MESSINIA PLUS

Εγκαινιάστηκαν τα Δημοτικά Μαγειρεία Καλαμάτας που ετοιμάζουν 100 μερίδες φαγητού καθημερινά

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΨΗΛΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ –

“ΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΝ ΑΠΑΙΤΗΘΕΙ ΕΩΣ ΚΑΙ 500 ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ”

Τα επίσημα εγκαίνια των υπερσύγχρονων σε εξοπλισμό Δημοτικών Μαγειρείων που στεγάζονται στο Β΄ ΚΑΠΗ στη Ράχη πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 16 Σεπτεμβρίου από τον πρωτοπρεσβύτερο π. Ξενοφώντα Γαλανόπουλο, παρουσία του Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Πολίτη, της Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Άννας Καλογεροπούλου, των Αντιδημάρχων Σαράντου Μαρινάκη, Γιώργου Φάβα, Δημήτρη Μαστραγγελόπουλου, Αναστάση Σκοπετέα και Γιάννη Ζαφειρόπουλου, της επικεφαλής του συνδυασμού “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρίας Οικονομάκου και των δημοτικών συμβούλων Δημήτρη Φαββατά και Λεωνίδα Λιάππα. Επίσης παρέστησαν οι εργαζόμενοι στην κοινωνική δομή του Δήμου Καλαμάτας και φυσικά οι υπεύθυνοι μάγειρες της κουζίνας, με επικεφαλής τον Ηλία Καννά.

Στην τοποθέτησή του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης τόνισε πως τα δημοτικά μαγειρεία εγκαινιάζονται επίσημα με καθυστέρηση αρκετών μηνών λόγω της πανδημίας και ήταν μεγάλη ανάγκη να δημιουργηθούν αφού αυξήθηκαν οι καθημερινές απαιτήσεις του δημοτικού συυσιτίου, που σήμερα ετοιμάζει και διαθέτει περίπου 100 μερίδες φαγητού.
Κατά την διάρκεια της πανδημίας, οι μερίδες έφτασαν και τις 150 και ζήτησε από τους συνδημότες μας, ως μια ευθύνη της κοινωνίας, αν διαπιστώσουν πως κάποιος συμπολίτης μας έχει ανάγκη, να επικοινωνήσουν με την Πρόνοια του δήμου για να καλυφθεί”.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που δίνει η δημοτική αρχή σε θέματα πρόνοιας, απαριθμώντας τις υπάρχουσες δομές και τονίζοντας πως το υπερσύγχρονο δημοτικό μαγειρείο, μπορεί να καλύψει μέχρι και 500 μερίδες φαγητού, αν καταστεί ανάγκη. Δεν παράλειψε να αναφερθεί στον προκάτοχό του και νυν Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, λέγοντας πως ήταν δικός του ο σχεδιασμός των μαγειρείων που πλέον πήραν την τελική ολοκληρωμένη μορφή τους. Ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στη δομή και προανήγγειλε τα επίσημα εγκαίνια των Δημοτικών Υπνωτηρίων μέχρι τα τέλη του μήνα.

Η Άννα Καλογεροπούλου συνεχάρη την δημοτική αρχή για τα εγκαίνια και την λειτουργία των μαγειρείων, τονίζοντας πως το επίπεδο προσφοράς από τις κοινωνικές δομές, δείχνει και τον Πολιτισμό μιας κοινωνίας.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος έκοψε την δεύτερη κορδέλα της δίχρονης θητείας του, κι ακολούθησε ένα κέρασμα με χειροποίητα εδέσματα, αντάξιο των ικανοτήτων της μαγειρικής ομάδας που ενθουσίασε τους πάντες.

Πλούσιος ο μπουφές από τους σεφ των δημοτικών μαγειρείων και την ομάδα τους

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΑΓΕΙΡΕΙΩΝ ΣΤΟ Β’ΚΑΠΗ

Τα εγκαίνια στον χώρο που έγιναν σήμερα είναι μια τυπική διαδικασία, αφού τα Δημοτικά Μαγειρεία λειτουργούν στον χώρο του Β’ΚΑΠΗ από τον Μάιο του 2020, ωστόσο λόγω της πανδημίας τα εγκαίνια λειτουργίας καθυστέρησαν ενάμιση χρόνο.

Τα προηγούμενα χρόνια το Δημοτικό Συσσίτιο για τους άπορους και οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας ετοιμαζόταν από την 120ΠΕΑ στις εγκαταστάσεις τους και τα γεύματα γίνονταν στον χώρο του Α’ΚΑΠΗ στο ιστορικό κέντρο Καλαμάτας. Η προηγούμενη δημοτική αρχή Νίκα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες σίτισης των παιδιών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς προχώρησε το 2017 σε διαγωνισμό προμήθειας και εγκατάστασης σύγχρονου εξοπλισμού μαγειρείων, κόστους 73.990 ευρώ. Να σημειωθεί εδώ οτι, επι Νίκα, τα δημοτικά συσσίτια δινονταν μονο τις καθημερινές, και στις μεγάλες γιορτές όπως Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Φώτων, Πάσχα, και 15αύγουστος.

Μια από τις πρώτες εξαγγελίες της νέας δημοτικής αρχής Βασιλόπουλου ήταν η κάλυψη και των Σαββατοκύριακων, ώστε να εξασφαλιστεί το δημοτικό συσσίτιο και τις 365 ημέρες του χρόνου. Έτσι τα Σαββατοκύριακα τα γεύματα ετοιμάζονταν στον 3ο Δημοτικό Σταθμό Καλαμάτας και τις καθημερινές στην 120ΠΕΑ.

 

Την περίοδο της πανδημίας, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων και της καραντίνας που είχε επιβληθεί, τα γεύματα διανέμονταν απο τις υπηρεσίες του Δήμου κατ’οίκον, κάθε μεσημέρι στα σπίτια των δικαιούχων. Η πανδημία όμως αύξησε τις ανάγκες παροχής φαγητού, και έτσι η Δημοτική Αρχή αποφάσισε την εγκατάσταση στη Ράχη, και στον χώρο του Β’ΚΑΠΗ, των μαγειρείων. Στις 27 Μαϊου του 2020 προσέλαβε και δύο μάγειρες και τα γεύματα πια ετοιμάζονταν στον χώρο του Β’ΚΑΠΗ και όχι στην 120ΠΕΑ.Να υπενθυμίσουμε ότι το κτήριο του Β’ΚΑΠΗ είναι ένα σύγχρονο κτήριο που κατασκευάστηκε το 2014,με χρηματοδότηση από τον ΟΠΑΠ(990.000 ευρώ) και δημοτικούς πόρους, και ήρθε να αντικαταστήσει ένα λυόμενο που βρισκόταν στον χώρο.

Από τον Μάιο του 2020 και εδώ και ενάμιση και πλέον χρόνο τα Δημοτικά Μαγειρεία προσφέρουν σε καθημερινή βάση, 7 μέρες την εβδομάδα, και 365 μέρες τον χρόνο ζεστά γεύματα μαγειρεμένα από τους σεφ του Δήμου και την ομάδα τους και αυτά διανέμονται σε περίπου 100 συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη.

To Top