ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tι δήλωσαν Μπένος, Κουτσούλης και Κουμάντος για τον Χρήστο Μαλαπάνη

ΜΕ ΠΟΝΟ ΨΥΧΗΣ ΜΙΛΗΣΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΠΑΝΗ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ:”Άρπαξε τα όνειρα της πόλης και τους έδωσε σάρκα και οστά”

Συγκλονισμένος εμφανίστηκε ο πρώην υπουργός και δήμαρχος Καλαμάτας, Σταύρος Μπένος, για την ξαφνική απώλεια του φίλου του Χρήστου Μαλαπάνη. “Ο Χρήστος είναι και θα είναι μέσα στις προσωπικές και αισθητικές μου ισορροπίες”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σταύρος Μπένος στην ομιλία του εξήρε τον άνθρωπο και οραματιστή πολιτικό Χρήστο Μαλαπάνη, μοιράστηκε αναμνήσεις που είχε από την εποχή των σεισμών της Καλαμάτας, τη ΔΕΥΑΚ, με τον Χρήστο Μαλαπάνη, υπογράμμισε την αφοσίωση και το ήθος που τον διέκρινε αλλά και την αγάπη του για την Καλαμάτα. “Πέρα από όλες του τις μεγάλες αρετές του, σας καλώ να κρατήσουμε ως προίκα το ήθος του”, είπε συγκινημένος στο τέλος της ομιλίας του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΛΗΣ:”Βαρύ το φορτίο για τα παιδιά του αλλά και η μνήμη του πολύ βαριά για μας”

Συντετριμμένος από το χαμό του Χρήστου Μαλαπάνης δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Γιώργος Κουτσούλης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “θα σας φανεί παράξενο. Ήμασταν τρεις φίλοι, και οι τρεις γίναμε δήμαρχοι Καλαμάτας”. “Με τον Χρήστο μας συνδέει αγάπη, κοινή ζωή, κοινοί αγώνες και μέτωπα” Ο ίδιος δήλωσε πως δεν ήθελε να γίνει δήμαρχος “αλλά έπεσε στην παγίδα των άλλων δύο”(εννοώντας Μπένο και Μαλαπάνη).
“Τον Χρήστο διέκρινε ευφυΐα, τεχνοκρατική αντίληψη, ήθος και δημοκρατία…ήταν ένας γνήσιος δημοκράτης, είχε οράματα για την πόλη και έβλεπε μακριά”. Ο Γιώργος Κουτσούλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Χρήστου Μαλαπάνη να δώσει έμφαση στις υποδομές της πόλης και μίλησε για τον αγώνα που έκανε για το Μέγαρο Χορού, αλλά “έφαγε όλη τη λάσπη”, όπως είπε χαρακτηριστικά.

“Ζούσαμε μαζί κάθε μέρα”, δήλωσε ο Γιώργος Κουτσούλης και αναφέρθηκε στο τελευταίο δύσκολο διάστημα λόγω της ασθένειας που τον είχε καταβάλλει “Ζούσα τον θάνατό του κάθε μέρα. Και επειδή ήταν ευφυής προσπαθούσα να διασκεδάσω την έννοια του θανάτου, γιατί η έννοια του θανάτου είναι κάτι το τραγικό…Αλλά δυστυχώς ο Χρήστος έφυγε πολύ πιο νωρίς απ’ ότι περιμέναμε.”

Με πόνο ψυχής μίλησε ο Γιώργος Κουτσούλης για τον χαμό του φίλου και συνοδοιπόρου του, Χρήστου Μαλαπάνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “ο Χρήστος ήταν ένα σημείο αναφοράς, έδινε συμβουλές…Ο Χρήστος ήταν ένα μεγάλο παιδί, δεν είχε μνησικακία, ποτέ του δεν είπε κακιά κουβέντα για κανέναν, σε σημείο που να σκεφτόμαστε μήπως δεν είναι φυσιολογικός”.
“Αυτός ήταν ο Χρήστος…άφησε μια γυναίκα και 3 εξαιρετικά παιδιά. Βαρύ το φορτίο για τα παιδιά του αλλά και η μνήμη του πολύ βαριά για μας”. Ο Γιώργος Κουτσούλης συμφώνησε με την ονοματοδοσία στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ωστόσο δήλωσε ότι αυτή θα τη βλέπουν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι. “Το ελάχιστο που μπορεί να προσφέρει η πόλη στον Χρήστο Μαλαπάνη είναι η ονομασία ενός δρόμου στο όνομά του, ώστε να το βλέπουν όλοι…”

ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΟΣ:”Το ήθος του Χρήστου Μαλαπάνη ήταν ανυπέρβλητο”

Τη βαθύτατη λύπη του για την απώλεια του Χρήστου Μαλαπάνη εξέφρασε και ο πρώην δήμαρχος Παναγής Κουμάντος. Όπως είπε
“είχα και το πλεονέκτημα να τον ζω και ως αντίπαλο και αυτό σου δίνει την ευχέρεια να κάνεις αντικειμενικότερη αξιολόγηση των ανθρώπων”. Ακέραιο άνθρωπο και λαμπρό δήμαρχο χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ο Παναγής Κουμάντος. “Το ήθος του Χρήστου Μαλαπάνη ήταν ανυπέρβλητο”, υπογράμμισε ο πρώην δήμαρχος, δηλώνοντας παράλληλα ότι η κοινή συνισταμένη και η κινητήριος δύναμη για να ορθοποδήσει η πόλη της Καλαμάτας ειδικά μετά τους σεισμούς “δεν ήταν το κεφάλαιο το χρηματικό, αλλά το κεφάλαιο της αγάπης”.

Θέλοντας ο Παναγής Κουμάντος να δώσει ένα μήνυμα και στη σημερινή διακυβέρνηση του Δήμου, μίλησε για συναίνεση που υπήρχε τότε και για τους κοινούς στόχους που ώθησαν την Καλαμάτα να αντεπεξέλθει και να ξαναβρεί το δρόμο της. Τέλος, δήλωσε ότι “δεν αρκεί η ονομασία της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά του αξίζει ένας δρόμος με το όνομά του”.

Υπουργείο Πολιτισμού: 23 Φεβρουαρίου 1995. Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Χορού και του Μεγάρου Χορού, στα οποία η συμβολή του Χρήστου Μαλαπάνη ήταν καθοριστική

Η κηδεία του αειμνήστου Χρήστου Μαλαπάνη θα τελεσθεί αύριο Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 15.00, από τον Ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλαμάτας και η ταφή θα γίνει στο Κεντρικό Κοιμητήριο Καλαμάτας.

Επιμέλεια: Μαίρη Περδικέα

To Top