Τουρισμός

Δήμος Καλαμάτας: Τουριστικό κατάλυμα για 50 χρόνια το κτήριο Αναγνωστοπούλου

Σε απευθείας εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου Αναγνωστοπούλου, στη συμβολή των οδών Φαρών και Ασίνης, θα προχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας.

Το θέμα θα εισαχθεί προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας την Πέμπτη 24 Μαϊου στις 20.00 το βράδυ.

Σύμφωνα με την εισήγηση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου, Γιώργου Φάβα, ο Δήμος Καλαμάτας θα προχωρήσει στην απευθείας εκμίσθωση του συγκεκριμένου κτηρίου για τουριστική χρήση, μετά από 3 άγονους διαγωνισμούς-δημοπρασίες.
Όπως προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές, και σύμφωνα με το άρθρο 192 παρ.1 του Ν.3463/2006, “η εκμίσθωση των ακινήτων γίνεται με δημοπρασία. Αν η δημοπρασία δεν φέρει αποτέλεσμα, επαναλαμβάνεται. Αν και η δεύτερη δημοπρασία δεν φέρει αποτέλεσμα, η εκμίσθωση μπορεί να γίνει με απευθείας συμφωνία, της οποίας τους όρους καθορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο”. Μάλιστα, επιτρέπεται η μακροχρόνια μίσθωση ακινήτων, που ανήκουν σε Ο.Τ.Α., για τουριστικούς σκοπούς.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΜΙΣΘΩΣΗ ΓΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ

Στην εισήγηση λοιπόν, προτείνεται η απευθείας εκμίσθωση στην Φρόσω Παπανικολάου, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί επιχείρηση τουριστικού καταλύματος. Όπως επισημαίνεται, η Φρόσω Παπανικολάου αποδέχτηκε τους όρους της τελικής διακήρυξης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου με μόνες προτεινόμενες μεταβολές τη διάρκεια της μίσθωσης [προτείνει τα 50 χρόνια από 25 που προβλεπόταν αρχικά] και το ύψος του μηνιαίου μισθώματος [προτείνει 700 ευρώ από 740 ].

ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΩΤΗ Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

Να σημειώσουμε ότι το μηνιαίο μίσθωμα έχει διαμορφωθεί με βάση την αντικειμενική αξία του κτηρίου, ενώ ο μισθωτής είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει με αποκλειστική φροντίδα και ευθύνη και δικές του δαπάνες το σύνολο των εργασιών επισκευής-ανακαίνισης ή ανακατασκευής του κτηρίου.

Όπως επίσης θα έχει την αποκλειστική ευθύνη και φροντίδα συντήρησης του ακινήτου καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης, εν προκειμένω τα 50 χρόνια. Όπως επισημαίνεται στους όρους της διακήρυξης, οι δαπάνες που κατέβαλε ο μισθωτής δεν συμψηφίζονται με μισθώματα ή οφειλές προς τον Δήμο.

ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟY: ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ

Ένα από τα εμβληματικά κτήρια της Καλαμάτας θα ανακατασκευαστεί και θα αξιοποιηθεί ως τουριστικό κατάλυμα.
Το κτήριο που μέχρι πρότινος στεγαζόταν οι Υπηρεσίες της “Φάρις”, αλλάζει χρήση και μετατρέπεται σε τουριστικό κατάλυμα που θα φιλοξενεί τους επισκέπτες της πόλης της Καλαμάτας.

Το κτήριο αυτό έχει χαρακτηριστεί με υπουργική απόφαση του 1987 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο-μαζί με άλλα 87 κτήρια της πόλης της Καλαμάτας- και ως έργο τέχνης.

Συγκεκριμένα στην υπουργική απόφαση του 1987 αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: “Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.1469/50, τα παρακάτω κτίρια της πόλης της Καλαμάτας επειδή, λόγω του ιδιαιτέρου αρχιτεκτονικού και μορφολογικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν, κρίνονται σημαντικά και απαραίτητα για τη διάσωση της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης που κινδυνεύει να εξαφανιστεί μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Τα χαρακτηρίζουμε επίσης ως έργα τέχνης διότι αποτελούν αξιόλογα και αντιπροσωπευτικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής με επιρροές από τα νεοκλασσικά πρότυπα, όπως αυτή διαμορφώθηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα στην Καλαμάτα, επί πλέον επειδή η αρμονία των όγκων τους και τα αξιόλογα επιμέρους αρχιτεκτονικά και μορφολογικά τους στοιχεία προσδίδουν τον χαρακτήρα του έργου τέχνης…”

Μεταξύ των 87 κτηρίων της Καλαμάτας που με αυτή την απόφαση χαρακτηρίστηκαν ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία και έργα τέχνης είναι και το κτήριο Αναγνωστοπούλου, επί των οδών Φαρών 227 και Ασίνης. Το κτήριο πρώην ιδιοκτησίας Νίκης Αναγνωστοπούλου πλέον είναι δημοτικό ακίνητο. Στεγαζόταν μέχρι πρότινος η Κοινωφελής Επιχείρηση “Φάρις”, μέχρι που μετεγκαταστάθηκε στο συγκρότημα του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας.

Πρόκειται για ένα τριώροφο διατηρητέο κτίριο εμβαδού 313,55 τ.μ. (εμβαδόν Α’ ορόφου 138,40τ.μ. Β’ ορόφου 138,40τ.μ. και δώματος 36,75τ.μ.) εντός οικοπέδου επιφάνειας 232,62τ.μ. ενώ όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση
“η διαμόρφωση της βάσης του κτιρίου γίνεται με αδρή λιθοδομή, η χρήση της οποίας επεκτείνεται και στις γωνίες του κτιρίου. Τα παράθυρα του ισογείου έχουν ελαφρά καμπύλα υπέρθυρα, ενώ του πρώτου ορόφου πλαισιώνονται με κορνίζες. Ο τρίτος όροφος έχει μορφή δώματος και συμπληρώνεται από μεγάλη βεράντα με μπαλούστρες”.

Όπως διαβάζουμε στο buildings.kalamata2030.gr: Η αρχιτεκτονική του θεωρείται «εκλεκτικιστική», ρεύμα που έρχεται από την Ιταλία και τη Γαλλία με τους Έλληνες αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς που έχουν σπουδάσει, κυρίως, στο Παρίσι. Το νέο αυτό ρεύμα έχει στοιχεία νεομπαρόκ και νεοαναγεννησιακά και τέτοιου τύπου κτίρια υπάρχουν αρκετά στην Καλαμάτα…”

Πλέον με την τουριστική αξιοποίησή του το κτήριο Αναγνωστοπούλου περνάει σε μια νέα εποχή, και συμβαδίζει με τη μετεξέλιξη της πόλης της Καλαμάτας σε αναβαθμισμένο τουριστικό προορισμό.

Μαίρη Περδικέα

Δήμος Καλαμάτας: Τουριστικό κατάλυμα για 50 χρόνια το κτήριο Αναγνωστοπούλου
To Top