ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο το μεσημέρι-Το Σάββατο η εξόδιος ακολουθία στην Υπαπαντή 

Έφυγε από τη ζωή χθες βράδυ σε ηλικία 87 ετών, ο πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγής Κουμάντος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Σήμερα στις 3 το μεσημέρι συγκαλείται έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο και η εξόδιος ακολουθία θα γίνει το Kυριακή 5 Ιουνίου στις 2 το μεσημέρι στην Υπαπαντή και η ταφή στο κεντρικό Κοιμητήριο Καλαμάτας.

 

“Ο πατέρας μας αναπαύθηκε εν ειρήνη.
Τον αποχαιρετήσαμε χθες βράδυ. Ευχαριστούμε τους ιατρούς και τους νοσηλευτές του Νοσοκομείου Καλαμάτας που εξάντλησαν τις ανθρώπινες δυνατότητες μέχρι την ύστατη ώρα”, έγραψε σε ανάρτησή της η κόρη του Πιπίνα Κουμάντου.

Πενθεί ο πολιτικός κόσμος της Καλαμάτας: “Καλό ταξίδι, Δήμαρχε!”

Βασιλόπουλος: “Άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πορεία της Καλαμάτας”

“Με μεγάλη θλίψη και οδύνη ενημερωθήκαμε για την απώλεια του πρώην Δημάρχου Παναγή Κουμάντου.
Μιας προσωπικότητας με διαδρομή και δράση που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και αυτοδιοικητική πορεία της Καλαμάτας.
Δήμαρχε καλό ταξίδι!”, σημειώνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Κοσμόπουλος: “Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες”

“Ο Βασίλης Κοσμόπουλος και η παράταξη μας αποχαιρετούν με συγκίνηση τον δήμαρχο Παναγή Κουμάντο!
Ο εκλιπών υπήρξε ενεργός πολίτης με πολύπλευρη προσφορά και κατά την πολύχρονη ενασχολησή του με τον δήμο, διακρίθηκε για το δημοκρατικό του ήθος και την ευγένεια του.
Υπήρξε φίλος μας και οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες!
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του!
Καλό ταξίδι δήμαρχε!”, επισημαίνει στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή του η παράταξη του Βασίλη Κοσμόπουλου, “Καλαμάτα Μπροστά”.

Μάκαρης: ” Προσηνής και ευγενικός, άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία της Καλαμάτας-Ήμουν τυχερός που τον γνώρισα”

“Εκφράζουμε την θλίψη μας για τον αδόκητο θάνατο του δημάρχου και συγγραφέα Παναγή Κουμάντου.
Ο εκλιπών υπηρέτησε τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης ως δήμαρχος, ως αιρετός και ως ενεργός πολίτης με ήθος, όραμα και σημαντικό έργο.
Επίσης υπήρξε άνθρωπος των γραμμάτων με πλούσιο συγγραφικό έργο.
Ήταν ένας άνθρωπος προσηνής και ευγενικός που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην ιστορία της Καλαμάτας.
Ήμουν τυχερός που τον γνώρισα. Είχε πάντα την θετική διάθεση να μας συμβουλεύει για τα θέματα της πόλης. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος”, καταλήγει η συλλυπητήρια ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες”, Μανώλη Μάκαρη.

Χαρίτσης: “Υπηρέτησε με ήθος, εργατικότητα και ανιδιοτελή αγάπη την Καλαμάτα”

Ο Παναγής Κουμάντος υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση με ήθος, εργατικότητα και ανιδιοτελή αγάπη για την Καλαμάτα. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του”, επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης.

Λαμπρόπουλος: “Υπήρξε Δήμαρχος του μέτρου, του διαλόγου, της συναίνεσης και της ενότητας”

“Με θλίψη πληροφορηθήκαμε, τον θάνατο του πρώην Δημάρχου της πόλης μας, Παναγή Κουμάντου. Θα μείνει σε όλους μας αξέχαστος, για την ευγένειά του, το ήθος, την καλοσύνη, τη συνέπεια, την πίστη στους Θεσμούς και τη Δημοκρατία, τη συγγραφική δράση και το έργο του.
Υπήρξε Δήμαρχος του μέτρου, του διαλόγου, της συναίνεσης και της ενότητας όλων των τοπικών δυνάμεων για το καλό της Καλαμάτας. Αιωνία του η μνήμη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του”, καταλήγει η συλλυπητήρια ανακοίνωση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ, Γιάννη Λαμπρόπουλου.

