ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Ελαιολάδου προτείνει ο Κατρούγκαλος

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: “ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΥ”

“Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη και να κάνουμε την εξωστρέφεια πραγματικότητα”, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας το απόγευμα του Σαββάτου.

Η ημερίδα εστίασε στην εξωστρέφεια και στην προώθηση των προϊόντων σε νέες αγορές, και παρουσιάστηκαν σχέδια δράσης για τη συνεργασία των συνεταιριστών και όλων των παραγωγών ελαιολάδου της Μεσσηνίας καθώς και σχέδια για τη σύνδεση τους με φορείς όπως το ΤΕΙ Πελοποννήσου και ο τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η ημερίδα δεν περιορίστηκε σε θεωρητικές διαπιστώσεις, αλλά πέρασε στην πράξη, καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας παρουσίασαν συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για το πως μπορούμε να έχουμε καινοτόμες ενέργειες για τη συγκέντρωση παραγωγής, για το άνοιγμα ξένων αγορών, και τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου ελαιολάδου, που θα ενημερώνει και για τις προοπτικές των αγορών, αλλά και για θέματα που θα έχουν ανάγκη οι αγρότες.

Στελέχη από το ΤΕΙ, από αγροτικού συνεταιρισμού και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του ελαιολάδου συμμετείχαν και ενημερώθηκαν.

Όπως δήλωσε στο MessiniaLIVE ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, “γίνεται μια προσπάθεια να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να κάνουμε την εξωστρέφεια πραγματικότητα”. Δήλωσε επίσης ότι αυτό που αποκομίζει από τα ταξίδια του είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ξένες χώρες να επενδύσουν στη χώρα μας και στα αγροτικά μας προϊόντα, ιδιαίτερα οι χώρες του Αραβικού κόσμου, που θέλουν να επενδύσουν στην αγροτική μας παραγωγή.

“Η έξοδος από τα μνημόνια δεν πρέπει να σημαίνει επιστροφή στην κατάσταση πριν το 2010, με την οποία κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος”, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

“Θέλουμε τα Επιμελητήρια να είναι οι σύμμαχοι μας στην προσπάθεια για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας. Ήρθε η ώρα να μην επαναλαμβάνουμε διαπιστώσεις προβλημάτων αλλά να δώσουμε συγκεκριμένες λύσεις”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

“Δεν μπορούμε να έχουμε ένα παραγωγικό μοντέλο που να βασίζεται στη Δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση που χρηματοδοτείται από επιδοτήσεις ή δανεισμό”

Η κρίση έμαθε αναγκαστικά τις επιχειρήσεις, που άντεξαν, να είναι εξωστρεφείς”.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών που σημείωσε φέτος η χώρα μας, ωστόσο όπως επεσήμανε “ότι το παραγωγικό μοντέλο δεν έχει αλλάξει ακόμα. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει και γίνονται, να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας”.

Αναφέρθηκε στο μειονέκτημα να είναι κατακερματισμένη η παραγωγή μας και δήλωσε πως αυτή πρέπει να συγκεντρωθεί. Πρέπει να βρούμε νέες μορφές συνεργατισμού”, είπε χαρακτηριστικά.

Στην ημερίδα ανέπτυξαν τις θέσεις τους ως εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, ο Χουρδάκης Γιώργος, Διευθυντής Γραφείου Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, και η Γκίκα Μαρία, Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος Γραφείου Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας. Επίσης τοποθετήσεις έκαναν ο Πετρόπουλος Δημήτρης, Αντιπρύτανης ΤΕΙ Πελοποννήσου και ο Συγκριμής Ν. Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Δημοφιλέστερα

To Top