Επιχειρείν

Eγκαινιάζεται απόψε το “IQOS boutique store” στην Καλαμάτα

Eγκαινιάζεται απόψε στις 19:00 στη Καλαμάτα, στην οδό Αριστομένους 1 το νέο κατάστημα IQOS Store
Το μεσημέρι στο Yiamas Gastro Bar προηγήθηκε ενημέρωση προς τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, του εταιρικού προφίλ της εταιρίας ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ από τον διευθυντή Ρυθμιστικών υποθέσεων προϊόντα μειωμένου κινδύνου της εταιρίας Αλέξανδρο Χατζόπουλο και φυσικά αναλύθηκε διεξοδικά το νέο προϊόν “που θα τα αλλάξει όλα”!

 

  Ο Αλέξανδρος Χατζόπουλος

Τι είναι το IQOS

Το IQOS είναι ένα σύστημα που λειτουργεί θερμαίνοντας τον καπνό και όχι καίγοντάς τον.
Αποτελείται από τη συσκευή και από τις αναλώσιμες ειδικά σχεδιασμένες ράβδους καπνού.
Βασίζεται στην καινοτόμο τεχνολογία «HEAT-NOT BURN», αρχή της οποίας είναι η θέρμανση του καπνού, αντίθετα με την καύση του καπνού στα συμβατικά καπνικά προϊόντα.
Η συγκεκριμένη, μοναδική στο είδος της, τεχνολογία αναπτύχθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της Philip Morris International στην Ελβετία.

Το IQOS θερμαίνει χωρίς να καίει το υψηλής ποιότητας χαρμάνι καπνού σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο εύρος θερμοκρασίας, ώστε να δημιουργείται μια πραγματική καπνιστική εμπειρία στους καπνιστές, χωρίς ο καπνός να καίγεται.

Το IQOS στη διεθνή και στην ελληνική αγορά

Σήμερα κυκλοφορεί σε περισσότερες από 20 χώρες και έως το τέλος του 2017 αναμένεται να κυκλοφορεί σε 30 – 35 χώρες.
Το 2016 ήρθε και στην Ελλάδα, όπου αρχικά κυκλοφόρησε στην Αθήνα, ενώ εδώ και λίγους μήνες έχει αρχίσει η διανομή του και στην υπόλοιπη χώρα.

IQOS και ηλεκτρονικά τσιγάρα

Τόσο το IQOS όσο και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι καινοτόμα προϊόντα, κατά πολύ διαφορετικά από τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού, δεδομένου ότι για την χρήση και των δύο κατηγοριών προϊόντων δεν απαιτείται καύση.
Όμως έχουν και σημαντικές διαφορές, η σημαντικότερη εκ των οποίων είναι το γεγονός ότι στο IQOS χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη πραγματικός καπνός, σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που χρησιμοποιούν υγρά που περιέχουν νικοτίνη.

Η ανάπτυξη Προϊόντων Μειωμένου Κινδύνου από την PMI

Η Philip Morris International έχει δεσμευτεί να αναπτύξει προϊόντα μειωμένου κινδύνου εδώ και μία δεκαετία, και από το 2008 έχει επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου από καινοτόμα προϊόντα που έχουν σκοπό να αναπαράγουν τις αισθητηριακές και γευστικές ιδιότητες του τσιγάρου, παράγοντας ένα αερόλυμα που θα είναι σημαντικά λιγότερο βλαβερό από τον καπνό του τσιγάρου.
Παράλληλα, έχει στελεχώσει μια ειδική ομάδα με πάνω από 400 επιστήμονες και μηχανικούς / σχεδιαστές από τους πιο σημαντικούς επιστημονικούς κλάδους, οι οποίοι εργάζονται στις παγκόσμιας κλάσης εγκαταστάσεις Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της εταιρείας στο Neuchatel της Ελβετίας και στη Σιγκαπούρη.

Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία έχει κατοχυρώσει πάνω από 1800 πατέντες και έχει καταθέσει αιτήσεις για ακόμη 4000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με την εξέλιξη νέων δυνητικά μειωμένου κινδύνου προϊόντων.
H PMI έχει στη διάθεσή της και έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά αποτελέσματα μελετών και εργαστηριακών ερευνών και ελέγχων που είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο προϊόντων μειωμένου κινδύνου της PMI, αυτό περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες προϊόντων που στοχεύουν να καλύψουν διαφορετικές προτιμήσεις των ενήλικων καπνιστών.
Καθεμία από αυτές τις κατηγορίες προϊόντων της PMI είναι σχεδιασμένη ώστε δυνητικά να μειώνει σημαντικά ή ολοκληρωτικά το σχηματισμό των ουσιών που είναι ευρέως αναγνωρισμένες ως οι πιο πιθανές αιτίες για την εκδήλωση των σχετιζόμενων με το κάπνισμα ασθενειών, ενώ προσπαθεί να αναπαράγει όσο το δυνατόν πιο πιστά τη γεύση, την παροχή νικοτίνης και τα τελετουργικά χαρακτηριστικά των τσιγάρων, έτσι ώστε αυτά να είναι αποδεκτά από τους ενήλικες καπνιστές που δε θέλουν να διακόψουν το κάπνισμα.
Οποιοιδήποτε ισχυρισμοί αυτού του είδους ενδέχεται επίσης να υπόκεινται σε κρατικές διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης, όπως ισχύει σήμερα στις Η.Π.Α.

Η PMI κατέθεσε τον προηγούμενο Δεκέμβριο αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αδειοδότηση του IQOS ως προϊόν μειωμένου κινδύνου, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Η αίτηση συνοδεύεται από ενδελεχή επιστημονικά δεδομένα, η αξιολόγηση των οποίων και η απόφαση επί της αίτησης αναμένεται σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, ενεργώντας με υπευθυνότητα, δεν προωθούμε το IQOS στην αγορά ως προϊόν μειωμένου κινδύνου, παρά ως μία εναλλακτική επιλογή για τον σημερινό ενήλικο καπνιστή, που δεν επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα.

Το IQOS™ δεν είναι μηδενικού κινδύνου. Ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τον καπνό είναι να διακόψετε εντελώς τη χρήση προϊόντων καπνού.

Η Παπαστράτος σήμερα

Η Παπαστράτος, θυγατρική εταιρία της Philip Morris International (PMI), είναι η μεγαλύτερη εταιρία καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα. Με έδρα τον Ασπρόπυργο, η εταιρία προσφέρει περίπου 800 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στις παραγωγικές και διοικητικές της εγκαταστάσεις.
Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Παπαστράτος περιλαμβάνει το κορυφαίο παγκοσμίως σήμα Marlboro, το Philip Morris, το L&M, τον ιστορικό ΑΣΣΟ, αλλά και το πρώτο νέο καπνικό προϊόν δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σχέση με τα συμβατικά τσιγάρα, το IQOS.
Διαθέτει στην Ελλάδα περίπου 25.000 άμεσους και έμμεσους εμπορικούς συνεργάτες και 900 προμηθευτές, ενώ η PMI είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής των ελληνικών καπνών αγοράζοντας άνω του 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών με τριετείς δεσμεύσεις (οι τελευταίες τα έτη 2013-2015 και 2016-2018).
Με μια ιστορία 86 χρόνων στην ελληνική αγορά, η Παπαστράτος συνεχίζει τη δυναμική επιχειρηματική της πορεία στηρίζοντας παράλληλα την ελληνική οικονομία και κοινωνία.


