Yποδομές

Διοικητήριο: Παρελήφθησαν οι μελέτες για την ανακατασκευή του-Ριζικό “λίφτινγκ” ώστε να γίνει το καλύτερο ενεργειακά κτήριο της χώρας

ΝΙΚΑΣ: “ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΩ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ”“ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”

Τη μελέτη της ανακατασκευής του κτηρίου του Διοικητηρίου Μεσσηνίας, που συμπλήρωσε μισό αιώνα ύπαρξης και παρουσιάζει αρκετές αδυναμίες, παρέλαβε σήμερα επίσημα σε δυο στικάκια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, παρουσία εκπροσώπων των μελετητικών ομάδων και γραφείων και συνεργατών του στην Περιφέρεια.

Αρκετοί εσωτερικοί τοίχοι (από αμιαντοσανίδες και γυψοσανίδες) θα κατεδαφιστούν και πλέον οι χώροι θα είναι ενιαίοι, μεγαλύτεροι και πιο άνετοι, με μικρές “νησίδες γραφείων”-“Είναι ανεπίτρεπτο το 2021 να υπάρχουν κτήρια με αμιαντοσανίδες”, δήλωσε ο αρμόδιος αρχιτέκτονας, συμπληρώνοντας οτι θα καθαιρεθούν τα μικρά δωματιάκια-γραφεία για κάθε υπάλληλο, που δεν ήταν εύκολα προσβάσιμα στους πολίτες, και κάθε υπάλληλος κλεινόταν στο “κελί του”-“Είναι ξεπερασμένος σήμερα αυτός ο τρόπος εργασίας για τους υπαλλήλους”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Το αξιοσημείωτο και ταυτόχρονα παράδοξο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν είχε άδεια (!) το κτήριο, πράγμα που επιλύθηκε.

Η μελέτη είναι μια δωρεά της TEMES ενώ όπως ανακοινώθηκε η ανακατασκευή θα γίνει ενώ το κτήριο είναι σε λειτουργία. Το κτήριο αυτό θα είναι το πιο εξελιγμένο περιβαλλοντικά κτήριο της χώρας, καθώς θα διαθέτει τα πιο σύγχρονα ενεργειακά συστήματα. Επίσης θα είναι καλύτερα προσβάσιμο σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ με στόχο να γίνει το πλέον εξελιγμένο περιβαλλοντικά κτήριο διοίκησης στην Ελλάδα

Η εν λόγω μελέτη προβλέπει την πλήρη μεταμόρφωση του Διοικητηρίου, ενός κτηρίου εμβληματικού η κατασκευή του οποίου έγινε την δεκαετία του 1970.

Σύμφωνα με τη μελέτη καταργούνται τα 3 ασανσέρ και γίνονται 2 μεγαλύτερα και πιο λειτουργικά ώστε  να εξυπηρετούν και τις ανάγκες των ΑμεΑ

Οι εργασίες θα γίνουν τμηματικά, με το κτήριο εν λειτουργία – σε συνδυασμό και με την αξιοποίηση του χώρου του αμφιθεάτρου- κι ενώ θα υπάρξει προηγουμένως συνεννόηση με τους υπαλλήλους.

Μεταξύ των παρεμβάσεων περιλαμβάνεται η αφαίρεση όλων των στοιχείων αμιάντου που απομένουν στο κτήριο, όπως επίσης και η καθαίρεση των κατασκευών που έχουν γίνει στον 6ο όροφο, έτσι ώστε αυτό να επανέλθει στο αρχικό του σχέδιο.

Επιπλέον, προβλέπεται η κατεδάφιση των εσωτερικών τοίχων εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου σε κάθε όροφο, ώστε να γίνει το κτήριο φωτεινό. Στον χώρο που θα προκύψει, ο εσωτερικός διαχωρισμός των γραφείων θα γίνει με κινητά στοιχεία. Προβλέπεται επίσης αλλαγή των αλουμινένιων παραθύρων και η αντικατάστασή τους από διπλά ενεργειακά τζάμια, από την εσωτερική πλευρά των οποίων θα τοποθετηθούν σκίαστρα. Ακόμα, θα υπάρχουν περισσότεροι χώροι υγιεινής ανά όροφο, προσβάσιμοι και για ΑμεΑ.

Η κάτοψη του ισόγειου χώρου (φωτό πάνω), όπως θα διαμορφωθεί μετά την ανακαίνιση, αλλά και του 2ου ορόφου (φωτό κάτω)- Είναι εμφανής η διαφορά στην εσωτερική διαρρύθμιση του χώρου αφού έχουν απαλειφθεί όλοι οι τοίχοι εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου, δημιουργώντας ενιαία γραφεία (open space) που θα χωρίζονται με κινητά στοιχεία- Στο ίδιο μοτίβο θα είναι και οι άλλοι όροφοι του κτηρίου

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ-ΛΙΦΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ “ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ”

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της μελέτης, το κτήριο -στο οποίο θα διασφαλίζεται η πλήρης πρόσβαση ατόμων με αναπηρία σε όλους τους χώρους του- θα έχει μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα και ως εκ τούτου προωθείται η χρήση φωτοβολταϊκών αλλά και γεωθερμίας για τις ενεργειακές του ανάγκες, και θα ενσωματώνει σύγχρονα συστήματα αερισμού που προστατεύουν από ιώσεις και μολύνσεις λόγω κακής ποιότητας αέρα, αλλά και συστήματα ελέγχου φυσικού και τεχνητού φωτισμού. Όπως ειπώθηκε από τους μελετητές, ενσωματώνεται ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις με στόχο να γίνει το πιο σύγχρονο ενεργειακά κτήριο στη χώρα μας.

Η μελέτη προτείνει επίσης καλύτερη διασύνδεση του κεντρικού κτηρίου με το αμφιθέατρο, το οποίο κι αυτό θα εκσυγχρονιστεί, όπως και ο περιβάλλων χώρος.

Εκτιμάται ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων σε ένα χρόνο θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος, και σε δύο περίπου χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του κτηρίου

 

Δημοφιλέστερα

To Top