Εικαστικά

Εικαστικό Εργαστήρι Καλαμάτας: Σεμινάριο τεχνικής μπατίκ

Το Εικαστικό Εργαστήρι της ΚΕ «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας θα πραγματοποιήσει σεμινάριο επιζωγράφισης υφάσματος με την τεχνική του μπατίκ. Το σεμινάριο έχει σκοπό να γνωρίσουν οι σπουδαστές και το φιλότεχνο κοινό αυτήν την τέχνη, ώστε την επόμενη σχολική χρονιά να δημιουργηθεί τμήμα μπατίκ στο Εικαστικό Σχολείο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΑΤΙΚ

Το μπατίκ είναι μια εφαρμοσμένη τέχνη, με την οποία μπορούμε να ζωγραφίσουμε τα υφάσματα. Η ρίζα της λέξης είναι από την γλώσσα του νησιού Ιάβα της Ινδονησίας, που θεωρείται η πατρίδα του μπατίκ και σημαίνει «σχεδιάζω με κερί». Ο τεχνίτης δημιουργεί το μπατίκ, χρησιμοποιώντας ένα μικρό χάλκινο εργαλείο γεμάτο υγρό κερί (το τζάντιγκ).

Ως βάση του μπατίκ χρησιμοποιείται κατά κανόνα βαμβακερό ή μεταξωτό ύφασμα. Οι βαφές φτιάχνονται από φύλλα, ξύλο, φλοιούς δέντρων και μπαχαρικά, αλλά υπάρχουν και συνθετικές.
Το 2009, σε αναγνώριση της μακράς ιστορίας του μπατίκ στην Ινδονησία και της επίδρασής του στον τοπικό πολιτισμό, η UNESCO το συμπεριέλαβε στον κατάλογο της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας».

Δασκάλα του σεμιναρίου θα είναι η Αθηνά Γιαννοπούλου.
Για το σεμινάριο δεν υπάρχει κόστος διδασκαλίας, ενώ τα υλικά θα επιβαρύνουν τον σπουδαστή.
Στο σεμινάριο θα συμμετέχουν έως 10 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αυτοί που δε θα μπορέσουν να συμμετέχουν, θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν στο νέο τμήμα μπατίκ που θα δημιουργηθεί, αλλά και κατόπιν συνεννόησης να ενημερωθούν σχετικά από τη δασκάλα.

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει την Πέμπτη 19 Απριλίου 2018 και θα συνεχισθεί με 6 τετράωρες συναντήσεις.

Στο τέλος του σεμιναρίου θα γίνει έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Καλαμάτας με τα έργα που δημιουργήθηκαν.
Εκδήλωση ενδιαφέροντος στη γραμματεία του Εικαστικού Σχολείου, τηλ. 27210 28864.

Εικαστικό Εργαστήρι Καλαμάτας: Σεμινάριο τεχνικής μπατίκ
To Top