ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με την τρόικα – Έρχονται νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα

Τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας ανακοίνωσαν σήμερα το βράδυ με δηλώσεις τους ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών.
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκε ευχαριστημένος από τη συμφωνία, ενώ είπε ότι έχει μένει σε εκκρεμότητα το αίτημα της Ελλάδας για αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου 2018.
Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα όσο το δυνατόν συντομότερα και προανήγγειλε την κατάθεση σχετικών νομοσχεδίων στη Βουλή πριν από τα Χριστούγεννα και ενός πολυνομοσχεδίου μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Στον σχεδιασμό της ελληνικής πλευράς για γρήγορη υλοποίηση των προαπαιτούμενων αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Στόχος είναι η τρίτη αξιολόγηση να έχει εγκριθεί στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018.

Οι δηλώσεις Τσακαλώτου

«Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) σε όλη τη θεματολογία. Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε καθώς και στο ποια είναι στην ατζέντα της τέταρτης αξιολόγησης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο υπουργός δήλωσε ότι «κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι», φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποκτούν υπερπρονόμιο στην περίπτωση πτώχευσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης. Θα είναι πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων (πάνω από τράπεζες, Δημόσιο κ.λπ.), δικαιούμενοι το 2,75 επί τον βασικό μισθό επί 6 μήνες.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα αναστολής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως αυτό «δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί με τους θεσμούς» και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. «Είναι κάπως ανοικτό, παρότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018», πρόσθεσε.
Πάντως το ζήτημα θα έχει αποσαφηνιστεί πολύ πριν από την 1/1/2018, οπότε πρέπει να σταματήσει το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ. Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, ένα μέρος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά με τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ενώ το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου είναι το ορόσημο για την τυπική έγκριση της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, θα κατατεθούν στη Βουλή κάποια νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε ως στόχο να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση στο διάστημα Μαΐου- Ιουνίου 2018, επισημαίνοντας ότι μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την τέταρτη αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Η δήλωση της τρόικας

Την επίτευξη της συμφωνίας (staff level agreement) με τις ελληνικές Αρχές ανακοίνωσαν με κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017.
Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται στη δήλωση.

Πηγή: enikonomia.gr

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία με την τρόικα – Έρχονται νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα
To Top