ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εισήγηση-κόλαφος για οριστική απόρριψη των εργασιών της πρώην αναδόχου στη Μαραθόλακκα

ΜΠΛΟΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ: “ΜΗ ΝΟΜΙΜΗ Η ΔΑΠΑΝΗ”

ΞΑΝΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Την οριστική απόρριψη των εργασιών που αποτελούσαν αντικείμενο των δύο συμβάσεων διαχείρισης σκουπιδιών, με την πρώην ανάδοχο εταιρεία στη Μαραθόλακκα, θα εισηγηθεί ξανά η Επιτροπή Παραλαβής στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αύριο το βράδυ.

Πρόκειται για τις συμβάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, που αφορούσαν το διάστημα από 23 Οκτωβρίου και μετέπειτα, έως και 27 Δεκεμβρίου, οπότε και η ανάδοχος εταιρεία που είχε αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα σταμάτησε οριστικά τις εργασίες της.

Το θέμα λοιπόν θα συζητηθεί ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 12 Απριλίου, μετά και την επιστροφή του χρηματικού εντάλματος από τον Επίτροπό ως “μη νόμιμη δαπάνη”. Η εισήγηση της Επιτροπής Παραλαβής Εργασιών του Δήμου Καλαμάτας για άλλη μια φορά είναι αρνητική.

Στο αναλυτικό πρωτόκολλο τεσσάρων σελίδων, που υπογράφουν τα μέλη της Επιτροπής Παραλαβής και ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων, αναφέρεται το ιστορικό των ενεργειών που έγιναν και οι λόγοι που οδηγούν την Επιτροπή να μην δεχτεί να παραλάβει τις εργασίες της πρώην αναδόχου εταιρείας Ecowaste.

Η Επιτροπή επανέρχεται και επικαλείται το από 6-12-2017 έγγραφό της, στο οποίο έκανε λόγο για “μη ποιότητα και ακαταλληλότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και δυσμενείς για τη δημόσια Υγεία συνθήκες που προέκυψαν έπειτα από αδυναμία της εταιρείας για υλοποίηση των συμβατικών της υποχρεώσεων“.
Και τότε είχε εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την απόρριψη παραλαβής των εργασιών που έγιναν στη Μαραθόλακκα από τη συγκεκριμένη εταιρεία, ωστόσο ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας εισηγήθηκε τότε την παραλαβή των εργασιών και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε παραλαβή (αποφ.670/2017), υιοθετώντας την εισήγηση του Δημάρχου.
Έτσι η Επιτροπή συνέταξε πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής το οποίο και εγκρίθηκε από το Δ.Σ.
Ωστόσο, η Υπηρεσία Επιτρόπου Μεσσηνίας επέστρεψε αθεώρητο το Χρηματικό Ένταλμα 553 που αφορούσε τη σύμβαση 48730 κρίνοντας τη δαπάνη ως μη νόμιμη.

Να υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο θέμα είχε πυροδοτήσει αντιδράσεις της Μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν παρά την αντίθετη εισήγηση της Επιτροπής για μη παραλαβή των εργασιών στη Μαραθόλακκα, ο δήμαρχος είχε εισηγηθεί να γίνει η παραλαβή τους. Τελικά εκ του αποτελέσματος, το χρηματικό ένταλμα επεστράφη αφού κρίθηκε από τον Επίτροπο ως μη νόμιμο.

“ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΝ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ”

Η Επιτροπή στην εισήγησή της προς το Δημοτικό Συμβούλιο της προσεχούς Πέμπτης στηρίζει την επιχειρηματολογία της, για άρνηση παραλαβής εργασιών στο γεγονός, ότι η πρώην ανάδοχος εταιρεία που είχε αναλάβει στη Μαραθόλακκα τη διαχείριση των σκουπιδιών, άφησε ανεπεξέργαστους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών και όπως αναφέρεται “δεν διαχειρίστηκε αν και ήταν συμβατική της υποχρέωση” και παράλληλα προξένησε “δυσμενείς για τη Δημόσια Υγεία συνθήκες”.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ: “ΠΛΗΜΜΕΛΗΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ”

Η εισήγηση της Επιτροπής Παραλαβής εκθέτει την πρώην ανάδοχο, καθώς όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Επιτροπής στο διάστημα από τις 28 Οκτωβρίου 2017 έως και την 6/1/2018 εισήλθαν στη Μαραθόλακκα 6.055 τόνοι σκουπίδια που θα έπρεπε η εταιρεία να επεξεργαστεί.
Ωστόσο η εταιρεία σταμάτησε ξαφνικά τις εργασίες της στις 27 Δεκεμβρίου, αφήνοντας απλήρωτους και τους εργαζόμενους, που προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.
Όταν στις 6/1/2018 έγινε ογκομέτρηση των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα εντοπίστηκαν ότι κατά προσέγγιση υπήρχαν 5.355 τόνοι σκουπιδιών.
Δηλαδή, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, στο μεσοδιάστημα από 28 Οκτωβρίου έως 6 Ιανουαρίου η πρώην ανάδοχος εταιρεία είχε επεξεργαστεί μόνο 700 τόνους σκουπιδιών από τους 6.055, δηλαδή μόλις το 12% του συνόλου των συμβατικών ποσοτήτων και, όπως επισημαίνεται, ακόμα και γι’αυτές τις ποσότητες ήταν πλημμελής ο διαχωρισμός των υλικών”.
Δηλαδή, η Επιτροπή εξηγεί ότι η πρώην ανάδοχος εταιρεία όχι μόνο δεν διαχειρίστηκε τις ποσότητες σκουπιδιών που όφειλε, σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, αλλά και η διαχείριση των μόλις 700 τόνων σκουπιδιών κρίνεται ως “πλημμελής”.
Η Εισήγηση όμως της Επιτροπής Παραλαβής εκθέτει και τον δήμαρχο, ο οποίος παρά την άρνηση της Επιτροπής να παραλάβει τις εργασίες λόγω της πλημμελούς εκτέλεσής τους, ο ίδιος εισηγήθηκε θετικά στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αποτέλεσμα αυτών, το ένταλμα πληρωμής της εταιρείας να επιστραφεί από τον Επίτροπο αθεώρητο λόγω “μη νόμιμης δαπάνης”. Μάλιστα, η Επιτροπή Παραλαβής επανειλημμένως είχε αναφέρει ότι “η εργολήπτρια εταιρεία Ecowaste δεν τηρούσε τους όρους των συμβάσεων και θα έπρεπε να έχει κηρυχθεί έκπτωτη”.

Να υπενθυμίσουμε ότι για τους 9.200 συσσωρευμένους τόνους σκουπιδιών που σήμερα βρίσκονται στη Μαραθόλακκα, ανέλαβε επιπλέον να διαχειριστεί-πέραν των καθημερινών ποσοτήτων- η νέα ανάδοχος εταιρεία “ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ”, με απευθείας ανάθεση έναντι 555.500 ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι η ΗΛΕΚΤΩΡ αναδείχτηκε μέσω διεθνούς διαγωνισμού του Δήμου Καλαμάτας και έχει ήδη αναλάβει από 1 Μαρτίου την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου, έως ότου περάσουμε στην κεντρική διαχείριση των σκουπιδιών από την ΤΕΡΝΑ.

Διαβάστε εδώ:
ΟΛΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Μαίρη Περδικέα

Διαβάστε και αυτό:

9.200 τόνους συσσωρευμένων σκουπιδιών καλείται να διαχειριστεί η “Ηλέκτωρ”

Εισήγηση-κόλαφος για οριστική απόρριψη των εργασιών της πρώην αναδόχου στη Μαραθόλακκα
To Top