MESSINIA PLUS

Eισήγηση για “Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων” το επόμενο καλοκαίρι στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας

Τι αναφέρει στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας και Εθελοντισμού Αναστάσιος Σκοπετέας

Η πόλης μας ανέκαθεν έχει να επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις σε διαγωνισμούς ρομποτικής, συμμετοχές σε διαγωνισμούς πειραματικών διατάξεων και στην οργάνωση δράσεων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία αποστολές και πραγματοποιήθηκαν επιτυχή πειράματα σε συνθήκες
έλλειψης βαρύτητας (με αποστολή της BLUE ORIGIN του μεγαλοεπιχειρηματία Jeff Bezos, στα 100χλμ από την επιφάνεια της Γης) από ομάδες που αποτελούνταν από καθηγητές και μαθητές σχολείων της πόλης μας αλλά και από την Αθήνα.
Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες φορέων και ιδιωτών προβλήθηκε, μεταξύ των άλλων η πόλη μας. Ταυτόχρονα αποδεικνύεται πως οι μαθητές της πόλης μας έχουν την όρεξη, την δυνατότητα και μέσω της ορθής καθοδήγησης από καθηγητές των σχολείων μας, οι οποίοι είναι πλήρως καταρτισμένοι στο αντικείμενό τους (μέχρι και σε επίπεδο διαιτησίας σε Ολυμπιάδες Ρομποτικής) και μπορούν να πετύχουν πολλά περισσότερα στον τομέα της ρομποτικής και των ευφυών συστημάτων και των νέων τεχνολογιών. Έχουν τη δίψα για γνώση και έρευνα αλλά και να ανακαλύψουν σε πειραματικό επίπεδο νέες εφαρμογές της ρομποτικής.
Στην ανοδική αυτή πορεία των μαθητών της πόλης μας στον τομέα γενικότερα των νέων τεχνολογιών, ήρθε να σταθεί εμπόδιο η εφαρμογή του αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου λόγω της πανδημίας Covid-19.

Στην χρονική περίοδο της πανδημίας αναγκαστικά υπήρξε παύση των δραστηριοτήτων αυτού του τύπου, αλλά και υποχρεωτική παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω διαδικτύου, μια κατάσταση που δεν μπόρεσε να αποδώσει τα μέγιστα ως προς την διδασκαλία των μαθητών.

Όμως βλέποντας μπροστά και ότι σιγά σιγά θα βγούμε από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση θα πρέπει να οργανώσουμε μια σταθερή βάση αλλά ταυτόχρονα και ένα σημείο αναφοράς, προκειμένου όλη αυτή η φλόγα για πειραματική έρευνα των μαθητών και των νέων να εκφραστεί.

Ο Δήμος Καλαμάτας όπως άλλωστε οφείλει βρίσκεται διαρκώς δίπλα στη μαθητική κοινότητα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, εξασφαλίζοντας και διαθέτοντας σημαντικούς ιδίους πόρους, όχι μόνο για τη συντήρηση, αλλά και για τη συνεχή αναβάθμιση των εκπαιδευτικών δομών και της μαθησιακής διαδικασίας.
Στο πλαίσιο αυτό και θέλοντας να «φέρει» κοντά στους νέους της πόλης μας τις νέες τεχνολογίες, τις καινοτόμες δράσεις οι οποίες θα μπορέσουν να βοηθήσουν σε διάφορους τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα της οποίας έχουμε αρχίσει να βιώνουμε καθημερινά, σχεδιάζει πλήθος θεματικών δράσεων.

