Tech news

5G: Η Ελλάδα στο «top 5» της Ευρώπης

Το ποσοστό των πολιτών με 5G συσκευές φθάνει πλέον το 37,3%

Στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα του 5G, βρίσκεται σύμφωνα και με το ΣΕΠΕ η Ελλάδα. Μπορεί οι επιδόσεις της χώρας μας, όπως και της Ευρώπης συνολικά, να απέχουν από αυτές των ΗΠΑ και άλλων διεθνών ανταγωνιστών, ωστόσο, τόσο η Ελλάδα, αλλά και η ευρωπαϊκή αγορά, κινούνται συστηματικά προς την εποχή του 5G.

Η διαθεσιμότητα του 5G στην Ελλάδα – πρακτικά το ποσοστό των πολιτών με 5G συσκευές, που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους κάνοντας χρήση δικτύων 5G – φθάνει πλέον το 37,3%. Η επίδοση αυτή είναι η 5η καλύτερη μετά από τις ΗΠΑ, όπου η διαθεσιμότητα διαμορφώνεται στο 56%, την Κύπρο, την Ελβετία και τη Δανία, με 49,8%, 46,1% και 42,7%, αντίστοιχα.

Μάλιστα, η διαθεσιμότητα του 5G στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τις αντίστοιχες επιδόσεις εξαιρετικά “ώριμων” ψηφιακά αγορών, όπως η Νότια Κορέα, όπου ο σχετικός δείκτης είναι στο 35,1%, η Ολλανδία με 34,8% ή η Κίνα με 25,7%.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της OOKLA, στα περισσότερα ευρωπαϊκά παρατηρείται πλέον (4ο τρίμηνο του 2022) αύξηση της διαθεσιμότητας 5G, γεγονός που αποδίδεται στη διογκούμενη διείσδυση των 5G smartphones και στην ταχεία ανάπτυξη των δικτύων 5G πανευρωπαϊκά.

Επιβραδύνει το 5G
Αν και η διαθεσιμότητα του 5G επί ευρωπαϊκού εδάφους επιταχύνεται, εντούτοις, δεν ισχύει το ίδιο με τις ταχύτητες, οι οποίες βαίνουν μειούμενες τόσο στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, όσο και στην Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκεται στην 13η θέση όσον αφορά τη μέση ταχύτητα 5G (download), αν και η επίδοση αυτή είναι μειωμένη έναντι του 2021. Για την ακρίβεια, το 4ο τρίμηνο του 2022, η μέση ταχύτητα download στα 5G δίκτυα στην Ελλάδα ήταν 165,10 Mbps, όταν έναν χρόνο νωρίτερα το 5G στη χώρα έτρεχε με 194,4 Mbps. Ρεκόρ ταχύτητας, παγκοσμίως, κάνουν τα δίκτυα 5G στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 549,71 Μbps, η Νότια Κορέα με 496,93 Mbps, η Σιγκαπούρη με 388,66 Mbps και η Σαουδική Αραβία με 344,41 Mbps.

Από το report της Ookla, το οποίο εξετάζει την πρόοδο του 5G επί ευρωπαϊκού εδάφους, προκύπτει ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μέση ταχύτητα λήψης (download) 5G κάτω από 200 Mbps. Κι αυτό αφορά ισχυρές οικονομίες, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία, όπου η μέση ταχύτητα του 5G φτάνει τα 139,12 Mbps, 130,64 Mbps, 125,87 Mbps και 98,01 Mbps αντίστοιχα.

Οι επιδόσεις αυτές κατατάσσουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη στην κατηγορία των λεγόμενων 5G Improvers, δηλαδή των χωρών που επιδέχονται βελτιώσεις. Από τα ευρωπαϊκά κράτη μόνο η Βουλγαρία ανήκει στην κατηγορία των 5G Leaders, μια λίστα κρατών, που περιλαμβάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη και το Κατάρ, με μέση ταχύτητα λήψης 5G 342,71 Mbps. Άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες και συγκριμένα η Σουηδία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Δανία και η Νορβηγία ανήκουν στην κατηγορία των High Performers, με μέση ταχύτητα λήψης 5G άνω 200 Mbps.