Μαντάς: “Η απώλεια του Παναγή Κουμάντου αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό”

Τη θλίψη του για την απώλεια του πρώην δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου εξέφρασε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, πραγματοποιώντας την ακόλουθη δήλωση: “Η απώλεια του Παναγή Κουμάντου αποτελεί μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό για όλους μας. Παράδειγμα ήθους και ανιδιοτέλειας, ο Παναγής Κουμάντος υπηρέτησε τον τόπο και την αυτοδιοίκηση, ακολουθώντας πάντα τον δρόμο της εντιμότητας, της αγάπης του για την Καλαμάτα και της αγνής αφοσίωσης στα κοινά. Θα τον ευχαριστούμε για πάντα για τη μεγάλη του προσφορά. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του”.

Πετράκος: “Βρήκα στο πρόσωπο του τον άνθρωπο που βοήθησε τα μέγιστα στις μεγάλες συγκεντρώσεις της εποχής εκείνης”

“Εκφράζω την μεγάλη μου λύπη για το θάνατο του αγαπητού πρώην Δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου. Ο Παναγής Κουμάντος ξεχώριζε για την ευγένεια και την πραότητα του χαρακτήρα του και την πλούσια πνευματική του καλλιέργεια. Όμως ο Παναγής Κουμάντος ξεχώριζε στο πολιτικό χώρο που ανήκε και για την σταθερή του στήριξη στα αιτήματα και τους αγώνες των εργαζομένων. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι ήταν πάντα παρών στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις είτε ως Δήμαρχος ,είτε ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Άλλα θα θυμάμαι πάντα και τη πολύ μεγάλη συμβολή του στις πολλές και μεγάλες Αντιπολεμικές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στο λαό της Γιουγκοσλαβίας που έγιναν στην Καλαμάτα όταν ήταν Δήμαρχος το 1999 ενάντια στους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς στο Βελιγράδι.
Ως μέλος τότε ο υποφαινόμενος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και της Συντονιστικής Επιτροπής των Αντιπολεμικών συγκεντρώσεων βρήκα στο πρόσωπο του τον άνθρωπο που βοήθησε τα μέγιστα στις μεγάλες συγκεντρώσεις της εποχής εκείνης. Η σχεδόν Καθημερινή επί 75 σχεδόν ημέρες Συνεργασία μας την εποχή εκείνη μας οδήγησε σε μεγάλη αμοιβαία εκτίμηση και φιλία η οποία διατηρήθηκε μέχρι σήμερα παρά τις πολιτικές διαφορές. Καλό ταξίδι αγαπητέ και ευγενή φίλε Δήμαρχε. Θα σε θυμάμαι πάντα. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια σου”, καταλήγει το συλλυπητήριο μήνυμα του επικεφαλής της παράταξης “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου, Θανάση Πετράκου.

Γερονικολός: “Σπουδαία κληρονομιά για όλους μας η προσφορά του στον τόπο, το έργο του, και το ήθος του”

“Ο Παναγής Κουμάντος υπήρξε ένας αυτοδιοικητικός που υπηρέτησε με συνέπεια την πόλη της Καλαμάτας.
Η προσφορά του στον τόπο, το έργο του, το ήθος του αποτελούν μια σπουδαία κληρονομιά για όλους μας.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του”, σημειώνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Μενέλαος Γερονικολός.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: “Υπηρέτησε την Αυτοδιοίκηση με ευσυνειδησία, εντιμότητα, εργατικότητα”

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας: Συλλυπητήριο μήνυμα και ψήφισμα στη μνήμη του

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: “Υπήρξε ένας σπουδαίος αυτοδιοικητικός”

“Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον χαμό του εκλεκτού συμπολίτη μας και πρώην Δημάρχου Καλαμάτας, Παναγή Κουμάντου και τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση.