Μεταξύ των δράσεων που θα οργανωθούν και θα πραγματοποιηθούν κρίνεται αναγκαίο να ενσωματωθεί και η διοργάνωση από τον Δήμο Καλαμάτας ενός ετησίου « Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων» , με τεράστια οφέλη πρωτίστως στους νέους της πόλης μας και δευτερευόντως θα αποτελέσει μεγάλη διαφήμιση του Δήμου μας τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό, εξαιτίας του περιεχομένου της.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της διοργάνωσης θα αποτελέσει αντικείμενο
συνεργασίας με:
καθηγητές των σχολείων της πόλης μας, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ρομποτικής, Φυσικούς, κτλ
• εκπαιδευτικά ιδρύματα και τμήματα αυτών όπως το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ.α.
εθελοντές και λοιπούς φορείς της πόλης μας
• φορείς όπου δραστηριοποιούνται ήδη στον χώρο των εκπαιδευτικών διαγωνισμών
Ως χώρος διεξαγωγής προτείνεται να είναι η Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας με χρονική περίοδο διεξαγωγής το πρώτο Σάββατο του μηνός Ιουλίου.

Τα οφέλη που απορρέουν από μια τέτοια διοργάνωση, είναι πολλά και μάλιστα εκτός της διαφήμισης της πόλης μας (μια εκδήλωση του αυτού περιεχομένου θα έχει άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση στη περιοχή μας εκπαιδευτικού τουρισμού), της ανάδειξης του εθελοντισμού κ.α, είναι και αυτά που σχετίζονται με τους ίδιους τους
συμμετέχοντες.

Στο σχεδιασμό προβλέπεται ότι από την ημερομηνία ολοκλήρωσης των συμμετοχών το οποίο θα οριστεί να είναι στο τέλος του μηνός Ιανουαρίου, μέχρι και την ημέρα της εκδήλωσης, οι ομάδες που θα συμμετάσχουν θα έχουν την δυνατότητα να μετέχουν σε πλήθος θεματικών επιστημονικών τηλεδιασκέψεων από
καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων, ομογενείς καθηγητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού καθώς και εκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ρομποτικής, των ευφυών συστημάτων και νέων τεχνολογιών.

Την ημέρα της εκδήλωσης ενδεικτικά αναφέρουμε πως οι συμμετέχοντες μαθητές ερχόμενοι, θα μπορούν να παρουσιάσουν τις δικές τους δημιουργίες σε τομείς όπως ρομποτική, κατηγορία ΟPEN (θα αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας από τις ομάδες θεματολογίας που θα αλλάζει σε κάθε ετήσια εκδήλωση ανάλογα με τις απαιτήσεις
της εποχής και των εξελίξεων), ανάπτυξη πειραμάτων φυσικής κ.τ.λ., να παρακολουθήσουν μέσω διαδικτύου, τις δημιουργίες άλλων απομακρυσμένων ομάδων από τον ελλαδικό χώρο και ενδεχομένως από το εξωτερικό, αλλά και να παρακολουθήσουν σύντομες τοποθετήσεις από εκπροσώπους πανεπιστημίων καθώς και εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των νέων τεχνολογιών και των ευφυών συστημάτων.
Πιστεύεται ότι το κόστος μιας τέτοιας, σε ετήσια βάση, διοργάνωσης μπορεί να είναι μικρό έως και μηδενικό αφού υπάρχει, ήδη, τεράστιο ενδιαφέρον από χορηγούς.

Με βάσει τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας καλείται να εγκρίνει:

1) Τη διοργάνωση από τον Δήμο Καλαμάτας του «1ου Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων»

2) Ως χώρος διεξαγωγής να είναι η Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας και με χρονική περίοδο διεξαγωγής το πρώτο Σάββατο του μηνός Ιουλίου.

3) Η έγκριση της τελικής δαπάνης θα γίνεται μετά από αντίστοιχη εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή, πριν την ετήσια διοργάνωση και αφού έχει εγγραφεί σχετικό κονδύλι σε ξεχωριστό Κ.Α.Ε. του Δημοτικού Προϋπολογισμού”, καταλήγει η σχετική εισήγηση.

Eισήγηση για “Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων” το επόμενο καλοκαίρι στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας
To Top