Δυναμική επιχειρηματική πορεία

Με την υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από το 2003 σε υποδομές, στο εργοστάσιο της εταιρίας στον Ασπρόπυργο, στους ανθρώπους και τα σήματά της, αλλά και σε σημαντικές κοινωνικές ενέργειες καθώς και στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, η Παπαστράτος διαθέτει σήμερα ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια της PMI στην Ευρώπη. Διασφαλίζει, έτσι, δυναμική επιχειρηματική ανάπτυξη, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και περαιτέρω ευκαιρίες εξέλιξης για τους 800 εργαζομένους της.
Η τελευταία νέα επένδυση 300 εκατομμυρίων ευρώ ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2017. Η Παπαστράτος μετατρέπει το εργοστάσιό της σε μονάδα παραγωγής των ράβδων καπνού για το IQOS και θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας για την παραγωγή του IQOS, οι οποίες θα προστεθούν στις περισσότερες από 250 θέσεις που δημιούργησε για την προώθηση και κυκλοφορία του IQOS στην ελληνική αγορά.
Προηγούμενες επενδύσεις της Παπαστράτος περιλαμβάνουν:
o 2014-15 – Νέες γραμμές παραγωγής και υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας καπνού. Μεταφορά όγκου παραγωγής από άλλα εργοστάσια της ΡΜΙ μετατρέποντας το εργοστάσιο της εταιρίας σε εξαγωγικό κέντρο
o 2013 – Μετατροπή των αποθηκών της Παπαστράτος στο Αγρίνιο σε πανευρωπαϊκές αποθήκες και διαμετακομιστικό κέντρο της PMI για τα καπνά ανατολικού τύπου. Τα καπνά προέρχονται από την Ελλάδα και άλλες όμορες χώρες και εξάγονται προς εργοστάσια της PMI στην ΕΕ, τη Ρωσία και την Ουκρανία
o 2013 – Υπερσύγχρονες μηχανές στο τυπογραφείο της Παπαστράτος, το μοναδικό της PMI στην Ευρώπη.
Σήμερα η Παπαστράτος εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 30 χώρες και κατέχει περίπου το 40% της ελληνικής αγοράς, ενώ η συνεισφορά της στα κρατικά ταμεία κυμαίνεται στο 1,0 δισ. ευρώ [Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ] ετησίως, ποσόν που αντιστοιχεί περίπου στο 2,0% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού.
Το 2016 αναδείχθηκε στην #1 Πιο Αξιοθαύμαστη Εταιρία στην Ελλάδα ανεξαρτήτως κλάδου από το περιοδικό Fortune και το 2017 ως η #1 Πιο Αξιοθαύμαστη Βιομηχανία στην Ελλάδα.

Φροντίδα για τους ανθρώπους της

Καθοριστικός παράγοντας για την επιχειρηματική επιτυχία της Παπαστράτος είναι οι άνθρωποί της.
Πιστή στη φιλοσοφία στήριξης και σωστής ανταμοιβής των εργαζομένων, παρά την κρίση η Παπαστράτος διατηρεί ανταγωνιστικούς μισθούς, που είναι σημαντικά πάνω από το μέσο όρο της αγοράς και σχεδόν διπλάσιοι από τον ελάχιστο βασικό μισθό για τους νεοεισερχόμενους χωρίς εμπειρία εργαζόμενους.
Δημιουργεί επιχειρηματικές ευκαιρίες, συνεχίζει να κάνει προσλήψεις σε μόνιμο και εποχιακό προσωπικό, ενώ ταυτόχρονα η νέα (2016) επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει αυξήσεις για το σύνολο του προσωπικού. Εκτός όμως από τις άμεσες μισθολογικές απολαβές, η εταιρία έχει ένα εξαιρετικό εθελοντικό συνταξιοδοτικό/αποταμιευτικό πρόγραμμα συνεισφέροντας ετησίως έως και 6% του μισθού κάθε εργαζόμενου. Έτσι, με άμεσο και έμμεσο τρόπο, το εισόδημα των εργαζομένων ενισχύεται σταθερά σε ετήσια βάση, ενδεικτικά τα τελευταία δύο χρόνια αθροιστικά, έως και 12%.
Πολυάριθμες και σημαντικές είναι και οι λοιπές παροχές, όπως ασφάλεια ζωής και ετήσιο check-up σε όλους, νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους, επίδομα παιδικού σταθμού, επιβράβευση των παιδιών των εργαζομένων που εισάγονται στο πανεπιστήμιο, επιδοτούμενη κάρτα σίτισης στο εστιατόριο της εταιρίας.
Με συνεχείς επενδύσεις στην επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων, στην ανάδειξη ταλέντων και στην αναζήτηση ικανών επαγγελματιών, αναλόγως των αναγκών της εταιρίας, σε δυναμικά προγράμματα ανάπτυξης καριέρας, ανταγωνιστικούς μισθούς και παροχές, διεθνή σταδιοδρομία και σύγχρονο περιβάλλον εργασίας, η Παπαστράτος έχει επανειλημμένα αναγνωριστεί ως εξαιρετικός χώρος εργασίας από το Great Place to Work®Institute Hellas (2012-2014 και 2017) και ως Κορυφαίος Εργοδότης από το Top Employer Institute (2015, 2016 και 2017), ενώ έχει λάβει τρία χρυσά βραβεία για προγράμματα ανάπτυξης εργαζομένων.
Όπως τους ανθρώπους της, έτσι και την κοινωνία