Θέμα τιμής
Ένα κρίσιμο στοιχείο, που οδηγεί στη διαθεσιμότητα 5G, είναι η οικονομική προσιτότητα και η διαθεσιμότητα smartphones με δυνατότητα 5G. Σύμφωνα με την Counterpoint Research, το 4ο τρίμηνο του 2022, οι πωλήσεις smartphone 5G σε όλη την Ευρώπη ανήλθαν συνολικά σε 26,8 εκατ., που ισοδυναμεί με το 67% των συνολικών πωλήσεων smartphone. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Βόρεια Αμερική είναι 84% και 87% σε Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Συνεπώς, η Ευρώπη φαίνεται ότι χρειάζεται ακόμη να διανύσει πολύ δρόμο, για να φτάσει σε άλλες προηγμένες αγορές στην υιοθέτηση 5G smartphones. Εντός της Ευρώπης, υπάρχει επίσης μεγάλη διακύμανση, με τη Γερμανία να βρίσκεται στο 90%, τη Σουηδία στο 88%, το Ηνωμένο Βασίλειο στο 86% και τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης στο 49%.

Όχι νωρίτερα από το 2024 η αναμενόμενη ανάκαμψη.

Σε στενωπό θα παραμείνει και το 2023 η παγκόσμια αγορά υπολογιστικών συσκευών (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και tablet), εν μέσω της διεθνούς γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Το φως στο τούνελ αναμένεται να φανεί το 2024, οπότε η αγορά εκτιμάται όπως σημειώνει και το ΣΕΠΕ, ότι θα περάσει σε θετικό πρόσημο, με τις πωλήσεις να ανακάμπτουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, οι παγκόσμιες αποστολές ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablets θα διαμορφωθούν φέτος σε 403 εκατ. μονάδες. Η μείωση της ζήτησης και οι δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες ανάγκασαν την IDC να μειώσει περαιτέρω τις προβλέψεις της για τις παγκόσμιες πωλήσεις υπολογιστών και tablets το τρέχον έτος (τον Δεκέμβριο του 2022, η εταιρεία τοποθετούσε τον πήχη των πωλήσεων της φετινής χρήσης στα επίπεδα των 429 εκατ.).

Οι όγκοι των πωλήσεων του 2023 θα κινηθούν κάτω από τα επίπεδα του 2019, με την IDC να σημειώνει ότι η ανάκαμψη στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των tablets δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το 2024. Τον επόμενο χρόνο, οι πωλήσεις της αγοράς υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν κατά 3,6% έναντι του 2023 και θα ανέλθουν σε 418 εκατ. συσκευές, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ατμομηχανή της αγοράς

«Καθώς οι καταναλωτές δεν δεσμεύονται πλέον από τους περιορισμούς του COVID και οι παραγγελίες για υπολογιστές από πλευράς επιχειρήσεων έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, το 2ο εξάμηνο του 2022 έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι υπολογιστικές συσκευές δεν είναι πλέον το επίκεντρο και ότι το 2023 θα είναι η στιγμή για εκκαθάριση αποθεμάτων και αλλαγή προτεραιοτήτων”, αναφέρει σε ανάλυσή της η IDC. Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, η ζήτηση συσκευών για επαγγελματική χρήση, αλλά και η ζήτηση από πλευράς του τομέα της εκπαίδευσης, θα παραμείνουν τα φωτεινά σημεία της αγοράς το 2024. “Το τέλος των Windows 10 αναμένεται να οδηγήσει σε μαζικές ανανεώσεις των υπολογιστών το 2024 και το 2025, ενώ τα Chromebook και τα tablet Android επωφελούνται από εκπαιδευτικές αναπτύξεις και ανανεώσεις», τονίζουν οι αναλυτές της IDC.

Η καταναλωτική ζήτηση
Στο καταναλωτικό μέτωπο, η ισχύς του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς και ο αυξανόμενος πληθωρισμός, έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αγοραστική δύναμη σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν και οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές και πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα, χάρη στην αυξημένη οικιακή χρήση υπολογιστών και tablet, η αγορά κινδυνεύει να χάσει πωλήσεις από την πιθανή στροφή των καταναλωτών σε εναλλακτικές λύσεις, όπως τα smartphones. «Ζούμε ταραχώδεις καιρούς στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablet. Ο πληθωρισμός, η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας και η αύξηση των αγορών τα τελευταία δύο χρόνια είναι οι κύριες αιτίες για τις μειωμένες προοπτικές», εξηγούν οι αναλυτές της IDC.

5G: Η Ελλάδα στο «top 5» της Ευρώπης

5G: Η Ελλάδα στο «top 5» της Ευρώπης
To Top