Υγεία

Δωρεάν μαστογραφικοί έλεγχοι σε δήμους της Μεσσηνίας

Συνεχίζεται στους δήμους της χώρας το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφιών

Πάνω από 4.500 δωρεάν μαστογραφίες έχουν πραγματοποιηθεί με τη χορηγική και οργανωτική υποστήριξη της ΚΕΔΕ από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε ένα πρόγραμμα, που συμμετέχουν και δήμοι της Μεσσηνίας. Από το Φεβρουάριο του 2016 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 4.500 μαστογραφίες σε γυναίκες που διαμένουν σε 86 ακριτικούς, ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας, σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και το οποίο απευθύνεται σε άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες από 40 έως και 70 ετών.
Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με τη χορηγική και οργανωτική υποστήριξη της ΚΕΔΕ.
Μόνο εντός του 2018 το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού έχει πραγματοποιηθεί σε περισσότερους από 15 δήμους της χώρας.
Με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ, από τις αρχές του 2018 μέχρι σήμερα, εξετάστηκαν περίπου 1.500 γυναίκες. Στις δράσεις αυτές της ΚΕΔΕ από τη Μεσσηνία συμμετέχουν οι Δήμοι Πύλου – Νέστορος, Καλαμάτας και Μεσσήνης.
Το πρόγραμμα διεξάγεται για τρίτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με την Αντικαρκινική Εταιρεία και αφορά απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και όχι μόνο με την παρουσία δωρεάν ψηφιακού μαστογράφου και ειδικής ομάδας προληπτικών εξετάσεων και ενημέρωσης.

Στόχος του προγράμματος το οποίο θα διαρκέσει ένα χρόνο και θα υλοποιηθεί σε 50 Δήμους της χώρας, είναι εκτός από την παροχή δωρεάν μαστογραφικού ελέγχου, η ενημέρωση αλλά και η διανομή ενημερωτικού υλικού για τον καρκίνο του μαστού, τον τράχηλο της μήτρας, το κάπνισμα, τη σωστή διατροφή και την σωματική άσκηση.

Η πρόληψη σώζει!

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο μαστού 400.000 γυναίκες, κάθε χρόνο. Στη χώρα μας ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 5.000. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56%.

Η επιβίωση όμως ξεπερνά το 80% και βελτιώνεται συνεχώς λόγω της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού με την ψηφιακή μαστογραφία και της προόδου των θεραπευτικών μέσων που διαθέτει η ιατρική Επιστήμη. (στοιχεία από Ελληνική Αντικαρκινική εταιρεία)

Αντιλαμβανόμαστε,λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να μην αμελούμε την αυτοεξέταση, να είμαστε απόλυτα συνεπείς με το ραντεβού με τον/τη γιατρό μας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Δεν ξεχνάμε, Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ. Μην υποτιμάμε, φυσικά, και τη σημασία ενός υγιούς τρόπου ζωής, ο οποίος συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος εμφανιζόμενος καρκίνος στις γυναίκες. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από καρκίνο μαστού 400.000 γυναίκες, κάθε χρόνο. Στη χώρα μας Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 5.000. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56%.Η επιβίωση όμως ξεπερνά το 80% και βελτιώνεται συνεχώς λόγω της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου μαστού με την ψηφιακή μαστογραφία και της προόδου των θεραπευτικών μέσων που διαθέτει η ιατρική Επιστήμη.

ΑΙΤΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ηλικία έναρξης περιόδου και εμμηνόπαυσης.
Μεγάλη ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης (μείωση της γεννητικότητας)
Θηλασμός. Η μητέρα οφείλει να θηλάζει το βρέφος.
Παχυσαρκία μετά την εμμηνόπαυση.
Οικογενειακό ιστορικό
Γονιδιακές μεταλλάξεις (BRCA 1 & BRCA 2) και άλλων γονιδιακών διαφοροποιήσεων αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού. Η ελπίδα είναι να διαπιστωθούν και να μειωθούν παράγοντες του περιβάλλοντος που μαζί με τη γενετική προδιάθεση συμβάλλουν στην εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.
Πολλές ορμόνες που παράγονται στον οργανισμό ενισχύουν την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και η διατροφή επηρεάζει τη στάθμη των ορμονών.
Επιβεβαιώνεται από ερευνητικές μελέτες, ότι οι μακροχρόνιες ορμονικές θεραπείες μετά την εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα ο συνδυασμός οιστρογόνων – προγεστερόνης, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού.
Διατροφικοί παράγοντες.

Ενισχυτικοί στην ανάπτυξη καρκίνου µαστού είναι:

Η µεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
Το κάπνισµα
Η υπερκατανάλωση κορεσµένων λιπών

Προστατευτικοί:
Τα λαχανικά
Τα φρούτα
Η φυσική άσκηση

Η ηλικία. Άτομα άνω των 65 ετών εμφανίζουν συχνότερα καρκίνο: Άνδρες 3 φορές συχνότερα. Γυναίκες 2 φορές πιο συχνά απ’ότι άτομα κάτω των 65 ετών.
Πολλαπλές γονιδιακές μεταλλάξεις μετατρέπουν το φυσιολογικό κύτταρο σε καρκινικό.
Μακροχρόνια έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες στο περιβάλλον που ζούμε.
Εξασθένιση της ανοσολογικής ικανότητας καταστροφής των καρκινικών κυττάρων και πιθανόν πιο συχνά μεταστάσεις καρκινικών όγκων σε άλλα όργανα.
Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα που η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Τμήμα Κινητών Μονάδων Μαστογράφου Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας

Τηλ. 210.64.63.576

Δωρεάν μαστογραφικοί έλεγχοι σε δήμους της Μεσσηνίας
To Top