ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεγράφη από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας η Κατερίνα Παπακώστα

Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται πλέον η Κατερίνα Παπακώστα, καθώς ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τη διαγραφή της από την ΚΟ, όπως ανακοίνωσε η ΝΔ.

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις, η κ. Παπακώστα διαφοροποιήθηκε από τις προσωπικές αναφορές που είχε κάνει νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης κατά του Πάνου Καμμένου, υποστηρίζοντας πως δεν περιποιούν τιμή στο ελληνικό κοινοβούλιο και ζητώντας από το προεδρείο να τηρεί τον κανονισμό «για να διαχειρίζεται και να συντονίζει αυτή τη διαδικασία, για να διαφυλάσσει και το κύρος της Βουλής από διολίσθηση σε πρακτικές και σε συμπεριφορές, οι οποίες στοχεύουν σε προσωπικό επίπεδο τους συναδέλφους, ή τους υπουργούς προς τους συναδέλφους, ή τους συναδέλφους προς τους υπουργούς».

Σε γραπτή δήλωσή της, λίγες ώρες αργότερα, είχε αναφέρει τα εξής:

«Κατά την σημερινή μου ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής υποστήριξα πως αποτελεί υποχρέωση του Υπουργού Εθνικής 'Αμυνας να διορθώσει τρία άκρως σοβαρά προβλήματα τα οποία αφορούν:

- Πρώτον, στο βαθύ κούρεμα στις συντάξεις των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο είναι μεγαλύτερο, όσο υψηλότερη ήταν θέση ευθύνης, την οποία κατείχαν,

- δεύτερον στην άρση του θεσμού της προστασίας της Αναπηρίας, καθώς οι ανωτέρω μειώσεις των συντάξεων αφορούν και τους συνταξιούχους με αναπηρία 80% και άνω και τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ως προστατευόμενο μέλος ένα άτομο με αναπηρία 80% και άνω,

- τρίτον στις συντάξεις χηρείας, καθώς σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν εκδίδονται συντάξεις βάσει των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των ασφαλισμένων.

Όσον αφορά στην συμμετοχή μου σε επιτροπές της Βουλής, συμμετέχω όπου ορίζομαι από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας και στην προκειμένη περίπτωση όχι από τον Υπουργό 'Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, με αφορμή την πληθώρα προσωπικών αντεγκλήσεων από πολλές πτέρυγες οι οποίες δημιουργήθηκαν, σήμερα, καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, ζήτησα για πολλοστή φορά από τον προεδρεύοντα και τον πρόεδρο της Βουλής, να εφαρμόσει τον Κανονισμό της Βουλής. Πρόκειται για θέση μου, την οποία αμετακίνητα υποστηρίζω από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα. Σύμφωνα μάλιστα με τον προεδρεύοντα, κ. Γ. Λαμπρούλη, το πρόβλημα αυτό έχει επισημανθεί από πολλούς συναδέλφους Βουλευτές.

Όποια άλλη ερμηνεία επιχειρηθεί, αποκρούεται αυθεντικά από τη δήλωσή μου».

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ

Ο χωρισμός των δρόμων της ΝΔ και της Κατερίνας Παπακώστα μοιάζει με προαναγγελθέν διαζύγιο καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που εξέπεμψαν σε διαφορετική συχνότητα. Πριν από το χτεσινό επεισόδιο είχαν προηγηθεί άλλα δύο αρκετά σοβαρά περιστατικά κατά τα οποία είχε εξεταστεί το ζήτημα της διαγραφής της Κατερίνας Παπακώστα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει το βήμα μέχρι εκεί.

Τον περασμένο Μάρτιο η Κατερίνα Παπακώστα για να αποφύγει τη διαγραφή της είχε αναγκαστεί να ανασκευάσει δηλώσεις που φερόταν να είχε κάνει στην εφημερίδα «Ειδήσεις» σύμφωνα με τις οποίες είχε διαφοροποιηθεί από το κεντρικό πολιτικό αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές λέγοντας ότι η ΝΔ κινδυνεύει να γίνει «γραφική» εφόσον επιμείνει στο αίτημά της για εκλογές στην περίπτωση που κλείσει η β’ αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.

Τον Απρίλιο η Κατερίνα Παπακώστα καθαιρέθηκε από αναπληρώτρια τομεάρχης υγείας και τη θέση της θα έπαιρνε ο νεοαφιχθείς τότε στη ΝΔ Ιάσωνας Φωτήλας. Ο λόγος της καθαίρεσης της Κατερίνας Παπακώστα οφειλόταν στη δημόσια αντιπαράθεσή της με τον Άδωνι Γεωργιάδη καθώς ζητούσε ουσιαστικά την παραίτησή του από αντιπρόεδρος του κόμματος μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο σε σχέση με το ρόλο του ως πρώην υπουργού υγείας για το ζήτημα του Ερρίκος Ντυνάν το οποίο βρισκόταν στο μικροσκόπιο της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία.
Η κίνηση αυτή τότε θεωρήθηκε ως ηχηρή αποδοκιμασία και αυστηρή προειδοποίηση προς την κα Παπακώστα από την πλευρά της ηγεσίας του κόμματος. Με την χτεσινή της παρέμβαση στην ολομέλεια της βουλής φάνηκε ότι τελικά το ποτήρι ξεχείλισε και ο δρόμος ήταν χωρίς επιστροφή και τα πράγματα τελικά δεν μπόρεσε να τα αλλάξει ούτε η δήλωσή της με την οποία επιχείρησε να «αποκρούσει» ερμηνείες για διαφοροποίησή της από την κεντρική γραμμή της ΝΔ για την καταψήφιση του νομοσχεδίου, τις αιχμές που άφησε κατά του Άδωνι Γεωργιάδη για προσωπικές επιθέσεις στον Πάνο Καμμένο αλλά και το πώς εκλήφθηκε η πρόταση του Πάνου Καμμένου για συμμετοχή της σε επιτροπή του υπουργείου Άμυνας που θα εξετάσει τις συντάξεις χηρείας.

Διεγράφη από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας η Κατερίνα Παπακώστα

Δημοφιλέστερα

To Top