Green life

Δήμος Χανίων: Δείχνει τον δρόμο στην ηλεκτροκίνηση – Προμηθεύτηκε 5 ηλεκτρικά λεωφορεία

Πρωτοπόρος ο Δήμος Χανίων στην ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας

Τη σύμβαση για την προμήθεια 5 νέων, υπερσύγχρονων ηλεκτρικών λεωφορείων, ενός καθαριστικού οχήματος και δύο σταθμούς φόρτισης, ύψους 3.850.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α, υπέγραψε ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.
Τα πέντε νέα ηλεκτρικά λεωφορεία μήκους 8 μέτρων, πρόκειται να διασυνδέσουν τους περιφερειακούς χώρους στάθμευσης με το κέντρο της πόλης και εξυπηρετούν ανάγκες συνολικά τουλάχιστον 40 επιβατών, με πρόβλεψη 15 θέσεων ΑμεΑ. Επιπλέον, διαθέτουν σύγχρονα και προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως η δυνατότητα κίνησης σε κλειστούς και μικρούς δρόμους καθώς και η δυνατότητα περιστροφής και των τεσσάρων τροχών των οχημάτων, που θα διευκολύνουν την κίνηση στο κέντρο και θα δώσουν την απάντηση στο κυκλοφοριακό ζήτημα της πόλης.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε ότι πρόκειται για μία μεγάλη μέρα για τον Δήμο που έρχεται ως αποτέλεσμα πολλών μηνών σκληρής δουλειάς από τις υπηρεσίες του Δήμου, με μία χρηματοδότηση που δεν επιβάρυνε τους δημότες, καθώς το σύνολο του ποσού περίπου στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, είναι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». «Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία αφορά στην πολιτική του Δήμου Χανίων για την εξοικονόμηση ενέργειας, για τη μετακίνηση με σεβασμό στο περιβάλλον, καθώς και στην απάντηση του πολύ μεγάλου προβλήματος του κυκλοφοριακού, καθώς αυτά τα λεωφορεία θα διατεθούν για να διασυνδέσουν τα περιφερειακούς χώρους στάθμευσης με το κέντρο».

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Τάσος Αλόγλου υπογράμμισε πως: «Το πιο σημαντικό ίσως για εμάς στις προδιαγραφές στις οποίες θέσαμε κατά την εκπόνηση του διαγωνισμού είναι ότι τα νέα ηλεκτρικά οχήματα έχουν ένα ενιαίο δάπεδο χαμηλού ύψους στο δρόμο, για να μπορούν να φιλοξενούν ΑμεΑ, διευκολύνοντας τη μετακίνηση τους».

Από την πλευρά της αναδόχου εταιρείας, ο κ. Τερζής υπογράμμισε πως: «Τα Χανιά θα είναι ένας πρωτοπόρος της ηλεκτροκίνησης, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο στόλο που προμηθεύεται πόλη της Ελλάδας και απ’ ότι φαίνεται, θα είναι και η πρώτη πόλη που θα τα θέσει σε λειτουργία. ».

Κατά την υπογραφή της σύμβασης, παρόντες ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας MES Ενεργειακή Α.Ε., Κωστής Τερζής, ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, Δρ. Παναγιώτης Ζέρβας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής TAM, Bryan Zhao και ο Διευθυντής στον τομέα των ηλεκτρικών λεωφορείων, Pedro Cardenas, ενώ από πλευράς του Δήμου Χανίων παρόντες ήταν οι Αντιδήμαρχοι Τάσος Αλόγλου, Μιχάλης Καλογριδάκης και Μιχάλης Τσουπάκης, καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δημοτικής Επιχείρησης ΚΥΔΩΝ Α.Ε., Χαράλαμπος Λίτος.
Η προμήθειά τους αναμένεται το επόμενο διάστημα, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπει επιπλέον, σε δεύτερο χρόνο, την προμήθεια τεσσάρων επιπλέον ηλεκτρικών οχημάτων (ΙΧ), που θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιών του Δήμου Χανίων.
Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης “Ο Δήμος μας συνεχίζει τα σταθερά βήματα στην ηλεκτροκίνηση με την προμήθεια 5 νέων, υπερσύγχρονων ηλεκτρικών λεωφορείων που θα συνδέσουν το κέντρο της πόλης με τα περιφερειακά πάρκινγκ.
Τα νέα οχήματα του Δήμου Χανίων «ρίχνονται στους δρόμους» για να κάνουν την μεγάλη αλλαγή στην πόλη μας, καθώς πληρούν προδιαγραφές τελευταίας τεχνολογίας για την εύκολη πρόσβαση από ΑμεΑ και ηλικιωμένους, ενώ μπορούν να εξυπηρετήσουν πάνω από 40 επιβάτες.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, στον τομέα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ».

Παράλληλα, μαζί με τα ηλεκτρικά λεωφορεία έρχεται και ηλεκτρικό καθαριστικό όχημα, ενώ θα κατασκευαστούν και σταθμοί φόρτισης. Θερμά συγχαρητήρια στους Αντιδημάρχους, κι ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη σκληρή δουλειά που έκαναν οι συνεργάτες μας στις Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων και της Δημοτικής Επιχείρησης «ΚΥΔΩΝ» Α.Ε..
Με σταθερά και σίγουρα βήματα κάνουμε πράξη τη μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, προστατεύοντας το περιβάλλον, εξοικονομώντας πόρους και επενδύοντας σε σύγχρονους, εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.

 

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ

Δήμος Χανίων: Δείχνει τον δρόμο στην ηλεκτροκίνηση – Προμηθεύτηκε 5 ηλεκτρικά λεωφορεία
To Top