ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διευκρινίσεις Αναστασόπουλου μετά από ερώτηση Νικολάκου για καθυστερήσεις στην αγορά και μεταβίβαση αυτοκινήτων

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Κατόπιν δημοσιευμάτων στον τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό) σχετικά με επερώτηση της περιφερειακής συμβούλου κ. Νικολάκου Κωνσταντίνας, για καθυστέρηση και ταλαιπωρία σε ιδιώτες και επαγγελματίες για την αγορά και μεταβίβαση αυτοκινήτων στην Π.Ε. Μεσσηνίας, παραθέτουμε κατωτέρω το υπόμνημα του Δ/ντή της Δ/νσης Μεταφορών ΠΕ Μεσσηνίας:

«Στο Τμήμα Αδειών Κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Μεσσηνίας λειτουργούν συνολικά 4 γραμμές του συστήματος on-line του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (το μέγιστο που μας έχει δοθεί από το Υπουργείο). Πρόσφατα ενισχύθηκε το Τμήμα με έναν υπάλληλο από άλλο Τμήμα της Διεύθυνσης, προκειμένου να βοηθήσει στην ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων. Από το Τμήμα Αδειών εξυπηρετούνται έμποροι, εισαγωγείς, επαγγελματίες μεταφορικών εταιρειών, ταξί, λεωφορεία, ιδιώτες κλπ. Επιπροσθέτως για την ταξινόμηση καινούργιων αυτοκινήτων, εξυπηρετούνται πολίτες και από άλλους νομούς.

ΜΕΣΑ ΣΕ 40 ΜΕΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ 278 ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΣΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Σχετικά πρόσφατα μας εστάλησαν 3.500 πινακίδες αυτοκινήτων έναντι 1.000 και 1.500 που εστάλησαν σε άλλες περιφερειακές ενότητες. Από τις 27 Ιανουαρίου που παραλάβαμε τις ανωτέρω πινακίδες μέχρι και σήμερα, (διάστημα σαράντα ημερών), έχουν αποδοθεί σε δικαιούχους, 278 πινακίδες, μόνο σε  καινούργια αυτοκίνητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταξινόμηση νέων οχημάτων καθώς και οι μεταβιβάσεις μεταχειρισμένων που αφορούν οχήματα εμπόρων και εισαγωγέων εξυπηρετούνται εντός τριών (3) ημερών, από την εισαγωγή τους στη Δ/νση, ενώ όπως έχουμε ενημερωθεί σε άλλες Διευθύνσεις Μεταφορών διεκπεραιώνονται σε διάστημα πολύ μεγαλύτερο των 20 ημερών.

170 ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Ο καθημερινός αριθμός των εισερχομένων αιτημάτων που αγγίζει τα 170, είναι μαθηματικώς αδύνατον να διεκπεραιωθεί αυθημερόν.

Από στατιστικά στοιχεία των πράξεων που εκτελούνται και που διατηρούνται στην υπηρεσία μας, εκδίδονται καθημερινά από 114 έως 162 πράξεις, πολλές εκ των οποίων αφορούν φορτηγά, για τις οποίες απαιτείται πολλαπλάσιος χρόνος διεκπεραίωσης, από αυτές των επιβατικών αυτοκινήτων.

5 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 11 ΩΡΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ

Για την επίτευξη των ανωτέρω πράξεων, οι 4 υπάλληλοι και η προϊσταμένη του τμήματος εργάζονται σχεδόν καθημερινά με υπερωριακή απασχόληση, κάτω από ασφυκτική πίεση εμπόρων, αντιπροσώπων, επαγγελματιών και πολιτών, εργαζόμενοι έως και 11 ώρες ημερησίως.

Γειτονικές περιφερειακές ενότητες, διεκπεραιώνουν περίπου 30 έως 120 πράξεις ημερησίως, όπως μας έχουν γνωρίσει.

Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, ότι από την αρχή του έτους παρατηρείται ραγδαία αύξηση των μεταβιβάσεων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων. Η διάθεση, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, 278 πινακίδων σε διάστημα σαράντα ημερών, είναι  αδιάψευστος μάρτυρας του φόρτου εργασίας που δέχεται καθημερινά το Τμήμα και μάλιστα σε συνθήκες COVID, όπου σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υπουργείου, εντέλλονται οι υπηρεσίες να εξυπηρετούν μόνο επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού.

Όπως όμως είναι κατανοητό, και κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η υπηρεσία, κυρίως από εμπόρους αυτοκινήτων, διεκπεραιώνει ανεξαιρέτως όλες τις υποθέσεις χωρίς διάκριση. Τέλος, υποθέσεις που προγραμματίζονται να διεκπεραιωθούν σε χρονικό διάστημα άνω των 10 ημερών, είναι αυτές που η υπηρεσία κρίνει ότι δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα.»

Κατόπιν των ως άνω ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Στάθης Αναστασόπουλος, ανέφερε: «Προτίμησα να παραθέσω αυτούσια την εισήγηση της υπηρεσίας, η οποία κάνει τεράστιο αγώνα που έχει διαπιστωθεί από τους συναλλασσόμενους πολίτες. Προφανώς η κ. Νικολάκου έχει λάθος πληροφόρηση».

 

Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατέθεσε η Περιφερειακή Σύμβουλος Κωνσταντίνα Νικολάκου, σχετικά με τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία που υπόκεινται οι ιδιώτες και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον κλάδο της εμπορίας για την αγορά και τη μεταβίβαση αυτοκινήτων στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Μεσσηνίας.

Προς: Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

 

Επερώτηση προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου

 

Θέμα

«Καθυστερήσεις και ταλαιπωρία σε ιδιώτες και επαγγελματίες για την αγορά και μεταβίβαση αυτοκινήτων στην Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Μεσσηνίας»

 

Οι διαμαρτυρίες από ιδιώτες και επαγγελματίες που ασχολούνται με τις πωλήσεις αυτοκινήτων γιγαντώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταβίβαση μεταχειρισμένων οχημάτων.

Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια, με δεδομένο ότι πλέον τα ραντεβού για τη μεταβίβαση των αυτοκινήτων από ιδιώτες ή επαγγελματίες είναι το λιγότερο δεκαπέντε (15) ημέρες.

  • Επειδή το θέμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό και η οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει οριζόντια όλες τις επαγγελματικές ομάδες, έχει δημιουργήσει πολλές υποχρεώσεις και στις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον κλάδο της αυτοκίνησης, ειδικά σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες καινούργιων ή μεταχειρισμένων οχημάτων,
  • επειδή οι επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, με δεδομένο ότι η εξόφληση των απαιτήσεων τους από τους πελάτες τους γίνεται μετά την ολοκλήρωση της πώλησης ή της μεταβίβασης, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν τις οφειλές τους εντός ασφυκτικών ημερομηνιών,
  • επειδή οι επιχειρήσεις αυτές, εκτός από το γεγονός ότι πλήττονται οικονομικά λειτουργούν και σε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και δυσφήμισης με δεδομένο ότι οι πελάτες τους μπορούν να απευθυνθούν σε επαγγελματίες άλλων περιοχών, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να τους εξυπηρετήσουν άμεσα,

για τους ανωτέρω λόγους,

ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

  • Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να σταματήσει άμεσα η ταλαιπωρία και η υπερβολική καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των ιδιωτών και των επαγγελματιών;

 

 

Διευκρινίσεις Αναστασόπουλου μετά από ερώτηση Νικολάκου για καθυστερήσεις στην αγορά και μεταβίβαση αυτοκινήτων
To Top