ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: Διήμερη αποχή λόγω υποχρεωτικής διαμεσολάβησης και δικαστικού ενσήμου

Εντείνονται οι αντιδράσεις των δικηγόρων – Αποφάσισαν κινητοποιήσεις, με αποχή στις 19 και 20 Δεκεμβρίου

Τα Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, κατά τη συνεδρίασή του την 12-12-2019, αφού έλαβε υπόψη τις από 5/12/2019 αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, αποφάσισε την αποχή των μελών του, την Πέμπτη και Παρασκευή 19 και 20 Δεκεμβρίου 2019, αντιδρώντας στην επαναφορά του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου και στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση.

Οι διατάξεις που προκαλούν τις αντιδράσεις των δικηγόρων είναι το άρθρο 42 που περιλαμβάνεται στο νέο νόμο για τη Διαμεσολάβηση και το άρθρο 3 (παρ. 2) του ίδιου νόμου

Δυο άρθρα του νέου νόμου, αποτελούν “κόκκινο πανί” για το δικηγορικό σώμα, το οποίο στη χθεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποφάσισε, όχι μόνο να ζητήσει άμεση συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και να διοργανωθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις μεγάλες πόλεις, από τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Μάλιστα, με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμμείνει στη θέση της.

Οι διατάξεις που προκαλούν τις αντιδράσεις των δικηγόρων είναι το άρθρο 42 που περιλαμβάνεται στο νέο νόμο για τη Διαμεσολάβηση και το άρθρο 3 (παρ. 2) του ίδιου νόμου.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 42, προβλέπεται η επαναφορά του τέλους δικαστικού ενσήμου και επί αναγνωριστικών αγωγών που υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα των Πολυμελών Πρωτοδικείων, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι καταψηφιστικές μετά τη μετατροπή τους σε αναγνωριστικές. Η διάταξη αυτή δηλαδή προβλέπει πως ακόμη και στις αγωγές με τις οποίες ζητείται η αναγνώριση μίας οφειλή ενός προσώπου σε ένα άλλο, ο ενάγων (αυτός που καταθέτει την αγωγή) θα πληρώνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί της απαίτησης της αγωγής.

Το δεύτερο σημείο που προκαλεί τις αντιδράσεις των δικηγόρων είναι η παρ. 2 του άρθρου 3 του νόμου για τη Διαμεσολάβηση. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη παράγραφο, ο δικηγόρος πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο είναι υποχρεωμένος πλέον να ενημερώσει εγγράφως τον εντολέα του για τη δυνατότητα διευθέτησης της διαφοράς του ή μέρους αυτής με Διαμεσολάβηση και συγκεκριμένη για την προσφυγή του στην υποχρεωτική πρώτη συνεδρία της.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σε ανακοίνωσή της τόνισε:

“Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε σήμερα, 5.12.2019, στην Αθήνα, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Εκφράζει την έντονη και κατηγορηματική αντίθεσή της στην επαναφορά της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου και μάλιστα με αναδρομική ισχύ και σε εκκρεμείς υποθέσεις και στην θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής υπαγωγής αστικών και εμπορικών διαφορών στη διαμεσολάβηση.
2. Μείζον είναι το θέμα που δημιουργείται με την επαναφορά της υποχρέωσης καταβολής δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου, μετά την αιφνίδια κατάθεση και υιοθέτηση εκπρόθεσμης βουλευτικής τροπολογίας, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση με την νομική κοινότητα και επεξεργασία από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Η διάταξη αυτή, η οποία δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στη πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και περιορίζει τα σχετικά δικαιώματά τους, ελέγχεται ως προς την συνταγματικότητά της, λαμβανομένης υπόψη και της αναδρομικής ισχύος της. Ο τρόπος δε, που εισήχθη, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της καλής νομοθέτησης και της κοινοβουλευτικής τάξης, δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν.
3. Το δικηγορικό σώμα έχει, κατ’ επανάληψη, ταχθεί κατά της υποχρεωτικότητας της διαμεσολάβησης, η οποία δεν συνάδει με τον εκούσιο χαρακτήρα της. Η ψήφιση και η άμεση ισχύς του νόμου 4640/2019, πλην του άρθρου 6 και 7 αυτού, δημιουργεί σημαντικά ζητήματα ως προς την εφαρμογή του, τα οποία και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

4. Η Συντονιστική Επιτροπή εμμένει στην πάγια θέση της ότι η υποχρέωση κατάθεσης του προβλεπόμενου στην παρ. 2 του άρθρου 3 ενημερωτικού εντύπου δεν εξυπηρετεί κανένα ουσιαστικό και δικονομικό σκοπό και αποτελεί περιττή γραφειοκρατική επιβάρυνση. Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί ότι η σχετική σημερινή υπουργική τροπολογία κινείται σε θετική κατεύθυνση, αφού επιλύει, έστω και πρόσκαιρα, ένα σοβαρό θέμα που έχει δημιουργηθεί μετά την ισχύ του νόμου.
Η Συντονιστική Επιτροπή, αντιδρώντας στις άνω αιφνίδιες και προσβλητικές για το σώμα νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, αποφάσισε να προβεί στις κάτωθι δράσεις:
1. Να ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να θέσει τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν από την αιφνιδιαστική, κατά τα άνω, νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και να ζητήσει την άμεση απόσυρση των σχετικών ρυθμίσεων.
2. Να προβεί σε ενημερωτική καμπάνια, με κάθε πρόσφορο τρόπο, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο (πχ πληρωμένη καταχώρηση σε κυριακάτικες εφημερίδες, δημιουργία διαφημιστικού spot στα social media), προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για τις δυσμενείς σε αυτούς επιπτώσεις της επιβολής δικαστικού ενσήμου.
3. Να προγραμματιστούν συναντήσεις με τους βουλευτές-δικηγόρους και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων και να αποσταλούν ενημερωτικές επιστολές σε όλους τους βουλευτές.
4. Να αποσταλούν ενημερωτικές επιστολές σε όλους τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς κάθε πόλης, με ευθύνη των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων, προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη τους για τις συνέπειες των επίμαχων ρυθμίσεων και να ζητηθεί η υποστήριξή τους.
5. Να διοργανωθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο), με ευθύνη των οικείων Δικηγορικών Συλλόγων.
Η πρώτη συγκέντρωση προτείνεται να γίνει στην Αθήνα, μέχρι την έναρξη των διακοπών των Χριστουγέννων, με κήρυξη πανελλαδικής αποχής την ημέρα της συγκέντρωσης, μετά από απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων.
6. Τέλος, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση εμμείνει στη θέση της, θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας”.

Δημοφιλέστερα

To Top