Yποδομές

Ενιαίο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και ξύλινες αποβάθρες στην παραλιακή ζώνη πρότειναν οι αρχιτέκτονες

Έγινε η παρουσίαση της μελέτης των περιοχών ανάπλασης της Καλαμάτας από Γερμανούς και Έλληνες αρχιτέκτονες

Ενιαίο δίκτυο ποδηλατόδρομου-πεζόδρομους-επισκέψιμο Νέδοντα και ξύλινες αποβάθρες στην παραλιακή ζώνη πρότειναν οι αρχιτέκτονες

Τις δικές τους ιδέες αναφορικά με τις περιοχές της Καλαμάτας που χρήζουν ανάπλασης, παρουσίασαν την Παρασκευή το μεσημέρι στο Δημαρχείο Καλαμάτας η ομάδα εργασίας των Γερμανών αρχιτεκτόνων από τη Βάδη – Βυρτεμβέργη και η ομάδα των Ελλήνων φοιτητών αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Οι δύο ομάδες μελέτησαν ξεχωριστά συγκεκριμένες περιοχές της πόλης, που τους δόθηκαν από τον Δήμο Καλαμάτας, και έδωσαν τη δική τους αρχιτεκτονική ματιά, προτείνοντας παρεμβάσεις σε καίρια σημεία, που θα βελτιώσουν την αισθητική και τη λειτουργικότητα της Καλαμάτας.

Μέσα στο διάστημα 5 ημερών που είχαν στη διάθεσή τους-οι εργασίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα 23 Απριλίου και έληξαν την Παρασκευή 27 Απριλίου- “σκάναραν” τις επίμαχες περιοχές
και αποτύπωσαν τις προτάσεις για τη Δυτική και την Ανατολική Παραλία της πόλης, καθώς και για την είσοδό της από την κάθοδο της Αγιάννας προς την οδό Αρτέμιδος.

Την Παρασκευή παρουσίασαν και επίσημα στο Δημαρχείο στα αρμόδια στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, στον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και τον αντιδήμαρχο υποδομών, Ανδρέα Καραγιάννη, τις ιδέες και τις προτάσεις τους για τις συγκεκριμένες περιοχές.

KAΛΑΜΑΤΑ ΟΠΩΣ….ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ!
ΕΜΦΑΣΗ ΣΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ

Τόσο οι Γερμανοί αρχιτέκτονες όσο και οι Έλληνες εστίασαν περισσότερο στους ποδηλατόδρομους που ήδη υπάρχουν στην πόλη, επισημαίνοντας ότι πρέπει να συνενωθούν όλοι μεταξύ τους, φτιάχνοντας ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων. Δήλωσαν ότι κάποια σημεία πρέπει να ενισχυθούν με πράσινο, και πεζόδρομους, ενώ πρότειναν με κάποιο τρόπο να γίνει επισκέψιμος ο Νέδοντας. Σε γενικές γραμμές όπως δήλωσαν η Καλαμάτα τους θυμίζει Κοπεγχάγη, και είναι μια επίπεδη πόλη που είναι ιδανική για ποδήλατα.

Για την παραλιακή ζώνη δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε κάποια σημεία ξύλινες αποβάθρες όπως σε πολλές παραθαλάσσιες πόλεις στο εξωτερικό, που χρησιμεύουν για αναψυχή, περιπάτους κλπ.
Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας θα δώσει τις ιδέες τους για περαιτέρω μελέτη ώστε να συνεκτιμηθεί ποιες από αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν με βάση το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αλλά και να κοστολογηθούν κατά πόσο είναι υλοποιήσιμες, δεδομένων και των στενών οικονομικών δεδομένων.

ΝΙΚΑΣ: “ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ”

Ο Δήμαρχος, ο οποίος ευχαρίστησε τους Έλληνες και Γερμανούς αρχιτέκτονες για τις προσπάθειές τους, αναφέροντας ότι η πόλη της Καλαμάτας παρά την οικονομική κρίση αναπτύσσεται, ο Δήμος είναι οικονομικά υγιής και διαχειρίζεται προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, ενώ η πόλη κατά το τελευταίο διάστημα απολαμβάνει καλύτερες υποδομές, στις οποίες περιλαμβάνονται ο αυτοκινητόδρομος και ο περιμετρικός δακτύλιος. Επίσης, είναι συνδεδεμένη με 30 ευρωπαϊκές πόλεις αεροπορικώς.

