ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκρίθηκε η Προγραμματική σύμβαση για το Κάστρο της Μεθώνης ύψους 475.000 €

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Μετά την αυτοψία στο κάστρο της Μεθώνης, στις 15 Ιανουαρίου, του Γεν. Γραμματέα του Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού Γεωργίου Διδασκάλου, του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, του Δημάρχου Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, άλλων αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπ. Πολιτισμού, ακολούθησε η επεξεργασία όλων των θεμάτων που τέθηκαν και καταρτίστηκε πρόταση για την προστασία και ανάδειξη του κάστρου.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για το έργο: «Αποκατάσταση και ανάδειξη Κάστρου Μεθώνης και εκτέλεση υποστηρικτών αρχαιολογικών εργασιών».
Η προγραμματική αφορά την συνεργασία του Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου Νέστορος για την υλοποίηση των απαιτούμενων μελετών και έχει προϋπολογισμό 475.000 €.

Το εν λόγω ποσό αφορά τη συμμετοχή του Υπουργείου κατά 195.000 €, της Περιφέρειας για ποσό 250.000 € ενώ η συμμετοχή του Δήμου Πύλου – Νέστορος ανέρχεται σε ποσό 30.000 €.

Αντικείμενο της προγραμματικής είναι:
• η εκπόνηση μελετών στερέωσης στο δυτικό και ανατολικό επιθαλάσσιο τείχος,
• η εκπόνηση μελετών στερέωσης και αποκατάστασης για το επιθαλάσσιο οχυρό Μπούρτζι
• η ανάθεση ερευνητικού προγράμματος για την αποκατάσταση της Ακρόπολης του κάστρου, της διαδρομής πρόσβασης και των πυλών
• η υποστήριξη αρχαιολογικών εργασιών που κρίνονται απαραίτητες για την ανάδειξη του Κάστρου (καθαρισμοί, αποχωματώσεις, ανασκαφικές εργασίες κλπ.).
• εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση των οθωμανικών λουτρών

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της σύμβασης εκτιμάται ότι το σύνολο των μελετών και εργασιών που προβλέπει θα ολοκληρωθεί σε 30 μήνες.

Η δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου

To Top