ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικηγόροι Καλαμάτας: Επιμένουν στις αντιρρήσεις τους για τη διαμεσολάβηση-Τι ζητούν

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΥΡΙΟ

“Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας με την έκτακτη συνεδρίασή του στις 11/1/2018 εκφράζει τις έντονες αντιρρήσεις του για τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τη Διαμεσολάβηση, όπως εισάγονται προς ψήφιση.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται υποχρεωτικό στάδιο προδικασίας με τη μορφή της υποχρεωτικής ιδιωτικής διαμεσολάβησης, από πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πιστοποιημένους Διαμεσολαβητές, οι οποίοι σε περίπτωση διαφωνίας των μερών επιλέγονται από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης, με δικά της κριτήρια και χωρίς το κριτήριο της τοπικής αρμοδιότητας του Διαμεσολαβητή, και μάλιστα με κυρώσεις για το διάδικο που αρνείται να συμμετάσχει, επιβαρύνοντας οικονομικά τον πολίτη και καθιστώντας του πολύ δυσχερή την προσφυγή του στη συνέχεια στα Δικαστήρια.

Πλήττεται έτσι το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη για την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, η οποία αποτελεί τη μοναδική ασφαλή εγγύηση των δικαιωμάτων του.
Οι διορθώσεις που έγιναν μέχρι σήμερα στο νομοσχέδιο δεν είναι αρκετές να προστατεύσουν τον πολίτη και έτσι εξακολουθούμε, μεταξύ άλλων παρατηρήσεων, να προτείνουμε έντονα:

α) να είναι πτυχιούχος νομικής ο Διαμεσολαβητής αφού διαπραγματεύεται αστικές απαιτήσεις και συντάσσει πρακτικό που υποβάλλεται στο Πρωτοδικείο και γίνεται εκτελεστός τίτλος.
β) να μην είναι υποχρεωτική η Διαμεσολάβηση, ώστε να μην επιβαρύνεται οικονομικά ο διάδικος που δεν την επιθυμεί και να μην στερείται το φυσικό του Δικαστή, επίσης χωρίς να το επιθυμεί και μάλιστα με κύρωση σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής.
γ) άλλως και σε κάθε περίπτωση να είναι υποχρεωτικός ο διορισμός Διαμεσολαβητή από τοπικό μητρώο Διαμεσολαβητών που θα τηρείται στο Πρωτοδικείο ή στο Εφετείο.

Για την Κυριακή 14/1/2018 συγκαλείται εκτάκτως για δεύτερη φορά, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στην έδρα του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας”.

Δικηγόροι Καλαμάτας: Επιμένουν στις αντιρρήσεις τους για τη διαμεσολάβηση-Τι ζητούν
To Top