Το δικό μου Σχολείο

Εκπαιδευτήρια Μπουγά: Οι μαθητές επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του XPRIZE

Οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων επισκέφθηκαν την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου  τον χώρο διεξαγωγής του Τελικού Διαγωνισμού X-Prize που γίνεται στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Ο διαγωνισμός ο οποίος πραγματοποιείται αυτή τη περίοδο αφορά την χαρτογράφηση των ωκεανών με την χρήση αυτόνομων ρομποτικών κατασκευών. Κάθε διαγωνιζόμενη ομάδα θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξαπολύοντας και ανακτώντας τα αυτόνομα υποβρύχια τεχνολογικά της συστήματα από το κέντρο ελέγχου (Μission Control) της XPRIZE εντός 24 ωρών.

Ο χώρος υλοποίησης του διαγωνισμού έχει έκταση πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται δυτικά της Πελοποννήσου. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο από τη διευθύντρια του Διαγωνισμού κ. Jyotika Virmani η οποία τους ενημέρωσε για τον διαγωνισμό και την μέχρι τώρα πορεία του. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν από τους υπευθύνους της Ιαπωνικής και της Αγγλικής ομάδας.

Τα παιδιά δημιουργώντας μικρές ομάδες είχαν πρόσβαση στο Κέντρο Ελέγχου έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προετοιμασία της αποστολής των διαγωνιζόμενων.

Η εμπειρία ήταν μοναδική για τα παιδιά αφού ήρθαν σε επαφή με επιστημονικές ομάδες παρατηρώντας κατασκευές μιας τεχνολογίας που βρίσκεται στην αιχμή της.

Να σημειωθεί επίσης ότι, η Καλαμάτα έχει επιλεγεί για την τελική φάση του διαγωνισμού, που έχει ξεκινήσει από τις 4 Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου. Όλο αυτό το διάστημα βρέθηκαν στην πόλη μας 250 επιστήμονες από όλο τον κόσμο, και συμμετείχαν 7 επιστημονικές ομάδες.

Τα τελικά αποτελέσματα του διαγωνισμού θα εκδοθούν τον Φεβρουάριο οπότε θα γίνει και η απονομή του μεγάλου βραβείου των 7.000.000 δολαρίων στην καλύτερη επιστημονική ομάδα.

Να επισημάνουμε ότι, για πρώτη φορά θα αποτυπωθεί με ακρίβεια ο πυθμένας σε βάθη ακόμα και 4.000 μέτρων, διαμορφώνοντας για πρώτη φορά παγκοσμίως έναν υποβρύχιο χάρτη της περιοχής.

Δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να καταγραφούν πολύτιμες πληροφορίες, αλλά ταυτόχρονα αποτελώντας την απαρχή για να προκύψουν Open Data, -κάτι αντίστοιχο με το Google Earth, αλλά Google Ocean, σε μία πλατφόρμα, διαθέσιμα σε όλους, όπου θα αποτυπώνεται και θα εμπλουτίζεται με δεδομένα πυθμένα από τα βάθη των ωκεανών.

Εκπαιδευτήρια Μπουγά: Οι μαθητές επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του XPRIZE
To Top