Με τον ίδιο τρόπο που νοιάζεται τους ανθρώπους της, η Παπαστράτος νοιάζεται και για την κοινωνία και τη χώρα. Με ένα πολυσχιδές πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για το οποίο από το 2009 έχει δαπανήσει περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ, προσπαθεί να ανακουφίσει τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
Ενδεικτικά μέχρι σήμερα:
o Χρηματοδότηση έργων υποδομής σε καπνοπαραγωγικούς συνεταιρισμούς στην Πιερία (2017)
o Στήριξη Δομών Φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφύγων για τη δημιουργία internet corners επικοινωνίας των παιδιών με τους συγγενείς τους εκτός Ελλάδας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2017)
o «Disrupt Greece», μια πρωτοβουλία καινοτομίας και ανάδειξης νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με το Fortune και τους Industry Disruptors-Game Changers (2017)
o «Φροντίδα εν κινήσει», το 1ο στην Ευρώπη λεωφορείο υγιεινής για αστέγους με την ΜΚΟ PRAKSIS σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΣΑ (2016)
o Προγράμματα δωρεάν επαγγελματικής κατάρτισης σε 2.300 ανέργους (2013-14 και 2016)
o Προσφορά 110.000 γευμάτων στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (2015 και 2016)
o Πρόγραμμα κατάρτισης άνω των 500 καπνοκαλλιεργητών της Β. Ελλάδας (2014, 2015 και 2016)
o Δημιουργία 4 ξενώνων για άστεγες κακοποιημένες γυναίκες (2015)
o Στήριξη άστεγων μονογονεϊκών οικογενειών μέσω του Κέντρου Ημέρας της ΜΚΟ PRAKSIS (2015)
o Ανάπλαση υποβαθμισμένης γειτονιάς στο Μεταξουργείο (2013)
o Κάλυψη εξόδων θέρμανσης 50 σχολείων, με συνολικά 2.500 μαθητές (2013)
o Παραχώρηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων και της διοίκησης του Ιδρύματος Παπαστράτου στην πόλη του Αγρινίου (2013)
o Έργα υδροδότησης και βελτίωσης του οδικού δικτύου στους Δήμους Αβδήρων και Ξάνθης (2012)
o Στήριξη της τοπικής κοινωνίας του Ασπροπύργου (κοινωνικό παντοπωλείο & φαρμακείο, παιδικές χαρές, αγορά αυτοκινήτου για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι») (2009-2017)
o Προσφορά εξοπλισμού και ηλεκτρονικών υπολογιστών σε σχολεία και οργανισμούς (2009-2017)
Στήριξη της ελληνικής καπνοκαλλιέργειας
Η Παπαστράτος ιστορικά αγοράζει την μεγαλύτερη ποσότητα ελληνικών ανατολικών καπνών. Το 2013 η μητρική εταιρία ΡΜΙ υπέγραψε Συμφωνία Συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση δεσμευόμενη να αγοράζει το 50% της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών για την τριετία 2013-2015. Η Συμφωνία ανανεώθηκε το 2016 για άλλη μία τριετία (έως το 2018). Η Συμφωνία αυτή αυξάνει την προβλεψιμότητα του οικονομικού περιβάλλοντος για τους 30.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες στη χώρα και εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας καπνών για τη λειτουργία της ΡΜΙ παγκοσμίως. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η Συμφωνία αυτή εγγυάται τη διαρκή βελτίωση της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών μέσω σύγχρονων αγρονομικών προγραμμάτων, ποικιλιών υψηλής παραγωγικότητας, εκμηχάνισης της συγκομιδής, καινοτόμων συστημάτων ξήρανσης και κυρίως διαρκούς εκπαίδευσης των καλλιεργητών.
Πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού
Από το 2012 η Παπαστράτος έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.
Το παράνομο εμπόριο πλήττει τα δημόσια έσοδα – περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ χάνονται τον χρόνο -, αλλά και όλη τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα – τα τελευταία 5 χρόνια έχει κλείσει το 1/3 των σημείων μικρής λιανικής (περίπτερα και ψιλικά) – καθώς και την κοινωνία συνολικά – σύμφωνα με την Interpol οι διακινητές παράνομων προϊόντων συνδέονται ευθέως με άλλες εγκληματικές οργανώσεις (ναρκωτικά, όπλα, σωματεμπορία).
Η Παπαστράτος από το 2012 έχει καταθέσει προτάσεις και έχει δαπανήσει περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ σε ενέργειες υποστήριξης (παροχή εξοπλισμού και τεχνογνωσίας) της Πολιτείας και των διωκτικών Αρχών στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών με εκστρατείες επικοινωνίας.
Η τελευταία δράση αφορά στη δωρεά ενός κινητού x-ray scanner, αξίας 2 εκατ. ευρώ, προς το Υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων από τα Τελωνεία της χώρας.

Προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου

Η PMI, μητρική εταιρία της Παπαστράτος, τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου σε σχέση με τα συμβατικά προϊόντα καπνού. Προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου είναι ο όρος που χρησιμοποιεί η εταιρία μας όταν αναφέρεται στα προϊόντα που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τον κίνδυνο για τα μεμονωμένα άτομα και την πρόκληση βλάβης στο γενικότερο πληθυσμό, σε σύγκριση με το κάπνισμα συμβατικών τσιγάρων
Τα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου της PMI βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και εμπορικής διάθεσης. Διεξάγουμε εκτενείς και ενδελεχείς επιστημονικές μελέτες, προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν μπορούμε να υποστηρίξουμε, όσον αφορά στα εν λόγω προϊόντα, ισχυρισμούς περί μειωμένης έκθεσης σε επιβλαβή και δυνητικώς επιβλαβή συστατικά του καπνού και, σε τελευταία ανάλυση, ισχυρισμούς περί μειωμένου κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών σε σύγκριση με τα τσιγάρα. Προτού προβούμε σε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς αυτού του είδους, θα αξιολογήσουμε προσεκτικά το σύνολο των δεδομένων που προκύπτουν από τις σχετικές επιστημονικές μελέτες, για να διαπιστώσουμε κατά πόσο τεκμηριώνεται η μείωση της έκθεσης ή του κινδύνου. Οποιοιδήποτε ισχυρισμοί αυτού του είδους ενδέχεται επίσης να υπόκεινται σε κρατικές διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης, όπως ισχύει σήμερα στις Η.Π.Α.

Η PMI κατέθεσε τον προηγούμενο Δεκέμβριο αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αδειοδότηση του IQOS ως προϊόν μειωμένου κινδύνου, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Η αίτηση συνοδεύεται από ενδελεχή επιστημονικά δεδομένα, η αξιολόγηση των οποίων και η απόφαση επί της αίτησης αναμένεται σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.
Το διεθνές Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της PMI απασχολεί περισσότερους από 400 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι εργάζονται για την ανάπτυξη μιας σειράς νέων καινοτόμων προϊόντων που είναι εν δυνάμει λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα.
Το πρώτο τέτοιο προϊόν, που θερμαίνει τον καπνό αντί να τον καίει, το IQOS κυκλοφορεί πλέον και στην ελληνική αγορά.
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου και την έρευνα που πραγματοποιεί η εταιρία μας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.pmiscience.com

Eγκαινιάζεται απόψε το “IQOS boutique store” στην Καλαμάτα
To Top