Ο Παναγής Κουμάντος υπήρξε ένας σπουδαίος αυτοδιοικητικός, που υπηρέτησε την πόλη και από τη θέση του Δημάρχου Καλαμάτας. Διακρίθηκε για την εργατικότητα του, την ευσυνειδησία του, την εντιμότητά του, το ήθος του, αλλά και το πάθος του για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας. Τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση του με την ιστορία και τη συγγραφή υπήρξε σημαντική και αφήνει πίσω του ένα σπουδαίο έργο παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του”, καταλήγει η συλλυπητήρια ανακοίνωση του Επιμελητηρίου.

Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας: “Με πλούσιο έργο στην Αυτοδιοίκηση αλλά και με μεγάλη συμμετοχή στους συνδικαλιστικούς αγώνες”

“Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας εκφράζει την βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του πρώην Δημάρχου Καλαμάτας και πρώην μέλους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου.
Ο Παναγής Κουμαντός ήταν άνθρωπος με μεγάλη ευγένεια, Δημοκρατικό ήθος, εργατικότητα, ευσυνειδησία και εντιμότητα, με πλούσιο έργο στην Αυτοδιοίκηση αλλά και με μεγάλη συμμετοχή στους συνδικαλιστικούς αγώνες και δράσεις του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας .
Η αγάπη του στο συνδικαλιστικό κίνημα εκφράστηκε εκτός των άλλων με την καταγραφή της ιστορίας του συνδικαλιστικού κινήματος της Καλαμάτας με το βιβλίο « ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (1900-1960) ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, με την ενεργή παρουσία του στην εκδήλωσή μας για τα 100 χρόνια του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, καθώς και στην εκδήλωση για τους δολοφονηθέντες λιμενεργάτες το Μάιο του 1934.
Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του.
Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας αποφάσισε:
I. Να παραστεί στην νεκρώσιμη ακολουθία
II. Να καταθέσει στεφάνι στην μνήμη του εκλιπόντος
III. Να δημοσιεύσει το παρόν στα ΜΜΕ”

 

Δύο φορές εκλεγμένος Δήμαρχος Καλαμάτας με σπουδαίο συγγραφικό έργο

Ο Παναγής Χρήστου Κουμάντος γεννήθηκε στη Καλαμάτα το 1935. Ήταν το τέταρτο στη σειρά από τα έξι παιδιά του γιατρού και δημάρχου Καλαμάτας Χρήστου Κουμάντου του Κωνσταντίνου και της Πιπίνας Γεωργίου Λιάκουρη.  Τα παιδιά της οικογένειας Κουμάντου ήταν κατά σειράν: Χαρίκλεια, Κωνσταντίνος, Γεώργιος, Παναγής, Αιμίλιος και Φίλιππος.

Το μικρό του όνομα, Παναγής, το οφείλει στον ανάδοχό του Ντίνο Τσαλδάρη, πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος, σε ανάμνηση του Παναγή Τσαλδάρη (1868-1936),με τον οποίο πατέρας του διατηρούσε στενή φιλική σχέση.

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας χωρίς να συνεχίσει τις σπουδές του. Ομιλούσε και έγραφε άνετα την Αγγλική γλώσσα, ενώ είχε  ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο γερμανικών σπουδών στο Ινστιτούτο “Γκαίτε” Αθηνών. Υπήρξε υπότροφος του Πανεπιστήμιο Γουίνιπεγκ του Καναδά το έτος 1960.

Νυμφεύθηκε την καθηγήτρια φυσικό Γλυκερία – Δανάη (Ρούλα) Σαραφίδου με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Χρήστο και την Παναγιώτα (Πιπίνα).

Εργάσθηκε στη ΔΕΗ όπου ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση, ενώ παράλληλα, με τους σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 στην Καλαμάτα, ασχολήθηκε έντονα με τις διεκδικήσεις της πόλης συμμετέχοντας ενεργά με την άνοδο των σεισμόπληκτων Καλαματιανών στην Αθήνα και την πορεία διαμαρτυρίας που ακολούθησε στο Σύνταγμα. Οι κοινωνικές πιέσεις που εντάθηκαν λόγω  των καταστροφικών σεισμών, τον ώθησαν να εμπλακεί ενεργά με τα κοινά της πόλης.

