ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαζύγιο εξπρές στον συμβολαιογράφο – Τι προβλέπει ο νέος νόμος – Οι ποινές για τη μη καταβολή διατροφής

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νέος νόμος που προβλέπει την έκδοση συναινετικών διαζυγίων με μια συμβολαιογραφική πράξη.

Οι σύζυγοι που συναινούν στη λύση του γάμου τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον νέο νόμο (4509/2017), θα μπορούν μαζί με τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους να πηγαίνουν σε συμβολαιογράφο ο οποίος θα πιστοποιεί τη λύση με συμβολαιογραφική πράξη που θα έχει ισχύ δικαστικής απόφασης.

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν στη διαδικασία μόνο από τους δικηγόρους τους. Στην περίπτωση που το ζευγάρι έχει ανήλικα παιδιά για να λυθεί ο γάμος απαιτείται η ρύθμιση της επιμέλειας των τέκνων, της επικοινωνίας με αυτά καθώς και η διατροφή τους. Οι όροι μπορούν να περιλαμβάνονται στην ίδια συμφωνία ή σε διαφορετική πράξη που θα ισχύει για δύο χρόνια τουλάχιστον.

Ποινές για μη καταβολή της διατροφής

Ο νόμος προβλέπει και τις ποινές για όποιον παραβιάζει την υποχρέωση διατροφής. Ειδικότερα τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος, ενώ όποιος με πρόθεση δεν συμμορφώνεται στη συμφωνία που έχει επικυρωθεί από τον συμβολαιογράφο στο θέμα της επικοινωνίας με τα ανήλικα παιδιά, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών.

Η λύση του γάμου ισχύει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στο ληξιαρχείο.

Πως θα επιλύεται ο θρηκευτικός γάμος

Παράλληλα προβλέπεται ότι και στη περίπτωση του συναινετικού διαζυγίου με συμβολαιογραφική πράξη, ακολουθείται ο τρόπος λύσης του θρησκευτικού γάμου που περιγράφεται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Δηλαδή θα πρέπει να παραγγέλνεται η λύση από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων η οποία θα συνοδεύεται από αντίγραφο της συμβολαιογραφικής πράξης.

Η αίτηση με την εισαγγελική παραγγελία θα υποβάλλονται στην Ι. Μητρόπολη όπου ανήκει ο Ι.Ν. που τελέστηκε ο γάμος.

Διαζύγιο εξπρές στον συμβολαιογράφο – Τι προβλέπει ο νέος νόμος – Οι ποινές για τη μη καταβολή διατροφής
To Top