπουργείου Υγείας, που εισηγείται στην κυβέρνηση, εξετάζεται το ενδεχόμενο να προταθεί το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης διπλής μάσκας.

Αυτό αποκάλυψε ο Αχιλλέας Γκίκας, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως συζητείται το μέτρο να μην είναι προαιρετικό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο γιατρός ερευνητής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του συγκεκριμένου μέτρου, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να καλύπτεται το πρόσωπο και όχι ο λαιμός.

Δεν φθάνουν 2,5 βδομάδες lockdown

Παράλληλα, ο κ. Γκίκας εκτίμησε πως στην Αττική οι 2,5 εβδομάδες lockdown δεν αρκούν για να βελτιωθούν οι επιδημιολογικοί δείκτες.

«Μπορεί -και μάλλον θα χρειαστεί- παράταση. Μπορεί να χρειαστεί να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε και τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα επιδημιολογικά μέτρα, τις λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλάκης σημείωσε πως χρειάζονται 4 εβδομάδες lockdown για να προκύψει αποτέλεσμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα να στεναχωρηθείτε στο σαλόνι σας, παρά να βρεθείτε στην εντατική».

πηγή:ieidiseis.gr

To Top