6 Medium 

ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ίδρυσε την δημοτική παράταξη «Η Ώρα του Δημότη», θέτοντας για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 12ης Οκτωβρίου 1986, ως υποψήφιος Δήμαρχος Καλαμάτας. Διετέλεσε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τις επόμενες εκλογές που διεξήχθησαν στις 14 Οκτωβρίου 1990 και τις κέρδισε.

Η πρώτη δημαρχιακή θητεία του Παναγή Κουμάντου, όπως ο ίδιος συνήθιζε να τονίζει, κινήθηκε «μέσα σε συνθήκες απόλυτης διαχειριστικής διαφάνειας και νοικοκυρέψαμε το Δήμο μας. Δεν δανειστήκαμε μια δραχμή και δεν χρεώσαμε τον δημότη με υπέρογκες τοκοχρεωλυτικές δόσεις».

Στις επόμενες εκλογές της 16ης Οκτωβρίου 1994 δεν εξελέγη και αποφάσισε να αποσυρθεί δίνοντας χώρο ανάδειξης σε νέους αυτοδιοικητικούς να αναδειχθούν ως επικεφαλής της παράταξης. Αυτό όμως δεν συνέβη κι έτσι, στις επόμενες εκλογές της 11ης Οκτωβρίου 1998, έθεσε ξανά υποψηφιότητα και εξελέγη Δήμαρχος για δεύτερη φορά.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ

Το έργο της δημαρχοντίας του Παναγή Κουμάντου είναι μεγάλο, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επίπεδο υποδομών και αναγκών της πόλης. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του εκτελέστηκε με αυτεπιστασία.

Το σημαντικότερο ήταν η επίλυση του προβλήματος σχολικής στέγης που αντιμετώπιζε έντονα η πόλη μετά τους σεισμούς του 1986.

Μερικά από τα έργα της δημαρχοντίας Π. Κουμάντου είναι:

-Επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού από δυνατότητα εξυπηρέτησης 20.000 κατοίκων σε 60.000 και, ακολούθως, η β΄ φάση του έργου από 60.000 σε 120.000 κατοίκους.

-Κατασκευή αγωγού αποχέτευσης ομβρίων υδάτων της οδού Ηρώων.

-Κυκλοφοριακά έργα όπως δύο γέφυρες και κάλυψη μέρους του Νέδοντα και ο χώρος στάθμευσης, φωτεινοί σηματοδότες.

-Αποχετευτικός αγωγός και συλλεκτικό φρεάτιο οδού Ναυαρίνου.

-Αποχετευτικός αγωγός ομβρίων υδάτων Δυτικού Τομέα Καλαμάτας.

-Δημοτικό στεγαστικό πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών στο Ανατολικό Κέντρο.

-Ανάπλαση Νέδοντα και ανοιχτό αθλητικό – ψυχαγωγικό κέντρο.

-Ανάπλαση Παραλιακής ζώνης (Ναυαρίνου).

-Το μεγάλο πρόγραμμα σχολικής στέγης που εφάρμοσε έλυσε το πρόβλημα που υπήρχε στην Καλαμάτα εξ αιτίας των σεισμών. Συγκεκριμένα, έγιναν απαλλοτριώσεις οικοπέδων για τα νηπιαγωγεία 1ο, 2ο, 5ο, 9ο, 21ο, 23ο , για 5 δημοτικά (2ο, 8ο, 23ο, 26ο και Ειδικό Σχολείο). Κατασκευάστηκαν 3 δημοτικά (1ο, 22ο και 24ο), το 4ο γυμνάσιο – λύκειο και το 6ο γυμνάσιο. Ανακατασκευάστηκαν το 10ο δημοτικό και το 1ο γυμνάσιο, έγιναν προσθήκες 11 αιθουσών σε δημοτικά και γυμνάσια, δημοπρατήθηκε το 21ο δημοτικό, το 5ο γυμνάσιο – λύκειο και το Παραλίας και έγιναν οι πράξεις εφαρμογής του σχεδίου πόλης για 5 νηπιαγωγεία (4ο, 7ο, 11ο, 12ο, 16ο) για 2 δημοτικά (9ο, 14ο) και για το 7ο γυμνάσιο – λύκειο.

-Νέα Δημοτικά Σφαγεία.

-Έργα αναπαλαίωσης διατηρητέων κτιρίων όπως του πρώην 9ου Συντάγματος (νυν πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).

