ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος Τετάρτη και Πέμπτη σε Καλαμάτα και Αρφαρά

Πρωτοβουλία του Δήμου για δωρεάν Μαστογραφικό Έλεγχο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με την Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πραγματοποιεί την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 δωρεάν προληπτικό Μαστογραφικό Έλεγχο.

Για να βοηθηθούν οι γυναίκες που λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων ή και οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με πρόσκληση και χορηγία του Δήμου Καλαμάτας, προσφέρει δωρεάν προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο.

Στo πλαίσιο αυτού του προγράμματος η μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται:

  • Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας (έναντι Πνευματικού Κέντρου), ώρες 09:00-17:00.
  • Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 στην Πλατεία Αρφαρών, ώρες 09:00-17:00.

Τα ραντεβού θα κλείνονται με σειρά προτεραιότητας έως τις 6 Μαρτίου στο τηλέφωνο 27213 60663 (ώρες 09:00-15:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Προϋποθέσεις για το Μαστογραφικό έλεγχο

  • Ηλικίες γυναικών από 35 έως 49 ετών και από 70 και άνω.
  • Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
  • Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά).

Ο Δήμος Καλαμάτας ευχαριστεί θερμά για την υποστήριξη της δράσης το Κέντρο Αποκατάστασης ΔΙΑΠΛΑΣΗ, το CITY HOSPITAL και το ELITE CITY RESORT.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας με τον αριθμό των νέων περιστατικών κάθε χρόνο να υπολογίζεται στις 7.500. Παρόλη την υψηλή συχνότητα της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητα της, τόσο εξαιτίας των σημαντικών προόδων της ιατρικής επιστήμης, που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορούν να οδηγήσουν στην ίαση.

Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε  ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα  η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

To Top