ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντιπαράθεση στον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας για τον Οικογενειακό Γιατρό

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”

“ΚΑΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΣΜ”

“Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα δελτίο τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας (ΙΣΜ) σχετικά με τον οικογενειακό γιατρό από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) κ. Δημήτρη Τζωρτζίνη. Η έκπληξη συνίσταται κατ’ αρχάς στο γεγονός ότι για το συγκεκριμένο δελτίο τύπου δεν είχε συζητηθεί και δεν είχε παρθεί καμία απόφαση εφόσον δεν είχε καν συνεδριάσει το ΔΣ και συνεπώς η ανακοίνωση είναι άκυρη μιας και ευρίσκεται εκτός των πλαισίων της νομιμότητας.

Είναι βέβαια κατανοητή η βιασύνη του εφόσον επιθυμούσε να συντάξει τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας με άλλους συλλόγους οι οποίοι ήθελαν από κοινού να προβάλουν μια μετωπική αντίδραση απέναντι στις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας για την ενεργή προώθηση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ενός θεσμού που βάζει τα θεμέλια ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα όπως συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιμάχεται συμφέροντα και συντεχνίες.

Βιάστηκε ωστόσο πολύ ο κ. Τζωρτζίνης γιατί στα αιτήματα που έθετε στην ανακοίνωση έδωσε αποστομωτική απάντηση ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στις 11/12/18: Κανένας πολίτης δεν θα αποκλειστεί από τη συνταγογράφηση και την παραπεμπτικογραφία, κανένας πολίτης δεν θα στερηθεί του δικαιώματος πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”.

Τα μέλη της παράταξης “Ιατρική Αλληλεγγύη”
στο Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας:
Γεωργακαράκου Χρυσούλα
Μπακολέα Στέλλα
Σωφρονάς Δημήτρης

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας για τον θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού. Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Τζωρτζίνης και ο γεν.γραμματέας, Ηλίας Μανδηλάρης αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού ενέχει δικαίωμα και όχι υποχρέωση”

“Ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού πρέπει να εφαρμοστεί με την απόλυτη διασφάλιση των δικαιωμάτων του πολίτη και με τις προδιαγραφές που διασφαλίζουν την αμέριστη πρόσβαση των πολιτών σε ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο σύστημα καθολικής φροντίδας, σε ανταποδοτική σχέση με τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές.
 
Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε τη διαδικασία επιστράτευσης των πολιτών με απαράδεκτους εκβιαστικούς όρους όσον αφορά την προτροπή για άμεση εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό έως το τέλος του έτους, με το δίλημμα της απώλειας του δικαιώματος προληπτικού ελέγχου και ασφαλιστικής κάλυψης.
Τονίζουμε ότι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στον ιατρό της επιλογής τους και σε προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας. 

Είμαστε υποχρεωμένοι εκ του θεσμικού μας ρόλου να επισημάνουμε την έλλειψη κάλυψης του πληθυσμού στην περιοχή ευθύνης μας όσον αφορά τον αριθμό οικογενειακών ιατρών, την ατελή υποδομή και το εξαιρετικά προβληματικό και αφιλόξενο διαδικαστικό πλαίσιο εγγραφής. 

Ο στρεβλός τρόπος με τον οποίον το Υπουργείο Υγείας προσεγγίζει το ευαίσθητο θέμα του οικογενειακού γιατρού, οδηγεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε αδιέξοδο ενώ οι πολίτες βρίσκονται σε απόλυτη σύγχυση και σε κατάσταση πανικού. 

Τονίζουμε ότι όλοι οι γιατροί του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα (συμβεβλημένοι, πιστοποιημένοι με τον ΕΟΠΥΥ) συνεχίζουν να συνταγογραφούν απρόσκοπτα όλες τις προληπτικές / διαγνωστικές εξετάσεις και τη θεραπευτική αγωγή, χωρίς καμία απώλεια δικαιώματος πρόσβασης του ασφαλισμένου ή του ανασφάλιστου πληθυσμού στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. 

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας, συναισθανόμενο την ευθύνη του απέναντι στους Έλληνες πολίτες, να αναμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των οικογενειακών γιατρών, ώστε ΟΛΟΙ οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ”.
  

Αντιπαράθεση στον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας για τον Οικογενειακό Γιατρό
To Top