-Κατασκευή διοικητηρίου Μαρίνας και διαμόρφωση της χερσαίας ζώνης της.

-Παρεμβάσεις θεσμικές (πχ λειτουργία Συνοικιακών Συμβουλίων κ.λπ.).

Στις 31 Δεκεμβρίου 2002, όταν έληξε η δεύτερη δημαρχιακή θητεία του, ο Παναγής Κουμάντος αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή και αφιερώθηκε  στη μελέτη και τη συγγραφή.

panagis koumantos 4

ΠΛΟΥΣΙΟ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ

Ο Παναγής Κουμάντος ήταν λόγιος, άνθρωπος των γραμμάτων που όμως ήθελε να γευτεί τη ζωή όσο μπορούσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την αρωγή του καλού του φίλου, αείμνηστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, ταξίδεψε για μήνες με πλοίο για να γευτεί τη ζωή στη θάλασσα, στην αλμύρα, στο πολυήμερο ταξίδι και την αγωνία του ναυτικού!

Αγαπούσε ιδιαίτερα, μελετούσε και ερευνούσε την ελληνική ιστορία. Η μελέτη και ενασχόλησή του αυτή απέδωσε τα δύο πρώτα ιστορικά δοκίμιά του:

«Η συνδικαλιστική οργάνωση “Αλληλεγγύη”» και «Το Μακεδονικό Ζήτημα», «Βόρειος Ήπειρος. Στον μονόδρομο της Αυτονομίας», καθώς και τα βιβλία:  «Το Εργατικό – Συνδικαλιστικό Κίνημα Καλαμάτας 1900 -1960», «Η Δημοκρατία του Πόντου», «Βιογραφικές δημοτικές αναμνήσεις», «Διάλογοι με τον Αχμέτ», «Στα βήματα του Ιωσήφ Βαλέστ», «Σπουδή του βίου και της πολιτείας του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου», «Οι δήμαρχοι της Καλαμάτας (1834-1978», «Χρήστος Κουμάντος Δήμαρχος Καλαμάτας».
Ήταν μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων και του Συλλόγου προς Διάδοσιν των Γραμμάτων.
Είχε βραβευθεί για τη συνολική του προσφορά με τις παρακάτω διακρίσεις:
-Από το Υπουργείο Υγείας – Πρόνοιας, ως εθελοντής αιμοδότης και δωρητής οργάνων σώματος (από το 1954, ίσως ο πρώτος σε όλη τη χώρα!).
-Από την Εταιρία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας, για τη συντήρηση της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
-Από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Όμιλο Ενίσχυσης Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων, για τις προσπάθειες του με σκοπό τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας.
-Από τη Διεθνή Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών με τα βραβεία: “Πολυδούρη 2002” και “Παναθήναια 2004”.
-Από το Βασιλικό Κολέγιο Κόλτσεστερ Λονδίνου, για τις προσπάθειές του στον τομέα ενίσχυσης της Ελληνικής γλώσσας.
-Από τον Δήμο Γρανάδας, για την προσπάθεια του να αναγνωριστεί η Ελληνική γλώσσα ως κύρια γλώσσα των Μεσογειακών λαών.
-Από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τον Έπαινο “δια την φιλόπονον και φιλόμουσον διατριβήν αυτού περί των Μεσσηνίων Ιστορίαν”.

DSCN0174 Medium

Ήδη, οι σημαίες στην Καλαμάτα κυματίζουν μεσίστιες και το Δημοτικό Συμβούλιο, με έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 και ώρα 15.00, θα αποφασίσει την απόδοση τιμών στον πρώην Δήμαρχο Παναγή Κουμάντο.

Η ΚΗΔΕΙΑ

Η κηδεία του αειμνήστου Παναγή Κουμάντου θα τελεσθεί την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 και ώρα 14.00, από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού Καλαμάτας και η ταφή θα γίνει στο Κεντρικό Κοιμητήριο Καλαμάτας.

Οι Δήμαρχοι της Καλαμάτας

Διαβάστε και αυτά:

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Οι Δήμαρχοι της Καλαμάτας (1834 – 1978)» του Παναγή Κουμάντου.

Tι δήλωσαν Μπένος, Κουτσούλης και Κουμάντος για τον Χρήστο Μαλαπάνη

 

 

 

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος
To Top