Ο Παναγιώτης Νίκας τόνισε πως «προσπαθούμε να ανοιχτούμε στην Ευρώπη», επισημαίνοντας ότι η Καλαμάτα μέχρι το 1940 ήταν εξαιρετικά εξωστρεφής, με δέκα προξενεία, αλλά μετά τον πόλεμο οι εξελίξεις οδήγησαν την πόλη και την περιοχή σε απομόνωση.
Ο Δήμαρχος επεσήμανε προς τους αρχιτέκτονες τα εξής: «Σας ευχαριστούμε θερμά, γιατί θα δούμε και τη δική σας ματιά γι’ αυτήν την πόλη, η οποία καταστράφηκε στους σεισμούς του ΄86. Η τότε Δημοτική Αρχή κράτησε με μεγάλο αγώνα το Ιστορικό Κέντρο και έτσι έχουμε πολλά στοιχεία από το παρελθόν».

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους και ιδιαίτερα προς τον Frank Edelmann, πρώην Δήμαρχο του Steinach im Kinzigtal Γερμανίας και συντονιστή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, καθώς και προς τους αρχιτέκτονες από τη Γερμανία, τονίζοντας ότι η χώρα αυτή διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην Ευρώπη και επισημαίνοντας ότι τυγχάνουν εκτιμήσεως οι προσπάθειες του Γερμανικού λαού, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός βρήκε εκεί το καλύτερο έδαφος για να ριζώσει. «Μεγαλώσαμε με τις εκδόσεις Λειψίας των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων», τόνισε ο Δήμαρχος, προσθέτοντας ότι χιλιάδες Γερμανοί επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή μας, ενώ υπάρχει σημαντική παροικία Γερμανών και Αυστριακών στην Καλαμάτα και τη Μάνη.

ΝΙΚΑΣ: “ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΡΟΠΟ”

Ο Παναγιώτης Νίκας υποσχέθηκε ότι τις προσπάθειες των αρχιτεκτόνων ο Δήμος Καλαμάτας θα προσπαθήσει να τις αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επεσήμανε δε πως ο Δήμος επιδιώκει να έχει στη διάθεσή του αρχιτεκτονικές απόψεις από διάφορες χώρες για την αναβάθμιση της αισθητικής και της λειτουργικότητας της πόλης και θα επιδιώξει να αποτυπώσει τη συνεισφορά αυτή σε κάποιο κοινόχρηστο χώρο.
O κ. Edelmann ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν σε αυτήν τη δράση στην Kαλαμάτα, θυμίζοντας ότι πριν δύο χρόνια επισκέφθηκε το Δήμαρχο Π. Νίκα και έγινε η πρώτη συνεννόηση για το τι μπορεί να κάνει η Ελληνογερμανική Συνέλευση για την ανάδειξη της πόλης.

Τόνισε δε ότι η Καλαμάτα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτόν, δεδομένου ότι την επισκέπτεται επί 20 χρόνια, καθώς η γυναίκα του κατάγεται από εδώ και συγκεκριμένα από το Προάστιο του Δήμου Δυτικής Μάνης. Ο ίδιος βλέπει την εξέλιξη της πόλης και έχει την περιέργεια για το τι θα γίνει τα επόμενα 10 χρόνια. Ο κ. Edelmann ευχαρίστησε, τέλος, το Αρχιτεκτονικό Επιμελητήριο της Bάδης-Bυρτεμβέργης, που είχε την πρωτοβουλία να συγκροτήσει ομάδα αρχιτεκτόνων, η οποία ήλθε στην Καλαμάτα για να εργασθεί αφιλοκερδώς και να παρουσιάσει τις ιδέες των μελών της.

To Top